Στὸν πραγματικὸ κόσμο ὑπερφορολόγησις σημαίνει …ἄδεια δημόσια ταμεῖα!!!

Στὸν πραγματικὸ κόσμο, ὅταν φορτώνεις κάτι μὲ παράλογα χαράτσια αὐτονόητο εἶναι ὅτι ὅσοι τὸ χρησιμοποιοῦν, εἴτε θὰ τὸ περιορίσουν δραστικὰ εἴτε θὰ στραφοῦν σὲ ἀφορολόγητο (παράτυπο) ἐμπόριό του
. Τὸ ἀποτέλεσμα πάντα εἶναι τεράστια μείωση τῶν ἐσόδων σὲ σχέση μὲ αὐτὰ ποὺ θὰ ὑπήρχαν ἐὰν δὲν εἶχαν μπεῖ τὰ χαράτσια.

Δὲν ξέρω σὲ ποῖον πλανήτη ζοῦνε ἐκεῖνοι ἀπ’ τὴν τρόικα, μήπως νὰ τοὺς ἐκτοξεύαμε πρὸς τὴν γενικότερη κατεύθυνση τοῦ ἄλφα Κενταύρου;

«-Τη σεζόν 2012- 2013 που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο, καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12, δηλαδή πριν την εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο.
– Τη σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
-Μόνο στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος, η τρύπα στα έσοδα από τη φορολόγηση των καυσίμων (Ειδικός Φόρος και ΦΠΑ) αυξήθηκε στα 564 εκατ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα (έναντι των στόχων) από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων εκτινάχθηκε στα 382 εκατ. ευρώ και 182 εκατ. ευρώ αντίστοιχα!»

Φρούριον

Μειώσεις φόρων στα καύσιμα θα ζητήσει η κυβέρνηση από την Τρόικα

«Μια τρύπα στο νερό» η αύξηση φόρων στα καύσιμα – Τώρα λένε ότι το μέτρο απέτυχε – Αντί να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα οι φόροι-μαμούθ στα πετρελαιοειδή «έκαψαν» έσοδα μισού δισ. ευρώ  

Το πιο ισχυρό επιχείρημα για να απαιτήσει η κυβέρνηση από την Τρόικα τη μείωση των υπέρογκων φόρων, δίνουν στο οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δείχνουν ότι το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στα καύσιμα έχει αποτύχει παταγωδώς και, αντί να φέρει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία, «κατάπιε» τα έσοδα που εξοικονομήθηκαν με πολλά άλλα μέτρα και θυσίες.

 

Συγκεκριμένα, στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, ότι η αύξηση φόρων στα καύσιμα αποδείχθηκε «μπούμερανγκ»:

-Τη σεζόν 2012- 2013 που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο, καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12, δηλαδή πριν την εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο.

– Τη σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

-Μόνο στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος, η τρύπα στα έσοδα από τη φορολόγηση των καυσίμων (Ειδικός Φόρος και ΦΠΑ) αυξήθηκε στα 564 εκατ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα (έναντι των στόχων) από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων εκτινάχθηκε στα 382 εκατ. ευρώ και 182 εκατ. ευρώ αντίστοιχα!

 

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών διότι όταν δεν πιάνουμε τους στόχους πρέπει να επανεξετάζουμε το ζήτημα».

Η τοποθέτηση αυτή του κορυφαίου στελέχους και η πρόθεση του υπουργείου να θέσει άμεσα τα στοιχεία στην τρόικα συνιστά στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με τις πανηγυρικές δηλώσεις των τέως υπουργών Οικονομικών και Υγείας κ.κ Γιάννη Στουρνάρα και Άδωνι Γεωργιάδη, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2013, που τόνιζαν ότι πέτυχε το μέτρο του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 πρῶτο θέμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply