Ὁ δανειστὴς διαγράφει χρέη…

Η διαγραφή ενός χρέους αφορά στον δανειστή κι όχι στον δανειολήπτη.

Η κυβέρνηση Ισπανίας «πήρε το όπλο της» κατά της Ελλάδας: Δώστε μας πίσω τα 26 δις που σας δανείσαμε

«Δεν τίθεται θέμα διαγραφής των 26 δις που έχει δανείσει στην Ελλάδα καθώς τα χρήματα αυτά δόθηκαν ενώ η χώρα της Ιβηρικής διερχόταν επίσης σοβαρή κρίση, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίνδος.
Ο Ισπανός υπουργός κατά την διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου σημείωσε πως η Μαδρίτη είχε εκταμιεύσει το ποσό αυτό μέσω διμερών δανείων και στο πλαίσιο του πακέτου στηρίξεως το οποίο χορηγήθηκε μετά το 2010 στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητεί την κατάργηση της τρόικας και θέτει επίσης ζήτημα ελαφρύνσεως του ελληνικού κρατικού χρέους, ο Ισπανός υπουργός τόνισε ότι αυτά τα 26 δισεκατομμύρια «αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση το ποσό που δαπανούμε σε έναν χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας στην χώρα (μας), όπου το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 23%». Επιπλέον, η Ισπανία είχε αναγκαστεί να δανειστεί με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που προσφέρει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα η Μαδρίτη, προσέθεσε.

«Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή», επέμεινε ο Λουίς δε Γκίνδος. «Η Ισπανία λογικά θα ήθελε (…) το δάνειο αυτό να αποπληρωθεί», προσέθεσε ο ίδιος κρίνοντας ότι «αυτά τα 26 δισεκ. ευρώ αποτελούν την απόδειξη της πλήρους αλληλεγγύης» της Ισπανίας προς την Ελλάδα….»

πηγή

«Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά με την ελληνική προσπάθεια»

Αποστάσεις κρατά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την νίκη (του ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογές (της Ελλάδας) και δεν θα μας οδηγήσουν αυτές στην νίκη ή στην ήττα», είπε χαρακτηριστικά

Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν είναι συγκρίσιμες και μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την ελληνική οικονομία θα είχε ελάχιστες επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των ισπανικών βουλευτικών εκλογών, υποστήριξε ο ηγέτης του αντιφιλελεύθερου κόμματος Podemos που ορισμένες δημοσκοπήσεις το φέρουν να προηγείται στην προτίμηση των Ισπανών ψηφοφόρων.

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την νίκη (του ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογές (της Ελλάδας) και δεν θα μας οδηγήσουν αυτές στην νίκη ή στην ήττα» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη που παρεχώρησε στους ξένους δημοσιογράφους στην Μαδρίτη.

Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι «δύο πολύ διαφορετικές χώρες», προσέθεσε ο 36χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών που το τελευταίο διάστημα βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να ανεβαίνουν και να καταλαμβάνει την πρώτη ή την δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

«Κατ’ αρχήν, η Ισπανία είναι η τετάρτη οικονομία της ευρωζώνης και αυτό συνεπάγεται ότι έχει μια διαφορετική θέση όσον αφορά στους όρους της διαπραγματεύσεως», απήντησε ο Ιγκλέσιας σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η εκλογική τύχη του κόμματός του συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 

«Το ότι δείχνουμε συμπάθεια στην κυβέρνηση της αλλαγής (στην Ελλάδα) δεν σημαίνει ότι οι πραγματικότητες μας είναι παρόμοιες. Είμαι πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά για την ελληνική κυβέρνηση, όμως αυτή είναι μια παράμετρος που θα έχει πολύ περιορισμένες συνέπειες για την χώρα μας», προσέθεσε.

Το αμέσως προσεχές διάστημα το Podemos έχει μπροστά του πολλά εκλογικά ραντεβού, ξεκινώντας από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου και συνεχίζοντας με τις βουλευτικές στο τέλος του έτους. Οι δύο κυριότεροι αντίπαλοί του, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) αλλά και το Σοσιαλιστικό (PSOE) το κατηγορούν για λαϊκισμό και ότι το πρόγραμμά του είναι πολύ ασαφές.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν ξέρω αν ποτέ θα καταλάβουμε το τι συνέβη και πώς στήθηκε όλη αυτή η λεηλασία της Ευρώπης…
Γιατί προφανώς δεν έχουμε πρόσβαση στα άδυτα των τραπεζών.
Οι ξένοι κερδοσκόποι πάντως έκαναν τρία διαφορετικά meeting για να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους.
Soros, Paulson, Loeb κλπ

Σίγμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply