Ἀπὸ τὸ 1956 προετοίμαζαν τὴν διχοτόμησιν τῆς Κύπρου!!!

Ἀπὸ τὸ 1956 προετοίμαζαν τὴν διχοτόμησιν τῆς Κύπρου!!!Το απόρρητο λοιπόν αυτό έγγραφο του Foreign Office αποδεικνύει ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ, άρχισε να προωθεί την ιδέα της διχοτομήσεως τον Ιούλιο του 1956, (δύο δεκατίες από το Πραξικόπημα και μια δεκαετία από την δήλωση Μητσοτάκη στους Αμερικάνους) σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Αμερικανό υπουργό Kohler, ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ.

Το Σεπτέμβριο του 1956, ο Αβέρωφ επανέλαβε την ιδέα της διχοτομήσεως της Κύπρου ως την μόνη λύση του Κυπριακού ζητήματος, στον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Halvard Lange.
Δύο εβδομάδες αργότερα πρότεινε ξανά την διχοτόμηση στον ίδιο τον Τούρκο πρέσβη, σε δύο συναντήσεις που είχε μαζί του στην Αθήνα.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αποδεσμεύτηκε, μόνο μετά την πάροδο 50 χρόνων, αντί 30 χρόνων, όπως ισχύει με άλλα απόρρητα βρετανικά έγγραφα και έτσι μάθαμε το περιεχόμενο του..

Κωνσταντῖνος Δημητριάδης

(Visited 98 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Ἀπὸ τὸ 1956 προετοίμαζαν τὴν διχοτόμησιν τῆς Κύπρου!!!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἀμφισβητεῖται ἡ «Κατεχομένη Κύπρος»; | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: 18 Φεβρουαρίου 1952. Ἐπίσημο μέλος τοῦ ΝΑΤΟ. – Μεγάλες στιγμὲς τῆς Ἑλληνικῆς ἱστορίας, σὰν σήμερα…

Leave a Reply