Ἀκυρώνεται ἡ παραγγελία γιὰ τὰ «σαπάκια» τοῦ Καμμένου…

Ἀκυρώνεται ἡ παραγγελία γιὰ τὰ «σαπάκια» τοῦ Καμμένου...Ευτυχώς…
Μία ευχάριστη είδηση…
Για τα 500 εκατ που θα ξόδευαν δήθεν σε πέντε παμπάλαια ελικοφόρα αεροπλάνα, για τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Ακυρώθηκε η κομπίνα γιατι τα λεφτά αυτά τα διεκδικούν οι δανειστές κατά …προτεραιότητα.

«Ακυρώνεται το «deal» 500 εκατ. ευρώ για τα «σαπάκια» του Καμμένου»

Σίγμα

 

Απαιτήσεις-σοκ από τους δανειστές για να συμφωνήσουν

Πιέζει ο χρόνος για συμφωνία

«Παζάρι» για 9μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εξασφάλιση χρηματοδοτήσεως περί τα 20 δισ. ευρώ – Στο τραπέζι μείωση συντάξεων, πρωτογενές πλεόνασμα, συντελεστές φορολογήσεως – Συμφωνία για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ – Ακυρώνεται το «deal» 500 εκατ. ευρώ για τα «σαπάκια» του Καμμένου

Με ένα… ενισχυμένο πακέτο μέτρων και απαιτήσεων προσήλθε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων η πλευρά των εταίρων, μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε νωρίτερα την Κυριακή στις διαβουλεύσεις, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να παρουσίασε αδύναμα ισοδύναμα που δεν πείθουν τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Πάγωσε» το Μέγαρο Μαξίμου με την υποδοχή των ελληνικών προτάσεων από τις Βρυξέλλες

Επί της ουσίας, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά μέτρων που κρίνονται, από την πλευρά των Ευρωπαίων, ως προαπαιτούμενα για μια συμφωνία. Μια συμφωνία που όλα δείχνουν πως πλέον συνίσταται όχι σε μια τελική, οριστική λύση, αλλά σε μια εννεάμηνη (9μηνη) παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εξασφάλιση χρηματοδοτήσεως περί τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως από το «γύρισμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και συνολικά το ευρωσύστημα, ύψους περί τα 27 δισ. ευρώ.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η παρέμβαση του ESM, με δάνειο του οποίου θα αγοραστούν τα ομόλογα της ΕΚΤ αλλά με επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο και με χρονική παράταση της ωριμάνσεώς τους.

Ως προς τα μέτρα που αποτελούν πια αντικείμενο του παζαριού, αυτά συνίστανται στην:

– μείωση κατά 2% των κυρίων συντάξεων και δη άμεσα. Αυτό το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ θα αποφέρει η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 4% ή 5%.

Στα μέτρα αυτά η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφωνεί με ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού επί των κυρίων ίσως στο 1%, με κέρδος περί τα 250 εκατ. ευρώ.

– Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική αποστολή εμμένει στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016, αλλά οι εταίροι από την πλευρά τους απαιτούν συντελεστές 1% και 2% αντίστοιχα.

Πιθανή είναι η συζήτηση μιας προτἀσεως για ενιαίο 18μηνο, από τώρα έως το τέλος του 2016, με συντελεστή 1,5%.

Οι εταίροι θεωρούν ούτως ή άλλως χαμένη την χρονιά εφέτος οπότε ενδέχεται να συμφωνήσουν σε αυτή την… «ομογενοποίηση» του συντελεστή για τις δύο χρονιές.

– Η ελληνική αποστολή φέρεται να έχει συμφωνήσει και ως προς το θέμα της αυξήσεως των συντελεστών φορολογήσεως των φυσικών και νομικών προσώπων, ιδίως ως προς τον ανώτατο συντελεστή, που δεν αποκλείεται από το 42% σήμερα να φτάσει τουλάχιστον στο 45%. Πιθανότατα μάλιστα κι αυτό το μέτρο να ισχύσει άμεσα.

– Αντιθέτως, ως προς την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών η ελληνική πλευρά μοιάζει τουλάχιστον διστακτική, καθώς ακόμα κι αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αποφέρει μετά βίας 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δυσανάλογα μικρό του κοινωνικού κόστους…

– Συμφωνία των δύο πλευρών διαφαίνεται ως προς το θέμα της μειώσεως των αμυντικών δαπανών. Ιδιαίτερα στα μη μισθολογικά, η μείωση θα φτάσει στα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 (από τα 700 στα 500), ενώ ακυρώνεται οριστικά η αναβάθμιση των πέντε παλαιών αεροπλάνων από την Locheed.

– Συμφωνία διαφαίνεται και ως προς την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και, τέλος,

– Στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές μάλλον περνάει αλλά με μερικές διαφοροποιήσεις ως προς την κατάταξη των προϊόντων.

Συγκεκριμένα στον μικρό συντελεστή του 6,5% θα παραμείνουν τα φάρμακα, στον μεσαίο του 13% τα τρόφιμα, ενώ στον υψηλό του 23% θα μεταφερθούν τρόφιμα πολυτελείας, εισαγόμενα και συσκευασμένα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

(Visited 60 times, 1 visits today)
One thought on “Ἀκυρώνεται ἡ παραγγελία γιὰ τὰ «σαπάκια» τοῦ Καμμένου…

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Καμμένος – Μᾶνος δεμένοι μέ …ἀοράτους ἱστούς; | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Leave a Reply