Η κόκκινη καμπύλη στον πάτο είναι ο NYSE σήμερα.
Έφθασε σε αύξηση 9% στις 9.45 για να φτάσει στο 0% στις 11.30.
Αν δεν έκλεινε λόγω «τεχνικής» βλάβης, θα έπεφτε περισσότερο από 12,5%, αν κρίνουμε από την μεταβλητότητα στο διάστημα 11.00 έως 11.30…
H KINA KATAΡΡΕΕΙ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΤΟ 2007, ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΠΑΝΙΚΟΥ
Για 12 συνεχόμενες ημέρες, τα υπόλοιπα των κινεζικών περιθωρίων ασφαλίσεως για αγορά μετοχών μειώθηκαν, με αποκορύφωμα την σημερινή πτώση κατά 8,5%, που ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία!!!
Από εχθες το βράδυ, περίπου 570 μετοχές (έναντι συνόλου 1694 μετοχών του δείκτη Σενζέν) σταμάτησαν να διαπραγματεύονται ή ανεστάλη η διαπραγμάτευσή τους και εκατοντάδες επιπλέον μετοχές στο χρηματιστήριο της Σαγκάης βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, αφήνοντας περισσότερο από το 54% του συνόλου των κινεζικών μετοχών κατεψυγμένα (2,6 τρις δολάρια ή εναλλακτικά το 40% της αξίας των μετοχών ).
Η Κίνα συνεχίζει να προσπαθεί να διαχειρισθεί την μόχλευση προς τα κάτω (αυξάνοντας τις απαιτήσεις περιθωρίου στα futures των μετοχών), ενώ ενθαρρύνει την κερδοσκοπία (με χαλάρωση των κανόνων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν blue chips και να χρηματοδοτούν την αγορά μετοχών των μικροτέρων εταιρειών άμεσα) και επεκτείνοντας την εικόνα του CYNK στο σύνολο της αγοράς.
Αν η αγορά δεν είναι ανοικτή, δεν μπορείτε να πουλήσετε μετοχές και η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει!
Η παραπάνω θεωρία δεν λειτουργεί, καθώς τα δικαιώματα προαιρέσεως στο CSI-300 βρίσκονται τώρα κάτω του 7,9%, πριν από το άνοιγμα των αγορών.
Η διαπραγμάτευση κινέζικών μετοχών σταματά και «παγώνει» αξίες 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή το 40% της συνολικής αξίας.
Η Κίνα φαίνεται να προσπαθεί να διαχειρισθεί την μόχλευση…
- Η ΚΙΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΩΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ CSI 500
- ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ SHANGHAI ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 8,5%, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.
- Το πρόβλημα είναι ότι η αξία των ενεχύρων ασφαλείας μειώνεται ταχύτερα από ό,τι το περιθώριο ασφαλίσεως , αφήνοντας την «μόχλευση» να εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Ενώ ενθαρρύνεται η κερδοσκοπία…
πηγή
- Η ΚΙΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΑ BLUE CHIPS, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ XINHUA
- Η CHINA Securities ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CSRC
Oι ειδήσεις στην Κίνα κυριαρχούνται από δεκάδες σελίδες σαν την παρακάτω…
- Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΤΟ 43% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
- 1249 ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ
ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 1.544 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ , ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ ΤΟ 54,7% ΤΗΣ Shanghai Composite ΚΑΙ ΤΗΣ Shenzhen Composite (GregorHunter).
Καθώς εκτιμούμε ότι ανεστάλη η διαπραγμάτευση περίπου 850 έως 900 μετοχές του Shenzhen Composite (πάνω από τις μισές από τα 1.694 μετοχές του δείκτη) και σχεδόν το 25% των μετοχών του Shanghai Composite, φαίνεται ότι η Κίνα έχει καταφύγει στο φινάλε στην διαχείριση της καταρρεύσεως …
Αν η αγορά δεν είναι ανοικτή, δεν μπορείτε να πουλήσετε και η τιμή δεν μπορεί να πέσει!
Όπως επισημαίνει εύστοχα το zero hedge:
* * *
Aλλά η μέθοδος αυτή δεν λειτουργεί…
- ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΤΟΝ CSI 300 ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 7,9% ΣΤΗΝ ΣΑΓΚΑΗ
- Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Shanghai Composite Index ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ 7% ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ
πηγή
Φαίνεται ότι θα μπορούσαμε σήμερα να δούμε την Κίνα να κοκκινίζει για το σύνολο του έτους…
* * *
Η αδυναμία της Κίνας και όσα λέγονται στην Ευρώπη, θα φέρουν τις προθεσμιακές συναλλαγές στον S & P χαμηλότερο (κατά 11 μονάδες από το κλείσιμο με μετρητά)…
* * *
Άλλη μια ημέρα, μία ακόμη προσπάθεια για σταθεροποίηση…
Στο αποκορύφωμα των παρεμβάσεων η ρυθμιστική αρχή της ασφαλιστικής αγοράς ενθαρρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν την επένδυσή τους σε μετοχές blue chips έως το 10% των συνολικών κεφαλαίων τους από το 5%, που ίσχυε έως τώρα.
Απλά προσθέστε και αυτό στον κατάλογο των παρεμβάσεων…
Ίσως, αν απλά κυττάζουμε τις τιμές να πέφτουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί ν’ αυξηθούν…
Απλά θυμηθείτε ότι αυτό το κραχ, μας λέει κάτι για την Κίνα…
Η χρηματιστηριακή αγορά γνωρίζει περισσότερα από κάθε μεμονωμένο επενδυτή και η αγορά της Κίνας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η έρευνά μας δείχνει ότι μετά από μια ταραχώδη πρώτη δεκαετία, η οποία κέρδισε για την χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας τη φήμη της ως ένα καζίνο, οι τιμές των μετοχών στην Κίνα προμηνύουν μελλοντικά κέρδη, όπως γίνεται και στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέραμε λεπτομερώς νωρίτερα , τίποτα από τις παραπάνω απόψεις δεν ήταν πραγματικό ή ενδεικτικό οποιασδήποτε πραγματικής οικονομικής αναπτύξεως.
- Στοιχείο Νο 1 – Με βάση τα «βασικά οικονομικά δεδομένα της αγοράς», ο Shanghai Composite έχει πολύ δρόμο για να πάει προς τα κάτω.
πηγή Στοιχείο Νο 2 – Εάν ο Δρ Χαλκός έχει δίκιο για την κατάσταση του κόσμου, για τον δείκτη Shanghai Composite δεν θα υπάρξει υποστήριξη μέχρι να πέσει ακόμα 60%πηγή
- Στοιχείο Νο 3 – Κρίνοντας από τις ιστορικές αναλογίες, ο Shanghai Composite θα πρέπει να καταστρέψει όλα τα κέρδη του κατά τα τελευταία δύο χρόνια, πριν δει και πάλι την «αξία» του…
πηγή
Η ψυχολογία των Κινέζων επενδυτών έχει μετατοπιστεί.
Kαι αυτή πτωτικά κινήθηκε σήμερα (-1,18%),

8 Ἰουλίου 2015
H ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ
Η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί πάντα με σταθερούς κανόνες, που έχουν διαμορφωθεί αυτόνομα μέσα από τις οικονομικές λειτουργίες.
Κατά καιρούς οι κανόνες αυτοί οδηγούν τις οικονομίες σε συνθήκες εξαιρετικές και προκύπτουν οι οικονομικές κρίσεις.Οι οικονομικές κρίσεις δεν μπορούν να προληφθούν, γιατί βασίζονται σε οικονομικά γεγονότα με χαμηλή πιθανότητα εμφανίσεως.
‘Οταν οι οικονομικοί παίκτες διαμορφώνουν στρατηγικές, ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτά που συμβαίνουν συχνότερα και είναι πιο προβλέψιμα.Αν μία στρατηγική είναι προσοδοφόρα με πιθανότητα 95% και ζημιογόνα κατά 5%, συμφέρει να αγνοείς τον κίνδυνο μία φορά στις 20 φορές και να μην την αλλάζεις.
Αλλά κάποια στιγμή θα αναγκασθείς να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες αυτής της αποφάσεώς σου.Σε παλαιότερες εποχές η πιο επικερδής επένδυση στην Ελλάδα, με το μικρότερο ρίσκο, ήταν τα πενταετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Κανένας επενδυτής όμως δεν σκέφθηκε ποτέ ότι ένα προϊόν που προσφέρεται με επιτόκιο 5% τον χρόνο, δυνητικά θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ρίσκο απωλείας 25% στην πενταετία.Αυτοί που επένδυαν σταθερά σε Ελληνικά ομόλογα πριν το 2013 διεπίστωσαν την αλήθεια αυτή, αντιμετωπίζοντας απώλειες 47% στα κεφάλαιά τους.
Η στρατηγική τους όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά προέκυψαν και ζημίες περίπου διπλάσιες από τις αναμενόμενες.Τι σημαίνει αυτό όμως;
Aν έχεις επενδύσει 100 ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 5% για 5 χρόνια και στο τέλος της πενταετίας πάρεις μόνο 75 ευρώ, πόσα έχασες;
Oι περισσότεροι θα πουν μόνο 25%, υπολογίζοντας την απώλεια ως την διαφορά του 100 από το 75.
Αυτοί που γνωρίζουν όμως οικονομικά θα προσθέσουν στην απώλεια και τα 25 ευρώ από τόκους της πενταετίας και η απώλεια θα διαμορφωθεί σε 40%.Από το παραπάνω παράδειγμα γίνεται φανερό ότι ακόμα και το PSI+ θα μπορούσε δυνητικά να προβλεφθεί και να εξηγηθεί από το ύψος του επιτοκίου.
Οι οικονομικοί κανόνες λειτουργούν ακόμη και σε περίοδο κρίσεως, αλλά αυτό ελάχιστοι πολιτικοί το έχουν αντιληφθεί…Αν σας έπεισα ως τώρα, μπορώ να συνεχίσω την ανάλυσή μου.
Ο καλλίτερος τρόπος για να καταλάβει κάποιος πώς θα εξελιχθεί μία οικονομική κρίση είναι να ανατρέξει στην οικονομική ιστορία.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
- Aυτοί που αποφασίζουν συνήθως δεν διαθέτουν φαντασία και χρησιμοποιούν έτοιμες λύσεις και στρατηγικές από το παρελθόν.
- Οι λύσεις του παρελθόντος μπορούν να ελεγχθούν κατά την εφαρμογή τους , γιατί υπάρχουν σχετικά ιστορικά στοιχεία για ποσότητες και χρόνους.
Αν μία λύση δεν αποδίδει με τον ίδιο τρόπο, όπως στο παρελθόν, μπορούν εγκαίρως να την εγκαταλείψουν.
Αντίθετα μία πρωτότυπη λύση μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές εκπλήξεις και αποτυχίες.Στο σημείο αυτό μπορούμε όλοι να αναρωτηθούμε: Συμβαίνει αυτό και σήμερα;
H απάντηση δυστυχώς είναι όχι.
Σε παλαιότερες εποχές τα μαθηματικά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν είχαν αναπτυχθεί όσο σήμερα.
Ο παλαιός οικονομολόγος συμβούλευε μόνο με βάση την εμπειρία του και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολύπλοκα οικονομικά μοντέλα και να πειραματισθεί βασιζόμενος σε υποθέσεις με χρήση πραγματικών ιστορικών στοιχείων.
Σήμερα αυτό έχει αλλάξει και βλέπουμε οικονομικές στρατηγικές που φαίνονται παράλογες να υλοποιούνται.Ας αναλύσουμε μία σημερινή παράλογη στρατηγική.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια ήταν αναμενόμενη, καθώς υπήρχε παράλληλη πιστωτική επέκταση και εκτύπωση τεράστιας ποσότητας χρήματος. Με βάση την θεωρία της προσφοράς και της ζητήσεως η άνοδος της τιμής εξηγείται πλήρως.
Τι συμβαίνει όμως τώρα και η τιμή του πετρελαίου πέφτει δραματικά;
Mειώνεται η ζήτηση, αυξάνεται η προσφορά ή και τα δύο μαζύ;
Προφανώς αυξάνεται η προσφορά και μειώνεται η ζήτηση συγχρόνως.
Με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσσίας σε εξέλιξη, η προσφορά θα έπρεπε να μειωθεί κατά τις ποσότητες του ρωσσικού πετρελαίου.
Για να μην αντιμετωπίσουν όμως αύξηση της τιμής πετρελαίου στις δυτικές χώρες, ενεθάρρυναν τις άλλες χώρες παραγωγής να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Το ρωσσικό πετρέλαιο όμως κατάφερε να βγει στην αγορά, μέσω συμφωνιών πωλήσεώς του, σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.
‘Ετσι η επιχειρούμενη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου στην Δύση, παγκοσμίως μετετράπη σε υπερπροσφορά πετρελαίου και αντίστοιχη πτώση της τιμής του.Με μειωμένες τιμές πετρελαίου τα έσοδα της Ρωσσίας από την πώλησή του θα μειωθούν σε δολάρια και αυτό εξασθένησε σημαντικά το ρούβλι.
Αλλά τώρα τα ρωσσικά προιόντα και τα κινεζικά θα γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα δυτικά εξαγώγιμα προιόντα.
Από λάθος κινήσεις η ύφεση στην Δύση θα μεγαλώσει και η Κίνα και η Ρωσσία θα αποκτήσουν παγκόσμιο εξαγωγικό και παραγωγικό πλεονέκτημα.
Τα μέτρα που σχεδιάσθηκαν για να διαλύσουν την Ρωσσία, θα την δυναμώσουν υπέρμετρα.Αν λοιπόν αυτοί που σχεδιάζουν το μέλλον κάνουν τέτοια λάθη σήμερα, τι θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον;
Αν αναλύσουμε την μεγάλη κρίση του 1929 αναμένουμε να γίνουν διαδοχικά τα εξής:
- Mεγάλη άνοδος του χρηματιστηρίου κατά 50% τουλάχιστον. (Κερδοσκοπία)
- Μεγάλη ξαφνική πτώση στα χρηματιστήρια διεθνώς κατά 75% σε σχέση με την κορυφή (Διόρθωση και αύξηση θέσεων)
- Θα ακολουθήσει τραπεζική κρίση σε μία οικονομία με τεράστιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ (Παρενέργεια από την μείωση στην αποταμίευση)
Οι τράπεζες της θα κλείσουν για τουλάχιστον 5 βδομάδες.- Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των διεθνών νομισμάτων και θα πληγεί τουλάχιστον ένα παγκόσμιο νόμισμα μίας χώρας, που θα είναι ο κύριος πιστωτής της χώρας, όπου θα εκδηλωθεί τραπεζική κρίση.
(Παρενέργεια παγκοσμιοποιημένης λειτουργίας της οικονομίας)
Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει τραπεζική κρίση και στην χώρα αυτή και κίνδυνο χρεωκοπίας της.- Για να αποφευχθεί η μετάδοση παγκοσμίως θα γίνει στην συνέχεια υποτίμηση νομίσματος κατά 40% και σε μία άλλη χώρα, που η αξία του νομίσματος της θα συνδέεται στατιστικά με θετική συσχέτιση με την αξία του νομίσματος της προβληματικής χώρας. (Αποκατάσταση με τεχνητό τρόπο της ανταγωνιστικότητας)
- Θα ακολουθήσει παγκόσμια ύφεση με τεράστια ανεργία και κοινωνικές ταραχές (Ζημία στο διεθνές εμπόριο λόγω πτώσεως των τιμών και του κέρδους)
- Θα επιβληθεί άλλο παγκόσμιο νόμισμα και σταθερές σχετικά ισοτιμίες και θα ξεκινήσει μία αργή ανάκαμψη (Ατυχής νομισματική λύση σε πραγματικό οικονομικό πρόβλημα)
- Στο σημείο αυτό προέκυψε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος…
(Ενεργοποίηση ζητήσεως για αγαθά που δεν τρώγονται)Αυτά συνέβησαν από το 1928 έως το 1939 .
Αλλά τότε δεν υπήρχαν ούτε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ούτε επαρκώς ανεπτυγμένα οικονομικά υποδείγματα και τα πράγματα εξελίσσονταν σχετικά αργά.
Πώς θα καταλάβετε σήμερα ότι πλησιάζει αυτή η ημέρα;
- ‘Oταν δείτε σε κάποια μεγάλη οικονομία ημερήσια πτώση στο χρηματιστήριο της τουλάχιστον κατά 8%. (Καταστροφή ιδίων κεφαλαίων κάποιων διεθνών τραπεζών, που επενδύουν σε παράγωγα και σε μετοχές)
- ‘Οταν δείτε μεταγενέστερα ημερήσια πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος της μεγάλης χώρας, όπου θα εμφανισθεί η δευτερεύουσα τραπεζική κρίση, κατά 14,3% τουλάχιστον (Ενεργοποίηση συνέπειας επενδύσεως σε παράγωγα σε ισοτιμίες νομισμάτων για να αντιμετωπισθεί η απώλεια σε παράγωγα χρηματιστηρίου)
- ‘Οταν δείτε το ευρώ να υποτιμάται κατά 40% (Αποκατάσταση με τεχνητά μέσα της ανταγωνιστικότητας).
Στην ανάλυση δεν αναφέρθηκα σε ονόματα χωρών, γιατί υπάρχουν τουλάχιστον τρία ζευγάρια υπαρκτών χωρών για να εξελιχθεί το σενάριο.
Ελπίζω στο μεταξύ να μην έχει προκύψει ο πόλεμος και η ανάλυση να είναι όλη λάθος…
Αλλά όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, μην ελπίζετε ότι οι οικονομικοί κανόνες λειτουργούν διαφορετικά σε διάφορες εποχές.Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι κατάλληλοι παγκόσμιοι ηγέτες…
Υπάρχουν όμως ικανοί ηγέτες σήμερα, που διαβάζουν ή ακούν για το μέλλον;;;
Son ofEon
5 Δεκεμβρίου 2014
Ἀποποίηση εὐθύνης
Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.