Θυρεοειδὴς καὶ γλουτένη

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ασθενείς με Hashimoto με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) χωρίς συμπτωματολογία  (δηλαδή, χωρίς ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα) χρειάζονται  49% περισσότερη T4 (Θυροξίνη) για να επιτύχουν τα ίδια επίπεδα TSH (θυροτροπίνη)  σε σχέση με ασθενείς με Hashimoto χωρίς κοιλιοκάκη.


Από την στιγμή που οι ασθενείς ακολούθησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για 11 μήνες οι απαίτησεις σε θυροξίνη (Τ4) έπεσε στα ίδια επίπεδα
 με τους ασθενείς με Hashimoto χωρίς κοιλιοκάκη.

Η Ευαισθησία στη γλουτένη συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό Hashimoto 

Ακόμη μία μελέτη αποδεικνύει την κλινική συσχέτιση μεταξύ ευαισθησίας στη γλουτένη και υποθυρεοειδισμού Hashimoto. Είναι  σπάνιο να βρεθεί ένα άτομο με νόσο του Hashimoto που δεν έχει κάποιο βαθμό ή πλήρη ευαισθησία στη γλουτένη κοιλιοκάκη.

Θυρεοειδής, Ἰώδιο καὶ ὁρμόνες

Η Γλουτένη ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η Ευαισθησία στη γλουτένη  βασικά ορίζεται ως οποιαδήποτε ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη.

Κοιλιοκάκη ορίζεται γενικά ως μια αυτοάνοση αντίδραση στο έντερο κατά την έκθεση στη γλουτένη, καθώς και την συνολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διάφορα εργαστήρια διαγιγνώσκουν την κοιλιοκάκη χρησιμοποιώντας διαφορετικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών δοκιμών και εντερική βιοψία.

Μια τέτοια ανοσολογική απάντηση δεν είναι ποτέ καλό για ένα άτομο με Hashimoto ή άλλη αυτοάνοση ασθένεια. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη σε μη ισορροπία και υπερδραστήριο κατά τη διάρκεια μιας ενεργούς αυτοάνοσης πάθησης.
Μια συνεπής ανοσοποιητική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής  κάνει  το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ασταθές, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αυτοάνοση πάθηση.

Αὐτό-ἄνοσες ἀσθένειες, τὸ τρίπτυχον τῆς σωστῆς διατροφῆς

Η καθολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος δημιουργεί φλεγμονή ενώ τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Για ορισμένους η φλεγμονή μπορεί να εμφανισθεί στις αρθρώσεις, δημιουργώντας πόνο και πρήξιμο.

Σε άλλους παρουσιάζεται ως δερματικά εξανθήματα  παθήσεις.

Άλλοι υποφέρουν με φλεγμονή στον εγκέφαλο, έχοντας ως αποτέλεσμα μια «ομιχλώδη» κατάσταση στο μυαλό τους, κακή διάθεση και αγχώδεις διαταραχές, ή και απώλεια μνήμης.

Σύνδρομο GAP, ἘντεροΨυχολογικό Σύνδρομο, ἀπὸ τὴν Δρ Ν. Κάμπελ-McBride.

Η εμπειρία δείχνει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι «must».

Οι περισσότεροι ασθενείς του Hashimoto εμπίπτουν κάπου μεταξύ σε ευαισθησία στη γλουτένη και κοιλιοκάκη.

Παρ ‘όλα αυτά, σχεδόν όλοι οι ασθενείς με νόσο του Hashimoto βελτίωνονται κατόπιν αυστηρής δίαιτας χωρίς  γλουτένη, ακόμη και αν δεν ταιριάζουν με τα καθιερωμένα κριτήρια για κοιλιοκάκη.

Με τον όρο αυστηρή δίαιτα εννοείται να  είναι 100% χωρίς γλουτένη.

Επειδή η ανοσοποιητική αντίδραση στην γλουτένη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες μετά την έκθεση του ατόμου σε αυτή, αν κάποιος αργότερα  περιστασιακά  καταναλώσει γλουτένη θα εκμηδενίσει τα θεραπευτικά οφέλη δίαιτας χωρίς γλουτένη. Οι διατροφολόγοι κάνουν λάθος όταν λένε ότι η γλουτένη είναι  ΟΚ.

Ἡ ἀλήθεια γιὰ τὴν τοξικότητα τῶν τροφίμων χωρὶς γλουτένη καὶ τὴν κοιλιοκάκη.

Πολλοί διατροφολόγοι και ιατροί επιτρέπουν σε ασθενείς με χρόνια Hashimoto, να φάνε γλουτένη  επειδή είχουν φυσιολογικές τιμές  αντισωμάτων σε τεστ για την ουσία αυτή  (δηλαδή υποθέτουν ότι δεν υπάρχει ευαισθησία) ή δεν έχουν γονίδιο για την ευαισθησία στη γλουτένη. Ωστόσο πρόκειται για ένα σημαντικό λάθος και μια πλήρη αποσύνδεση με την πραγματικότητα.

Το Πρόβλημα βρίσκεται στoν λανθασμένο έλεγχο της γλουτένης.
Μέρος του προβλήματος είναι τα ακατάλληλα τεστ.

Η δοκιμή αντισωμάτων στη γλουτένη που διεξάγονται από τα περισσότερα εργαστήρια γίνεται σήμερα μόνο σε ένα μικρό μέρος της πρωτεΐνης γλουτένης, της άλφα-γλιαδίνης.  Στην πραγματικότητα, ένα άτομο μπορεί να έχει μια ανοσολογική αντίδραση σε διάφορετικά μέρη της πρωτεΐνης γλουτένης, συμπεριλαμβανομένων της ωμέγα-γλιαδίνης, γάμμα-γλιαδίνης, στο φύτρο σιταριού συγκολλητίνη, και «απο-αμιδιομένη» γλιαδίνη.

Άλλοι παράγοντες στα τεστ για τη γλουτένη 

Νεώτερη έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διασταυρούμενη αντιδραστικότητα , που σημαίνει ότι αντιδρούν και με άλλα τρόφιμα σαν να είναι γλουτένη.

Τέλος, αν το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει εξαντληθεί από κατάθλιψη, μπορεί να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν αρκετά αντισώματα..

Στην περίπτωση αυτή, η αποκατάσταση της υγείας του ανοσοποιητικού θα έχει συχνά ως συνέχεια την θετική ανταπόκριση των αντισωμάτων στη γλουτένη κατά τα εργαστηριακά τεστ.

Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για τη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού Hashimoto.

 πηγή

Η κατανάλωση γλουτένης αυξάνει την ανάγκη για ορμόνες του θυρεοειδούς

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply