Πόνος καὶ φυσικὰ ἀντιφλεγμονώδη

Φυσικά αντιφλεγμονώδη και πόνος

 Πολλά έχουν ακουστεί για τα μη στεροειδη αντιφλεγμονώδη, αν έχουν επικυνδινότητα ή όχι.

Ας δούμε μια αξιόλογη ανάρτηση για τα μη στεροειδή.

ΠΟΝΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ..ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ…ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ..

Τεράστιος-ο-τζίρος-των-μη-στεροειδών αντιφλεμονωδών…Βλέπετε ο πόνος είναι ανυπόφορος και δεν έχουμε μάθει να τον υποφέρουμε, έστω και για λίγο..Έχω αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το περίεργο.. δώρο του Θεού στον άνθρωπο… το «μέγα τραύμα»…
Αναζητήστε το ΕΔΩ.

ΠΟΝΟΣ…ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ αξίζει να το ξαναθυμηθείτε..

Η χρήση αντιφλεγμονωδών παυσιπόνων (δεν μιλάμε για κατάχρηση…), δυστυχώς, προκαλεί παρενέργειες στο κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά.Η ιστορία, εγώ το λέω τραγικό παραμύθι, ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του 2000, όταν μια μελέτη για ενα φάρμακο με το όνομα Vioxx,  έδειξε ότι προκαλεί θανάτους από καρδιά.. Το Vioxx αποσύρθηκε από την αγορά των ΗΠΑ το 2004. H κατασκευάστρια εταιρία του Vioxx, ανακοίνωσε  εθελοντική απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά των ΗΠΑ και απ΄ όλο τον κόσμο. Η απόσυρση οφειλόταν σε ανησυχίες για τον ηυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικών, σε ασθενείς που ελαμβαναν Vioxx.

Οι παρενέργειες του πολλές και επικίνδυνες.. κοιλιακό άλγος, ευαισθησία, Ναυτία, Αιματηρούς  εμετούς, μαύρα, σαν πίσσα κόπρανα, Οίδημα ή κατακράτηση νερού, Κούραση, λήθαργο, δερματικό εξάνθημα, Φαγούρα συμπτώματα «γρίπης» ή ασυνήθιστο μελάνιασμα, αιμορραγία και πολλά άλλα και η υπόθεση θεωρήθηκε από πολλούς τελειωμένη.

Παρόλα αυτά, κάποιοι ερευνητές αναρωτήθηκαν στη συνέχεια, για το κατά πόσον αυτές οι Παρενέργειες ήταν Του Vioxx… Ή… Όλης Της Ομάδας των Αντιφλεγμονωδών Παυσιπόνων.Τότε ξεκίνησε σιωπηρά μια κολοσσιαία μελέτη για να δει ακριβώς αυτό. Γνωρίζοντας ότι πολύς, πάρα πολύς κόσμος, παίρνει συχνά αντιφλεγμονώδη,πολλές φορές και μόνο απ΄ τον φόβο του πόνου.. Σημειώνω χαρακτηριστικά, ότι πριν μερικά χρόνια, στενός φίλος μου, υπηρέτης…του Ιπποκράτους, και φανατικός τενίστας, επί καθημερινής βάσεως έπαιρνε ιβουπροφένη, γιατι του …καλμάριζε τις ταλαιπωρημένες κλειδώσεις, απ΄ το πάθος του παιχνιδιού… Ευτυχώς η ασφυκτική επιμονή μου, κάποια στιγμή έφερε αποτέλεσμα, κι έκοψε το φάρμακο, που όμως ήδη του είχε δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά.. (άλλο που ποτέ δεν το παραδέχτηκε…)
Φυσικά η καθημερινή λήψη ασενοκουμαρόλης (παράγωγο της κουμαρίνης και ανταγωνιστής της βιτ. Κ.. κλασσικό και κοινό αντιπηκτικό..) του το θυμίζει.. Τα Αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι, εξαιρετικά σημαντικά για όλους μας, κι αξίζει να τα ξαναθυμηθούμε, με ευκαιρία την φίλη, που ο ανυπόφορος πόνος την έφερε στα κλασσικά αντιφλεγμονώδη    ( δεν αναφέρονται ονόματα για λόγους δεοντολογίας.)Τα αποτέλεσματα δείχνουν ότι  Όλα Τα Αντιφλεγμονώδη Παυσίπονα Προκαλούν Προβλήματα στο Κυκλοφορικό Σύστημα, Την Καρδιά Και Τον Εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα,

 • Η Ναπροξένη αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού 76%.

Η Ιβουπροφένη, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε πολλά σκευάσματα, αυξάνει

 • Την πιθανότητα Εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 61%,
 • Την πιθανότητα εγκεφαλικού  κατά 336%(!), και τελικά
 • Την πιθανότητα θανάτου από Καρδιαγγειακό κατα 239%.
 • Η διλκοφενάκη, αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 286%, και την πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου κατά 398%.

Η νεώτερη κατηγορία αντιφλεγμονωδών παυσιπόνων οι φοβερές κόξιμπες όμως δεν φαίνεται να είναι πιο ασφαλείς.Η σελεκοξίμπη, αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος μόνο κατά …35%, και του εγκεφαλικού μόλις 12%, αλλά η πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου αυξάνει κατά …207%.

Η ετορικοξίμπη, φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφανίσεως εμφράγματος, αλλά δυστυχώς τα εγκεφαλικά τα αυξάνει κατά 267% και τους θανάτους από Καρδιαγγειακό Που τους αυξάνει κατά 407%.

Το αστείο και συνάμα τραγικό της υποθέσεως είναι ότι το Vioxx, το πρώτο αντιφλεγμονώδες παυσίπονο που συνελήφθη να προκαλεί εγκεφαλικά και εμφράγματα, και έληξε άδοξα το 2004, δεν ήταν, ως φαίνεται και τόσο τραγικό στην πραγματικότητα, αφού ηὐξανε την πιθανότητα εμφράγματος κατά ΜΟΝΟΝ..212%, του εγκεφαλικού μόλις.. 7% και του καρδιαγγειακού θανάτου με ένα πενιχρό …58%.Ήδη η κρίση περιόρισε δραματικά την συνταγογράφηση..παυσιπόνων και μη στεροειδών.

Τώρα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας…Πρόκειται να  την περιορίσει ακόμα παραπάνω..
Δόξα τω Θεώ..
Όλοι γνωριζουμε ότι τα φάρμακα γενικά είναι επικινδυνα και ότι πρέπει να τα αποφεύγουμε όσο πιο πολυ γίνεται…
Να μία ευκαιρία να κόψουμε παυσίπονα και μη στεροειδή ..
Και επαναλαμβάνω..προσοχή σε όσους χρησιμοποιούν αντιϋπερτασικά…
Τα μη στεροειδή, μειώνου
ν δραματικά την δράση τους…
ΠΑΛΙΟ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

γαλέρα

 Δικαστήριο του Νιού Τζέρσι επεδίκασε αποζηµίωση 13,5 εκατ. $ εξαιτίας του Vioxx.

Ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες ακόµα αγωγές. Στην Ελλάδα, ούτε µία!
Και η πολιτεία  …απούσα ΠΑΝΤΑ!!!
Η υπόθεση Vioxx δε λέει να εγκαταλείψει την δηµοσιότητα στις ΗΠΑ (αλλά εξακολουθεί να αντιµετωπίζεται ως µη γενομένη στην Ελλάδα).
Στις 12 Απριλίου 2012, δικαστήριο ενόρκων στο Ατλάντικ Σίτυ του Νιού Τζέρσι, κατεδίκασε την εταιρεία Merck σε αποζηµίωση 13,5 εκατοµµυρίων δολαρίων στον Τζον Μακ Ντάρµπι, ετών 77, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ έπαιρνε Vioxx για 4 χρόνια. Σύµφωνα µε το Associated Press, η ακροαµατική διαδικασία στο Ατλάντικ Σίτι απέδειξε πως η Merck εν γνώσει της απέκρυψε πληροφορίες από τον Αµερικανικό Οργανισµό Φαρµάκων που είχαν σχέση µε τα προβλήµατα του Vioxx.
Μέχρι το τέλος του 2005, σύµφωνα µε την ίδια τη Merck, εκκρεµούσαν 9.650 αγωγές από 19.000 ενάγοντες, αριθµός που αναµένεται να αυξηθεί κατά χιλιάδες µετά την ετυµηγορία του Νιού Τζέρσι.

Την ίδια στιγµή, στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τη Βιανέξ (την εταιρεία που εµπορευόταν το Vioxx) δεν έχει ασκηθεί ούτε µία.
Στο προηγούµενο τεύχος, η ΓΑΛΕΡΑ ισχυρίστηκε κάτι που µας φαίνεται πολύ σοβαρό: Πως το αντιφλεγµονώδες Vioxx, φάρµακο που ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον κόσµο, σύµφωνα µε όλες τις εκτιµήσεις συνδέεται µε θανάτους και στην Ελλάδα.
Μας µίλησε ο Ντέιβιντ Γκρέαµ, στέλεχος του FDA (του Αµερικανικού Οργανισµού Φαρµάκων) ο άνθρωπος που κατά πολλούς ξεσκέπασε το σκάνδαλο στην Αµερική.Ο Δρ. Γκρέαµ δεν άφησε καμµία αµφιβολία: το Vioxx είχε θύµατα και στην Ελλάδα.
Όπως µάθαµε, το ρεπορτάζ έφτασε (και διαβάστηκε) σε όλα τα γραφεία των φαρµακευτικών εταιρειών (πληρώνουν άλλωστε αδρά για υπηρεσίες press clipping), αλλά και του Ελληνικού Οργανισµού Φαρµάκων. Κανένας όµως δεν αντέδρασε, κανένας δεν απάντησε.

Γιατί και πώς η υπόθεση Vioxx πνίγηκε στην Ελλάδα;

Με αφορµή την συγκάλυψη του Vioxx, η ΓΑΛΕΡΑ ψηλαφεί το πλέγµα µεταξύ φαρµακευτικών εταιρειών, δηµοσίων οργανισµών, γιατρών αλλά και ΜΜΕ…

Για τις ανάγκες του προηγουμένου ρεπορτάζ, είχαµε απευθυνθεί σε επαγγελµατίες και ειδικούς από τον χώρο της υγείας: πανεπιστηµιακούς, στελέχη του υπουργείου και των φαρµακευτικών εταιρειών, γιατρoύς, φαρµακοποιούς…
Σχεδόν κανένας δεν δέχτηκε να µιλήσει επωνύµως…
Αποδείχτηκε πιο εύκολη η επικοινωνία µε τον Δρ. Γκρέαµ στο Μέριλαντ, παρά µε τους ντόπιους ειδικούς.
Το «γιατί» αυτής της σιωπής, µπορείτε να το αναζητήσετε σε ένα άρθρο, πριν από µερικά χρόνια, στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.
Με τίτλο «Νύχτες της Αραβίας – 1001 παραµύθια για το πώς οι φαρµακευτικές φροντίζουν τις υλικές ανάγκες των γιατρών», το άρθρο περιέγραφε µε χειρουργική ακρίβεια την διαπλοκή στην Ελλάδα µεταξύ φαρµακευτικών εταιρειών και γιατρών… (Ανάµεσα στις γαργαλιστικές λεπτοµέρειες, ο χορός… χανούµισσας στα πόδια Έλληνα γιατρού, κατά την διάρκεια «επιµορφωτικού» ταξειδιού στην Ιορδανία).

Στέλεχος εταιρείας λέει: «Δεν είναι η διαφθορά η µόνη αιτία της σιωπής.

Είναι και το ότι δεν υπάρχει ερευνητική και επιστηµονική νοοτροπία σε κανένα επίπεδο. Οι «ειδικοί» απλώς επαφίενται στους Αµερικανούς και τους Ευρωπαίους να τους πουν τι να κάνουν.
Δεν το θεωρούν δική τους δουλειά.

Είµαστε επαρχιώτες που απλώς δεν έχουµε άποψη για τέτοια θέµατα.
Είναι «πέρα από εµάς».

Επισήµως, οι δαπάνες για το µάρκετινγκ δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% των εσόδων της εταιρείας.
Ανεπισήµως, το µεγαλύτερο µέρος του µπάτζετ των ελληνικών εταιρειών δαπανάται εκεί.
Το ότι το µάρκετινγκ των φαρµακευτικών επηρεάζει αποφασιστικά τις πωλήσεις των φαρµάκων είναι ορατό και στην ελληνική αγορά – και αυτό τεκµηριώνεται από µια σύγκριση µεταξύ των πωλήσεων των κοξιµπών σε Ελλάδα και ΗΠΑ:

 • Στις ΗΠΑ το Celebrex έκανε τις διπλάσιες πωλήσεις από το Vioxx (επειδή κυκλοφόρησε πρώτο, και επειδή η Pfizer είναι µεγαλύτερη εταιρεία από την Merck).
 • Αντιθέτως, στην Ελλάδα το Vioxx, το 2003 για παράδειγµα, έκανε διπλάσιες πωλήσεις από το Celebrex.Πιθανότατα, επειδή η Βιανέξ είναι πολύ ισχυρότερη εταιρεία από την Pfizer. Στην αγορά του φαρµάκου, κυκλοφορεί ως ανέκδοτο:«Ποιοι είναι οι πιο τακτικοί θεατές της οµάδας µπάσκετ του Παναθηναϊκού;
  Μα, οι υπάλληλοι του ΕΟΦ…».
  Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και πρόεδρος της Βιανέξ, της µεγαλύτερης ελληνικής φαρµακευτικής, κ. Παύλος Γιαννακόπουλος, επισκέπτεται αυτοπροσώπως τα γραφεία στην Λεωφόρο Μεσογείων και µοιράζει εισιτήρια για την κερκίδα των επισήµων.
  Κάποιοι, πιο εκλεκτοί, ακολουθούν την οµάδα και στους αγώνες του εξωτερικού: Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη, Μόσχα (δυστυχώς όχι Πράγα) κ.ο.κ., φυσικά Business Class…
  Ευτυχώς για τον ίδιο, ο Γιαννακόπουλος έχει τον Παναθηναϊκό.
  Σε άλλες εταιρείες τα δώρα κοστίζουν κάτι παραπάνω…
  «Παλιά οι εταιρείες έδιναν στους γιατρούς µέχρι και… λάστιχα για το αυτοκίνητό τους.
  Τώρα τους πάνε ταξείδι στη Eurodisney», µας λέει στέλεχος του µάρκετινγκ.

Για το λανσάρισµα του Vioxx δαπανήθηκαν δυσθεώρητα ποσά.
Η διαφηµιστική δαπάνη της Merck στην Αµερική ξεπέρασε εκείνες τις χρονιές το µπάτζετ της Coca-Cola και της Pepsi!
Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αντίθετα µε τις ΗΠΑ, απαγορεύεται η διαφήµιση φαρµάκων. Υπάρχουν όµως άλλα µέσα που χρησιµοποιούν οι εταιρείες: τους ιατρικούς επισκέπτες, τα ιατρικά συνέδρια και την µέθοδο που είναι γνωστή ως «ghost writing» (συγγραφή-φάντασµα): το «φάντασµα» είναι ένα κείµενο προωθήσεως του φαρµάκου, το οποίο η εταιρεία αναθέτει σε έναν ειδικό µε κύρος (π.χ. καθηγητή πανεπιστηµίου) να το δηµοσιεύσει σαν να ήταν δικό του. Κάπως έτσι εξηγούνται τα απανωτά επαινετικά άρθρα Ελλήνων καθηγητών πανεπιστηµίου, σύµφωνα µε τα οποία «το Vioxx δεν έχει καθόλου παρενέργειες».

Μένει µια τελευταία πτυχή στην συγκάλυψη του Vioxx: το θέµα της καλύψεως της υποθέσεως από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Οι ειδικοί οι οποίοι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ, υποστηρίζουν ότι το θέµα έλαβε µεγάλη δηµοσιότητα και στην Ελλάδα.

Πράγµατι, ασθενείς που έπαιρναν Vioxx δηλώνουν ότι έµαθαν για την απόσυρσή του από την τηλεόραση. Προσεκτικότερη µελέτη των δηµοσιευµάτων δίνει ωστόσο εντελώς διαφορετική εικόνα.

 1. Στο εξωτερικό, οι «κοξίµπες» έγιναν συχνά πρώτο θέµα στις µεγάλες εφηµερίδες: στον Independent και στους Τimes. Στη Monde και την Liberation. Στους New York Times. Η απόσυρση του Vioxx έπαιξε µία-δύο φορές στις πρώτες σελίδες των ελληνικών εφηµερίδων, αλλά όχι ως πρώτο θέµα.
 2. Τα περισσότερα δηµοσιεύµατα των εφηµερίδων αναφέρονται στο Vioxx όχι ως ζήτηµα δηµοσίου υγείας, αλλά ως θέµα του χρηµατιστηρίου! Ως σηµαντικό δεν θεωρούνται οι απώλειες χιλιάδων ζωών, αλλά οι απώλειες της µετοχής της Merck!
 3. Στην µοναδική ιντερνετική πύλη υγείας (health.in.gr), τα θετικά δηµοσιεύµατα για το φάρµακο είναι περισσότερα από τα αρνητικά!
 4. Ούτε ένα από τα δηµοσιεύµατα που εξετάστηκαν δεν ανέφερε ότι το φάρµακο το εµπορεύεται στην Ελλάδα η εταιρεία Βιανέξ…
  Όµως, και πάλι, περισσεύει πολύ ακόµα µπάτζετ για µάρκετινγκ στις ελληνικές φαρµακευτικές.
  Κι αφού δεν µπορούν να το διαθέσουν για διαφήµιση φαρµάκων, το διαθέτουν για την διαφήµιση… πολιτικών.
  Είναι κοινό µυστικό ότι ένας από τους µεγαλύτερους φαρµακοβιοµήχανους της χώρας (όχι ο Παύλος!) ήταν ο βασικός χρηµατοδότης του ΚΕΠ, του πολιτικού κόµµατος του Δηµήτρη Αβραµόπουλου – ο οποίος, «κατά σύµπτωση», είναι πλέον ο νέος υπουργός Υγείας…

Στατίνες, Vioxx και… πολιτεία

Τι συµβαίνει σήµερα

Λίγες ηµέρες πριν πάρετε αυτό το τεύχος στα χέρια σας, στις 13 Απριλίου, νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου της Πενσυλβάνια διεπίστωσε πως όλοι ανεξαιρέτως οι αναστολείς COX-2 (κοξίµπες) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών επειδή ανεβάζουν την αρτηριακή πιέση και καθιστούν πιο πιθανές τις θροµβώσεις του αίµατος…
Ενάµιση χρόνο µετά την απόσυρση του φαρµάκου, και παρά τον διεθνή σάλο, οι εταιρείες φέρονται σαν να µην άλλαξε τίποτα – ακόµα και για το ίδιο το Vioxx.
Το φάρµακο παραλίγο να επανακυκλοφορήσει, αφού σύµβουλοι του FDA τοποθετήθηκαν θετικά, αλλά η ίδια η Merck για την ώρα διστάζει.

Δεν είναι µόνο η τύχη του Vioxx που απασχολεί τους επιστήµονες.
Στην κατηγορία των κοξιµπών (εκλεκτικοί αναστολείς COX-2,) των φαρµάκων που προωθήθηκαν µε θριάµβους στην αγορά «ως καινοτόµα αντιφλεγµονώδη σκευάσµατα που δεν προκαλούν παρενέργειες στο στοµάχι», ανήκουν επίσης το Celebrex της Pfizer και το Arcoxia της Merck. (Μία άλλη κοξίµπη, το Bextra, αποσύρθηκε από την Pfizer τον Απρίλιο του 2005).

Αρχές του 2005, ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός ΕΜΕΑ εξέδωσε νέες οδηγίες για τις κοξίµπες.
Επέστησε την προσοχή στους γιατρούς να µην τις συνταγογραφούν σε οµάδες υψηλού κινδύνου καρδιοπάθειας, αλλά επέτρεψε την κυκλοφορία τους.
Στις αρχές Μαρτίου του 2006, η Pfizer ενηµέρωσε τους Έλληνες δηµοσιογράφους για µια µελέτη στο American Journal of Medicine που αποδεικνύει ότι το Celebrex όταν λαµβάνεται σε χαµηλές δόσεις δεν προκαλεί παρενέργειες στην καρδιά και επιπλέον είναι ασφαλές για το στοµάχι.
Αυτό που η εταιρεία παρέλειψε να αναφέρει στο πρες κιτ είναι πως ακριβώς τις ίδιες ηµέρες (01.03.2006) το BBC και άλλα µεγάλα διεθνή ΜΜΕ ανεφέρθησαν σε έρευνα που δηµοσίευσε το Journal of the Royal Society of Medicine σύµφωνα µε την οποία το ίδιο φάρµακο διπλασιάζει τον κίνδυνο εµφράγµατος

Πόσο ασφαλές είναι λοιπόν το Celebrex;

Μας είπε ο Δρ. Γκρέαµ: «Από τα δεδοµένα των κλινικών ερευνών είναι σαφές ότι η σελεκοξίµπη (Celebrex) αυξάνει τον κίνδυνο εµφράγµατος.
Η παρενέργεια αυτή φαίνεται ότι εκδηλώνεται συχνότερα σε ηµερήσιες δόσεις άνω των 200 mg. Σε χαµηλότερες δόσεις, ο κίνδυνος πιθανότατα δεν αυξάνεται.

Κάποιες µελέτες δεν αποδεικνύουν συσχετισµό στις χαµηλές δόσεις, την ίδια ώρα όµως άλλες µελέτες δείχνουν ότι υπάρχει».
Στην Αµερική το Celebrex κυκλοφορεί φέροντας την πολύ σοβαρή ένδειξη «black box» (µαύρο κουτί), µια µαύρη λωρίδα στο κουτί που προειδοποιεί τους χρήστες ότι πρόκειται για φάρµακο µε σοβαρούς κινδύνους.
Στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), black box δεν υπάρχει. Το Celebrex κυκλοφορεί κανονικά, µε ενσωµατωµένες στο φύλλο χρήσης τις τελευταίες προειδοποιήσεις του ΕΜΕΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φαρµάκων.
Ψιλά γράµµατα, κυριολεκτικά.
Ενδεικτικό των αντιφάσεων είναι η περίπτωση του Arcoxia (etoricoxib), ενός αντιφλεγµονώδους που επίσης ανήκει στην κατηγορία των κοξιµπών και παράγεται από την εταιρεία Merck.Το Arcoxia κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.
Τότε, πώς γίνεται και το φάρµακο (αµερικανικής παραγωγής) δεν κυκλοφορεί στην Αµερική;

Μας είπε ο Δρ. Γκρέαµ: «Μέχρι σήµερα έχουν γίνει λίγες κλινικές έρευνες, οπότε δεν θεωρούνται επαρκείς ώστε να αποδείξουν αν η ετορικοξίµπη επαυξάνει τον κίνδυνο εµφράγµατος.
Παρ’ όλα αυτά, οι λίγες ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν ότι επαυξάνει αυτό τον κίνδυνο.
Γι’ αυτό και ο FDA δεν έχει ακόµα εγκρίνει την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ».

Για την η κ. Φωτεινή Βλασερού, υπεύθυνη επιστηµονικής ενηµερώσεως της Βιανέξ, που εµπορεύεται το φάρµακο στην Ελλάδα, η εξήγηση είναι απλή: «Οι ελληνικές αρχές ακολουθούν τον ΕΜΕΑ -που είναι πιο αυστηρός από τον FDA- και ο ΕΜΕΑ έδωσε έγκριση στο φάρµακο»… Πολλοί όµως στην Ευρώπη αµφισβητούν το ό,τι ο ΕΜΕΑ είναι πιο αξιόπιστος από τον FDA.

O Τιερί Σουκάρ, Γάλλος δηµοσιογράφος και συγγραφέας σε θέµατα φαρµάκου, λέει: «Στην υπόθεση των κοξιµπών ο ΕΜΕΑ βρισκόταν συνεχώς σε καθυστέρηση σε σχέση µε τον FDA.
Το φθινόπωρο του 2004, όταν στις ΗΠΑ συζητιόταν η απόσυρση του Vioxx, o ΕΜΕΑ διεπίστωνε πως τα οφέλη από τις κοξίµπες ήταν σηµαντικότερα από τις παρενέργειες»…

Το πρόβληµα τώρα για τις εταιρείες δεν είναι τόσο η έγκριση του φαρµάκου όσο η ανασφάλεια των ασθενών.
Προ της αποσύρσεως του Vioxx, το επιχείρηµα υπέρ των κοξιµπών ήταν ότι δεν έχουν παρενέργειες στο στοµάχι όπως τα παραδοσιακά αντιφλεγµονώδη.Σήµερα, που από τις κοξίµπες έχουν αποσυρθεί δύο (Vioxx και Bextra) και κυκλοφορούν άλλες δύο (Celebrex και Arcoxia), οι εταιρείες είναι αντιµέτωπες µε ένα πρόβληµα µάρκετινγκ:
Πώς να προωθήσεις ένα φάρµακο, όταν πλέον συνοδεύεται από τη φήµη ότι µπορεί να οδηγήσει στον θάνατο;

γαλέρα

ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ

Κιτρινόριζα, ο γνωστός κουρκουμάς, ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ιδίως για οξείες φλεγμονές (εσωτερικά) η εξωτερικά-τοπικά) π.χ. σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πιπερόριζα το γνωστό μας τζίντζερ
(όχι τζίνσενγκ την ρίζα της ζωής).

Σε έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν μείωση της φλεγμονής σε ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, μυικά προβλήματα.
Κλινικές μελέτες έδειξαν μείωση της δυσκαμψίας, του πόνου και του πρηξιμάτος στο 75% των περιπτώσεων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας και στο 100% των μυικών προβλημάτων.

Ω3.

Από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα λειτουργούν εναντίον της φλεγμονής, έχουν δηλαδή αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνουν την παραγωγή ουσιών στον οργανισμό, οι οποίες προάγουν τηνφλεγμονή και την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο.

 • Ταυτόχρονα προάγουν την σύνθεση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.
  Η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3 λιπαρών οξέων βοηθά σε αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή σε ασθένειες που οφείλονται σε παθολογική δράση του συστήματος αμύνης του οργανισμού. Στις παθήσεις αυτές, το ανοσολογικό σύστημα επιτίθεται εναντίον των ίδιων οργάνων και ιστών του ασθενούς. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι βοηθούν σε παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn.

Και τελευταίο το ΝΕΡΟΠόνος καὶ φυσικὰ ἀντιφλεγμονώδη6

Η Χρόνια ρευματοειδής αρθρίτιδα   και οι πόνοι που την συνοδεύουν είναι σημάδια ελλείψεως σε νερό στους συνδετικούς χόνδρους που προσβάλλονται.

Κανονικά, ο χόνδρος που καλύπτει  την επιφάνεια των οστών  στις κοιλότητες των συνδέσμων παίρνει νερό και θρεπτικά συστατικά από το οστό.

Στην κατάσταση αφυδατώσεως, ο μυελός των οστών παίρνει προτεραιότητα έναντι του χόνδρου για το νερό που χρειάζεται για την κατασκευή των οστών.

Ο πόνος της αρθρίτιδας υποδηλώνει επίσης ότι η πίεση και οι καλο-λιπασμένες περιοχές των χόνδρων στα σημεία επαφής έχουν μειωθεί, λόγω της ελλείψεως επαρκούς ενυδατώσεως.

Οι πόνοι της αρθρίτιδας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τακτική αύξηση στην πρόσληψη νερού, έως ότου ο χόνδρος να είναι πλήρως ενυδατωμένος από την βάση, που είναι η κανονική πορεία για την πρόσληψη του νερού και των θρεπτικών συστατικών.

Η συνέχεια εδώ.

ΥΔΩΡ : Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το νερό είναι το φυσικό ιατρικό θαύμα

Του F.BATMANGHELIDJ, M.D.

Υπάρχουν πολλά φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση και του πόνου αλλά και της φλεγμονής, αυτά είναι μόνον ενδεικτικά.

Ευαγγέλου Μαριάννα

φύτρο

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

0 thoughts on “Πόνος καὶ φυσικὰ ἀντιφλεγμονώδη

Leave a Reply

Discover more from Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading