Ἡ Ἐθνικὴ Τράπεζα ΔΕΝ εἶναι ἑλληνική! (9)

Ἡ Ἐθνικὴ Τράπεζα ΔΕΝ εἶναι ἑλληνική! (9)1«…Η ΕΤΕ ήταν η μια από τις ιδρυτικές τράπεζες που συμμετείχαν στην δημιουργία της Τραπέζης της Ανατολής και ένας από τους μεγαλομετόχους της, μέχρι την συγχώνευση που πραγματοποιήθηκε την 31η Δεκεμβρίου 1932. Διέθετε χιλιάδες μετοχές της Τραπέζης Ανατολής και περίπου το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μετοχών.
Αυτές οι μετοχές εξαφανίστηκαν από τους ισολογισμούς της ίδιας της ΕΤΕ το 1935, ενώ η ειδική εκκαθάριση ήταν ακόμη σε εξέλιξη και δεν είχε ξεκινήσει στην πραγματικότητα η εκκαθάριση, λόγω καθυστερήσεων από την πλευρά της τράπεζας και όχι από τους ειδικούς εκκαθαριστές….»

Τις μετοχές στην ΕΤΕ τις πηγαινοφέρνει ο πελαργός; – VideoBlog #9

Στο 9ο βίντεο της σειράς των video blog, με τα οποίο οδηγούμαστε στο διεθνές ντοκιμαντέρ για την Τράπεζα της Ανατολής, αναλύουμε μια σειρά από μετοχές που φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο έχουμε αναλύσει σε δύο συνέχειες στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο στο vblog εξαφανίζουμε κάθε γραμμή άμυνας και κάθε δικαιολογία από την πλευρά της τραπέζης.

Η ΕΤΕ ήταν η μια από τις ιδρυτικές τράπεζες που συμμετείχαν στην δημιουργία της Τραπέζης της Ανατολής και ένας από τους μεγαλομετόχους της, μέχρι την συγχώνευση που πραγματοποιήθηκε την 31η Δεκεμβρίου 1932. Διέθετε χιλιάδες μετοχές της Τραπέζης Ανατολής και περίπου το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μετοχών.
Αυτές οι μετοχές εξαφανίστηκαν από τους ισολογισμούς της ίδιας της ΕΤΕ το 1935, ενώ η ειδική εκκαθάριση ήταν ακόμη σε εξέλιξη και δεν είχε ξεκινήσει στην πραγματικότητα η εκκαθάριση, λόγω καθυστερήσεων από την πλευρά της τράπεζας και όχι από τους ειδικούς εκκαθαριστές.

Ακόμη και σήμερα, η νομική ομάδα της Εθνικής Τραπέζης υποστηρίζει ότι η ειδική εκκαθάριση δεν είχε τελειώσει μέχρι το τέλος του 1936, οπότε η εξαφάνιση των εν λόγω μετοχών σημαίνει ότι κάτι γνώριζε, που οι υπόλοιποι δεν το γνώριζαν και φρόντισε να «διώξει» τους συγκεκριμένους τίτλους. Μάλιστα το γνώριζε, ενώ ούτε οι ίδιοι οι εκκαθαριστές δεν το γνώριζαν, όπως αποκαλύπτει η επιστολή τους που δημοσιεύουμε σήμερα.

Η επιστολή των ειδικών εκκαθαριστών έχει ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 1935, λίγες ημέρες πριν το τέλος του οικονομικού έτους. Λίγες ημέρες αργότερα έκλεισε ο ισολογισμός του 1935 και οι μετοχές της Τραπέζης Ανατολής έπαψαν να υπάρχουν στην Εθνική Τράπεζα, όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά στο παρελθόν (Η Εθνική Τράπεζα δεν ολοκλήρωσε την εκκαθάριση αλλά εξαφάνισε τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολής το 1935 – Η Εθνική Τράπεζα δεν ολοκλήρωσε την εκκαθάριση αλλά εξαφάνισε τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολής το 1935). Είναι σαφές λοιπόν ότι η απόφαση για το «τελείωμα» της εκκαθαρίσεως πάρθηκε πριν το τέλος του 1935 και κάποιοι «εξαφάνισαν το πτώμα» από το υπόγειό τους.

Εκτός των μετοχών που η Εθνική Τράπεζα φρόντισε να εξαφανίσει, υπάρχει και μια σειρά μετοχών, που αναλύουμε στο σημερινό βίντεο, και οι οποίες δεν βρίσκονταν στην κατοχή της τράπεζας μέχρι το 1950. Ωστόσο, με κάποιο μαγικό τρόπο, μετοχές που αποδεδειγμένα ανήκαν σε τρίτους μέχρι την δεκαετία του 1950, βρίσκονται σήμερα στα χρηματοκιβώτια της Εθνικής Τραπέζης. Λέτε τις μετοχές στην Εθνική Τράπεζα να τις φέρνει τελικά ο πελαργός;

Στο αίτημα μου προς την Εθνική Τράπεζα, για να μου εξηγήσουν πως αυτές οι μετοχές βρέθηκαν στην κατοχή της τραπέζης, η επαναλαμβανόμενη απάντηση του νομικού τμήματος, μέσω της υπηρεσίας μετόχων, ήταν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Ακολουθεί η δεύτερη αίτηση μου προς την Εθνική Τράπεζα για το συγκεκριμένο θέμα: τράπεζα τῆς Ἀνατολῆς

Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και τα έγγραφα που παρουσιάζονται στο 9ο βίντεο, μπορείτε να βρείτε εδώ:

1. «Αμαρτωλές» μετοχές της Τράπεζας Ανατολής στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας – Μέρος Α

2. Οι αμαρτωλές μετοχές του γιατρού – Μέρος Β

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply