Νέα «ἁρπακτή» μέ τό γήπεδο Καραϊσκάκη;

«…Ο Κόκκαλης και μια εταιρεία, που φέρεται ότι ήταν συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, σύναψαν ομολογιακό δάνειο 50 εκατομμυρίων ευρώ, πριν χρόνια, για να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση και κατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη.
Συστήθηκε εταιρεία με την επωνυμία «Καραϊσκάκης ΑΕ» στην οποία συμμετείχαν 50% ο Κόκκαλης και 50% ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
Το δάνειο χρηματοδοτήθηκε από 5 τράπεζες.
Με ποσοστό 33% συμμετείχε η Alpha bank, δηλαδή 16,5 εκατομμύρια ευρώ, η Εθνική κατέβαλλε το 25% του δανείου δηλαδή 12,5 εκατομμύρια, η Eurobank το 25% του δανείου ή 12,5 εκατομμύρια, το 10% ή 5 εκατομμύρια η Πειραιώς και το 7% του δανείου η Attica bank.
Το δάνειο φέρει προσωπικές εγγυήσεις των Κόκκαλη και Λαυρεντιάδη….»

Τι πραγματικά συμβαίνει με το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατομμυρίων στο Καραϊσκάκη; – Οι τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό το γήπεδο

To αρχικό ομολογιακό δάνειο των 50 εκατομμυρίων που χορηγήθηκε στην εταιρεία «Καραισκάκης ΑΕ» δεν εξυπηρετείται…
Τι πραγματικά συμβαίνει με το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατομμυρίων στο στάδιο Καραϊσκάκη;
(Τα 50 εκατορμμύρια ήταν το αρχικό ποσό του ομολογιακού και των άλλων υποχρεώσεων της εταιρείας προς τις τράπεζες)
Με αφορμή τις σημαντικές καταγγελίες του μεγαλομετόχου της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι ο Μαρινάκης δεν εξυπηρετεί το δάνειο της εταιρείας «Καραϊσκάκη ΑΕ».
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι το αρχικό ομολογιακό δάνειο των 50 εκατομμυρίων όντως δεν εξυπηρετείται.
Αν εξυπηρετείται….(καταγράφονται χρεωστικοί τόκοι 2.331.872 εκατομμυρίων) γιατί οι τράπεζες θα βγάλουν σε πλειστηριασμό το ακίνητο;
Άρα η πληροφορία του Δημήτρη Μελισσανίδη ότι υπάρχει δάνειο που δεν εξυπηρετείται είναι ακριβής.
Όμως ποια είναι η ιστορία του ομολογιακού δανείου;
Ο Κόκκαλης και μια εταιρεία που φέρεται ότι ήταν συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σύναψαν ομολογιακό δάνειο 50 εκατομμυρίων ευρώ πριν χρόνια για να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση και κατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη.
Συστήθηκε εταιρεία με την επωνυμία «Καραϊσκάκης ΑΕ» στην οποία συμμετείχαν 50% ο Κόκκαλης και 50% ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
Το δάνειο χρηματοδοτήθηκε από 5 τράπεζες.
Με ποσοστό 33% συμμετείχε η Alpha bank δηλαδή 16,5 εκατομμύρια ευρώ, η Εθνική κατέβαλλε το 25% του δανείου δηλαδή 12,5 εκατομμύρια, η Eurobank το 25% του δανείου ή 12,5 εκατομμύρια, το 10% ή 5 εκατομμύρια η Πειραιώς και το 7% του δανείου η Attica bank.
Το δάνειο φέρει προσωπικές εγγυήσεις των Κόκκαλη και Λαυρεντιάδη.
Το δάνειο αρχικώς εξυπηρετείτο και με βάση πληροφορίες από τις τράπεζες είχαν ουσιαστικά αποπληρωθεί 10 εκατομμύρια, δηλαδή έχουν απομείνει 40 εκατομμύρια.
Εφόσον το δάνειο δεν αποπληρώνεται δεν είναι σαφές ποιο είναι το τρέχον υπόλοιπο καθώς δεν γνωρίζουμε αν περιλαμβάνονται ή όχι τα πέναλτι των υπερημεριών ή πως έχει αποτιμηθεί και ποια ακριβώς ζημία έχουν γράψει οι τράπεζες.
Ο Κόκκαλης όταν υπήρξαν οι δικαστικές εμπλοκές του Λαυρεντιάδη σταμάτησε να αποπληρώνει το δάνειο, ή δεν αποπληρωνόταν μόνο μέρος του και εδώ γεννάται το ερώτημα γιατί οι τράπεζες δεν ζήτησαν από τον Κόκκαλη να καταβάλλει τις προσωπικές του εγγυήσεις ή να διεκδικήσουν το δάνειο στο σύνολο του από τον Κόκκαλη.
Ο Κόκκαλης στην πορεία μετεβίβασε τον Ολυμπιακό στον Β. Μαρινάκη αλλά όπως αναφέρουν οι τράπεζες, δεν έχει μεταβιβαστεί το ομολογιακό δάνειο καθώς η εταιρεία «Καραϊσκάκης ΑΕ» συνεχίζει να υφίσταται με μετόχους τον Κόκκαλη και πλέον όχι τον Λαυρεντιάδη αλλά το ελληνικό δημόσιο.
Οι 5 τράπεζες που συμμετείχαν στον κοινοπρακτικό δάνειο  ανέθεσαν στην εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Deloitte να αποτιμήσει το Καραϊσκάκη ως ακίνητο.
Από την αποτίμηση προέκυψε ότι το ακίνητο έχει αξία 40 εκατιμμυρίων, που …παραδόξως είναι και το υπόλοιπο των δανείων της εταιρίας.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας «Καραισκάκη ΑΕ» φθάνουν τα 44,24 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες, και ειδικά η Alpha bank που εποπτεύει το δάνειο, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην λύση της εκκαθαρίσεως εν λειτουργία.
Δηλαδή να βγάλουν σε πλειστηριασμό το ακίνητο του σταδίου Καραϊσκάκη.
Όμως εδώ γεννώνται τα εξής ερωτήματα.
1) Ο Κόκκαλης είχε option στην συμφωνία του με τον Μαρινάκη;
2) Ο Μαρινάκης που έχει κάθε συμφέρον να αγοράσει το ακίνητο θα προσφέρει τίμημα 40 εκατομμυρίων, που είναι η αξία του ακινήτου;
3) Πώς οι τράπεζες έδωσαν 50 εκατομμύρια δάνειο σε μια εταιρεία – ακίνητο αφού η αξία του είναι 40 εκατομμύρια;
4) Γιατί οι τράπεζες δεν διεκδίκησαν όλο αυτό τον καιρό το δάνειο από τις προσωπικές εγγυήσεις του Κόκκαλη άπαξ και ο Λαυρεντιάδης είχε εμπλακεί με την δικαιοσύνη;
5) Οι τράπεζες εφόσον βγάλουν σε πλειστηριασμό το ακίνητο θα θέσουν όριο τιμής εκκινήσεως π.χ. τα 40 εκατομμύρια ή θα δεχθούν οποιαδήποτε προσφορά από τον Μαρινάκη;
6) Αν δεχθούν οποιαδήποτε προσφορά, την διαφορά θα την καλύψει ο Κόκκαλης ή γενικώς οι τράπεζες είναι διατεθειμένες….να χάσουν;
7) Στην διαδικασία εκκαθαρίσεως εν λειτουργία θα μπορεί να συμμετάσχει και άλλος ενδιαφερόμενος;
Λογικά θα μπορεί γιατί το δάνειο δεν εξυπηρετείται άρα έχουν καταπέσει όλοι οι όροι του ή οι νομικές καλύψεις που είχε. Σημαντική υποσημείωση

Με βάση τον τελευταίο ισολογισμό της εταιρείας «Καραισκάκη ΑΕ» που υπογράφει η Deloitte το ομολογιακό δάνειο είναι 31,134 εκατομμύρια ευρώ και η αναπόσβεστη αξία του ακινήτου 51,1 εκατ ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας φθάνουν τα 44,244 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο το ομολογιακό των 31,13 εκατομμυρίων δεν είναι ο μόνος δανεισμός της «Καραισκάκη ΑΕ» αφού ο συνολικός δανεισμός βραχυπρόθεσμος, μακροπρόθεσμος και ομολογιακό φθάνει τα 41 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ αν συμπεριληφθούν όλες οι υποχρεώσεις και πέραν των δανείων φθάνουν στα 44,24 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες μας παρουσίασαν μια διαφορετική εικόνα, την οποία και καταγράφουμε στο κείμενο αυτό.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply