Προστατευμένη ἀπό τήν ISIS «ζώνη»;

Προστατευμένη ἀπό τήν ISIS «ζώνη»;«…Ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας περιλαμβάνει την δημιουργία μιας ζώνης χωρίς τζιχαντιστές και αρκετά ασφαλούς, ώστε οι περίπου 1,8 εκατ. Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους….»

Στην μεθόριο με την Τουρκία
Αποσύρεται από τομείς της βόρειας Συρίας η αλ Νόσρα

Το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε συμμετοχή του στο αμερικανοτουρκικό σχέδιο που στοχεύει στην δημιουργία μιας ζώνης «ελεύθερης» από το Ισλαμικό Κράτος

Την απόσυρσή του από ορισμένους τομείς της βόρειας Συρίας στην μεθόριο με την Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα αιτιολόγησε την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε συμμετοχή του στο αμερικανοτουρκικό σχέδιο που στοχεύει στην δημιουργία μιας ζώνης «ελεύθερης» από το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) στην επαρχία του Χαλεπιού γιατί αυτό εξυπηρετεί «την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» και όχι τον αγώνα κατά του Συρίου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας περιλαμβάνει την δημιουργία μιας ζώνης χωρίς τζιχαντιστές και αρκετά ασφαλούς ώστε οι περίπου 1,8 εκατ. Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Ανακοινώνουμε την αποχώρησή μας από τις γραμμές του μετώπου (με το Ι.Κ.) στην βόρεια πλευρά της επαρχίας του Χαλεπίου», ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Κυριακή στο Ίντερνετ, χωρίς να διευκρινίσει ποιους τομείς εννοεί ακριβώς. Το Αλ Νόσρα δεν επιθυμεί «να ενταχθεί σε αυτή την συμμαχία (μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ), να την βοηθήσει ή να συντονισθεί μαζί της, νομιμοποιώντας την» συνέχισε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα έχει αποσυρθεί πλήρως από τα χωριά Ντάχλα και Χαρτζαλέ.

Μολονότι υποστηρίζει ότι έχει αποσυρθεί και από άλλα χωριά, στην πραγματικότητα αυτά «παραμένουν υπό τον έλεγχο των συμμάχων» του Μετώπου, είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που προέρχεται όπως και το ΙΚ από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, έχει συμμαχήσει με το πανίσχυρο ισλαμιστικό κίνημα Άχραρ αλ Σαμ της Συρίας και μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τον Άαρον Στάιν, αναλυτή στο Ινστιτούτο Ερευνών του Ατλαντικού Συμβουλίου, χάρη στην αποχώρηση του Μετώπου από την περιοχή θα διευκολυνθεί η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή. Όπως υποστήριξε, «η Τουρκία επηρέασε το Άχραρ αλ Σαμ το οποίο άσκησε πιέσεις στο Μέτωπο αλ Νόσρα για να αποσυρθεί από τις ζώνες που θα αποτελέσουν την ελεύθερη ζώνη».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply