Χρωστᾶ, ἤ ὄχι, ἡ «Ἀλουμίνιον» στήν ΔΕΗ;

 «…Το καθαρό τιμολόγιο των 36,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα είναι υψηλότερο από εκείνο που πληρώνουν αντίστοιχες μεταλλουργικές βιομηχανίες στην ΕΕ. Το 2013 ήταν μόλις στα 30,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με όλες μάλιστα τις χρεώσεις. Στην τιμή της «Αλουμίνιον» αν συμπεριληφθούν οι λοιπές χρεώσεις τότε αυτή εκτοξεύεται στα 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα….»

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ»

Κοινοτική απόφαση-σταθμός για το ενεργειακό κόστος…

   Τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη για το θέμα της τιμολογήσεως ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, την ΔΕΗ και την «Αλουμίνιον της Ελλάδος», έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν με απόφασή της, η οποία ανοίγει δρόμους και για άλλες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ που επεδίωκε να χαρακτηρίσει την τιμή πωλήσεως ρεύματος προς την βιομηχανία του Ομίλου Μυτιληναίου ως «κρατική ενίσχυση» και άρα και ως παράνομη. Προηγουμένως, Μάιο και Ιούνιο του 2014 είχε θέσει την καταγγελία της ΔΕΗ στο αρχείο κρίνοντας ότι η τιμή της διαιτησίας, μετά την προσφυγή των δύο εταιρειών στη ΡΑΕ δεν προκαλούσε αθέμιτο ανταγωνισμό και άρα δεν είναι κρατική ενίσχυση.

Η ΔΕΗ, όμως, προσέφυγε και ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ κατά της αποφάσεως. Εντούτοις, στις 25 Μαρτίου του 2015 η Ευρ. Επιτροπή αποφάσισε ότι η τιμή της διαιτησίας δεν συνιστά κρατική ενίσχυση κλείνοντας οριστικά την υπόθεση.
Στα αξιοσημείωτα της αποφάσεως αυτής συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
Η ΔΕΗ δέχτηκε ελεύθερα να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο και δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι οι παράμετροι που διαμορφώνουν το κατάλληλο τιμολόγιο σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά καταναλώσεως του πελάτη, της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την διάρθρωση του κόστους του προμηθευτή.
Το καθαρό τιμολόγιο των 36,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα είναι υψηλότερο από εκείνο που πληρώνουν αντίστοιχες μεταλλουργικές βιομηχανίες στην ΕΕ. Το 2013 ήταν μόλις στα 30,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με όλες μάλιστα τις χρεώσεις. Στην τιμή της «Αλουμίνιον» αν συμπεριληφθούν οι λοιπές χρεώσεις τότε αυτή εκτοξεύεται στα 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Η ΔΕΗ μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων Υψηλής Τάσεως (από εκεί ηλεκτροδοτείται η «Αλουμίνιον») υποχρεώθηκε να παύσει τον καθορισμό ενιαίας χρεώσεως. Αλλά σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή δεν προχώρησε ποτέ σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τις επιχειρήσεις και φυσικά και με την θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου.
Η «Αλουμίνιον» δεν μπορούσε να βρει εναλλακτικό προμηθευτή, καθώς η ΔΕΗ έχει υπό τον έλεγχό της την φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή. Μάλιστα η Κομισιόν αναφέρει ότι η ΔΕΗ διαθέτει ουσιαστικό «μονοψώνιο» έναντι των παραγωγών και μονοπώλιο έναντι των πελατών της αφού έχει μερίδιο αγοράς 98% με 99%.
Η «Αλουμίνιον» αποτελεί μοναδικό πελάτη στην αγορά, δεν συγκρίνεται με άλλον καθώς η κατανάλωσή της ξεπερνά το 5% της συνολικής και φθάνει στο 40% της Υψηλής Τάσεως

ΕΘΝΟΣ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply