Ἡ Ἐθνικὴ Τράπεζα σὲ ῥόλο …λαδέμπορα!

 

Ἡ Ἐθνικὴ Τράπεζα σὲ ῥόλο ...λαδέμπορα!1Κοινώς, η χαρά του λαδέμπορα… εν μέσω οικονομικής κατοχής! Όσο αναγκαία και αν είναι η παροχή δανείων και ρευστού στον αγροτικό κόσμο, το σίγουρο είναι ότι οι αποδέκτες της διαφημιζόμενης «κοινωνικής πολιτικής» της Εθνικής Τράπεζας, θα πρέπει να προσέχουν και να μην ξεχνούν ότι συναλλάσσονται με μια τράπεζα, η οποία έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν πως δεν είναι «αγία». Η εξαΰλωση της Αγροτικής Τράπεζας, και η απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς, ίσως τελικά να είχε πολλαπλά, παράπλευρα οφέλη και αυτά σίγουρα δεν ήταν για τους αγρότες, αλλά για τις τράπεζες που έχουν πλέον «πεδίον δόξης λαμπρόν» να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Η Εθνική Τράπεζα στο ρόλο του λαδέμπορα!

Η Εθνική Τράπεζα, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσεως και με τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών να εξαφανίζονται και να μεταφράζονται σε δάνεια από τον ELA, ώστε να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες, ρίχνει με την σειρά της το βάρος στον πρωτογενή τομέα. Είναι σαφές ότι η όποια ανάκαμψη μπορεί να επέλθει στην βαρειά άρρωστη ελληνική οικονομία, θα προέλθει από τον παραγωγικό τομέα, στον οποίο η χώρα στήριξε την οικονομική της ύπαρξη, μέχρι τις «παχιές αγελάδες» της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι απλά μια ιδιωτική τράπεζα, που ξεκάθαρο στόχο έχει το κέρδος! Δεν είναι δημόσια, δεν είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και σίγουρα δεν είναι κοινοφελές ίδρυμα. Έχει μετόχους, στους οποίους αποδίδει ενίοτε κέρδη για την επένδυσή τους.

Υποκαθιστώντας το κράτος και βρίσκοντας ανοικτό χώρο σε πεδία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα έπρεπε να στηρίζει ο ίδιος ο δημόσιος, κρατικός μηχανισμός, η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να «απλώσει χέρι» στην παραγωγή του ελαιολάδου, μέσα από «ενισχύσεις» και χρηματοδοτήσεις. Πάντα με τραπεζικούς όρους, με όμορφες λιμοκοντόρικες εκφράσεις όπως το «brand name» και πάντοτε με κέρδη (για την τράπεζα κυρίως), εκτός αν κάποιος έχει συναλλαχθεί με ελληνική τράπεζα και έχει κερδίσει…

Με αφορμή μελέτη της Διευθύνσεως Οικονομικής Αναλύσεως της Εθνικής με θέμα «Ελαιόλαδο, Δημιουργώντας το Ελληνικό Brand», παρουσιάσθηκαν σε εκπροσώπους φορέων και εταιρειών του κλάδου, δυνατότητες αντιμετωπίσεως των επιμέρους «διαρθρωτικών προβλημάτων».

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κα Λούκα Κατσέλη, ανακοίνωσε την ενασχόληση της τράπεζας με τον τομέα του ελαιολάδου. Λέτε να τη δούμε με ποδιά να μαζεύει και τις ελιές;

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κα Λούκα Κατσέλη, ανακοίνωσε την ενασχόληση της τράπεζας με τον τομέα του ελαιολάδου. Λέτε να τη δούμε με ποδιά να μαζεύει και τις ελιές;

Με την σειρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι: «Η Εθνική Τράπεζα εγκαινιάζει μια νέα πρωτοβουλία: την διασύνδεση της στοχευμένης έρευνας που εκπονεί – ξεκινώντας με το ελαιόλαδο – με τις ανάγκες του παραγωγικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, επιδιώκοντας να φέρει πιο κοντά τις δραστηριότητες της Τράπεζας στην πραγματική οικονομία.

Επιδιώκει να ανοίξει έναν νέο, μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της χώρας, όπως τα Επιμελητήρια και οι Ενώσεις, ώστε μαζί να κτίσουμε και να κερδίσουμε το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα που έχει η χώρα μας, που δεν είναι άλλο από τον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσεως στην κατεύθυνση μιας εξωστρεφούς, δυναμικής οικονομίας. Για την Εθνική Τράπεζα, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, και ιδίως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, αναγνωρίζεται ως ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομίας, και γι” αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό όλου του παραγωγικού – συναλλακτικού κυκλώματος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεων. Φραγκιαδάκης τόνισε ότι «Η Εθνική Τράπεζα, πιστή στον ρόλο που πάντα κατείχε στην Ελληνική οικονομία, συνεχίζει να είναι αρωγός της οικονομικής αναπτύξεως, στο πλευρό των αφοσιωμένων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Το μέγεθός μας, η ιστορία μας και το ευρύ φάσμα επαφών και υπηρεσιών μας, μας δίνουν την δυνατότητα να βλέπουμε σημαντικούς τομείς και προϊόντα πιο σφαιρικά και να σκεφτόμαστε ενεργά νέους τρόπους και ολοκληρωμένες ιδέες για να τους προωθούμε καλλίτερα.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, ο πρωτογενής τομέας βρίσκει νέους τρόπους να προσεγγίσει την παγκόσμια αγορά. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την συνεχή ανανέωση και εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα καθώς είναι ο μόνος τρόπος να παραμένει στο προσκήνιο μιας ανταγωνιστικής διεθνούς αγοράς. Όμως, μόνο με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων μπορεί να μεγιστοποιηθεί και να διευρυνθεί το παραγόμενο όφελος».

Είναι σαφές ότι η Εθνική Τράπεζα θα επενδύσει στον τομέα του ελαιολάδου, αφού έχει αναγνωρίσει τόσο τα πιθανά οικονομικά οφέλη, όσο και την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής των επενδύσεων της, σε έναν τομέα που θα της αποφέρει μικρότερο, αλλά σίγουρο κέρδος.

Κοινώς, η χαρά του λαδέμπορα… εν μέσω οικονομικής κατοχής! Όσο αναγκαία και αν είναι η παροχή δανείων και ρευστού στον αγροτικό κόσμο, το σίγουρο είναι ότι οι αποδέκτες της διαφημιζόμενης «κοινωνικής πολιτικής» της Εθνικής Τράπεζας, θα πρέπει να προσέχουν και να μην ξεχνούν ότι συναλλάσσονται με μια τράπεζα, η οποία έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν πως δεν είναι «αγία». Η εξαΰλωση της Αγροτικής Τράπεζας, και η απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς, ίσως τελικά να είχε πολλαπλά, παράπλευρα οφέλη και αυτά σίγουρα δεν ήταν για τους αγρότες, αλλά για τις τράπεζες που έχουν πλέον «πεδίον δόξης λαμπρόν» να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

gr.nea.gr

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply