Προειδοποίησις!!! Οἱ πρόωρες ἐκλογὲς μπορεῖ νὰ ἔχουν ἀπροσδόκητη κατάληξιν (Mind the Gap)

Σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων των «εγκύρων» Ελληνικών ΜΜΕ, ο κος Τσίπρας προσανατολίζεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.
Αν τελικά δεν καταφέρει να την πάρει, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσει την προκήρυξη  προώρων εκλογών εφέτος τον Σεπτέμβριο.

Το σχετικό παραμύθι φαίνεται ωραίο, αλλά μέσα σ’ αυτό υπάρχει ένας «δράκος».

Οι «έμπειροι» αναλυτές ξεχνούν να μας πουν τι προβλέπει το Σύνταγμα για την περίπτωση, που μία κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή.
Το Σύνταγμα σε μία παρόμοια περίπτωση προβλέπει ότι ακολουθεί  η διαδικασία των τριών εντολών και όχι βέβαια η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να καλέσει διαδοχικά τους αρχηγούς των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων και να τους ζητήσει να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, με βάση τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είναι το ΣΥΡΙΖΑ με 36,34%, η ΝΔ με 27,81% και η Χρυσή Αυγή με 6,28%, ενώ τέταρτο κόμμα ακολουθεί το Ποτάμι με 6,05%.
Στην τρίτη και τετάρτη θέση η Χρυσή Αυγή και το  Ποτάμι έχουν εκλέξει τον ίδιο αριθμό βουλευτών (17).

Φαντάζομαι ότι δεν θα τολμούσε κάποιος να παίξει με τους θεσμούς και να αλλάξει την σειρά δυνάμεως των κομμάτων για να αποκλείσει από την εντολή την Χρυσή Αυγή.

Αλλά, αν υποθέσουμε ότι το ΣΥΡΙΖΑ έσπαγε σε δύο κόμματα και το ένα απ’ αυτά είχε 119 βουλευτές και το άλλο τουλάχιστον 26 βουλευτές, τότε η σειρά θα άλλαζε σίγουρα και το  νέο κόμμα των 26 βουλευτών θα έπρεπε να κληθεί κατά την τρίτη εντολή.
Σε μία παρόμοια περίπτωση ο κος Τσίπρας θα είχε σοβαρό πρόβλημα.
Οι πρόωρες εκλογές, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, θα πρέπει να διεξαχθούν με λίστα.

Το νέο  κόμμα των 26 δεν θα είχε πρόβλημα  με την σειρά των υποψηφίων του.

Αντίθετα 50 από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εκελέγησαν λόγω του ότι το ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές βγήκε πρώτο κόμμα, θα κινδύνευαν να μην εκλεγούν, αν το ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν δεύτερο κόμμα και οι ίδιοι βρίσκονταν στο τέλος της εκλογικής λίστας τους.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, το νέο κόμα των 26 θα μπορούσε να τους προσεταιρισθεί ως συμμάχους του στην προσπάθεια να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Λογικά την ίδια σκέψη θα έκαναν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, οπότε θα φτάναμε αισίως στους 93 βουλευτές (=26+50+17).

Μέχρι τους απαιτουμέενους 120 βουλευτές για την λειτουργία αντιμνημονιακής  κυβερνήσεως ανοχής λείπουν μόνο 27 βουλευτές.
Λέτε να μην βρεθούν 27 «πατριώτες» βουλευτές στην παρούσα σύνθεση της Βουλής;;

Προσωπικά πιστεύω ότι το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντηρήσεως των βουλευτών εξασφαλίζει ότι θα βρεθούν.
Και τότε ο κος Τσίπρας θα βρεθεί πληγωμένος και εξευτελισμένος να προσπαθεί να αποφύγει την δημιουργία κυβερνήσεως ειδικού σκοπού.
Η μόνη σωτηρία του θα μπορούσε να ήταν η παραίτηση του από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πριν την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.
Λογικά οι πολιτικοί αντίπαλοί του θα μπορούσαν να του δόσουν ψήφο εμπιστοσύνης  και τώρα με σκοπό να απομακρύνουν τις πρόωρες εκλογές μετά τον Φεβρουάριο του 2016.

Με τον τρόπο αυτό αποκτούν χρόνο για να ετοιμάσουν το νέο αντιμνημονιακό κόμμα τους.
Μπορούν να φθείρουν για 6 μήνες τους άφρονες συμμάχους του Τσίπρα από τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα, που θα αναγκασθούν να ψηφίζουν συνεχώς αντιδημοφιλή νομοθετικά μέτρα σαν «τσόντα» του κου Τσίπρα.
Επίσης θα φθείρουν τελικά και τον ίδιο τον κο Τσίπρα, καθώς οι Ευρωπαίοι θα τον βλέπουν από τώρα σαν πρωθυπουργό υπό προθεσμία, δηλαδή απόλυτα άχρηστο και «αναλώσιμο».

Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα δεν εμποδίζουν τον κο Τσίπρα να φερθεί παράτολμα και να επιδιώξει εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο.
Ούτε ένας λογικός  άνθρωπος δεν μπορεί να αποτρέψει με πολιτικά επιχειρήματα  έναν πολιτικό «αυτόχειρα» από το να καταστραφεί, επιδιώκοντας πρόωρες εκλογές.
Θα ήθελα μόνο να θυμίσω το αποτέλεσμα του προσφάτου δημοψηφίσματος με 61,31% ΟΧΙ και 38,69% ΝΑΙ.

Αν από το 38,69% αφαιρέσουμε τα ποσοστά της ΝΔ (27,81%), του Ποταμιού ( 6,05%) και του ΠΑΣΟΚ (4,68%), συμπεραίνουμε ότι  μόνο το 0,15% του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την σημερινή πολιτική  οπτική του κου Τσίπρα, του κου Τσακαλώτου, του κου Σταθάκη και του κου Δραγασάκη.

Φροντίστε λοιπόν με τις πρόωρες εκλογές να αποδείξετε και στους Ευρωπαίους και στους Έλληνες  ότι είστε μειοψηφία.

Τότε θα σπείρετε θύελλες και θα θερίσετε ανέμους…

Στην φύση και στην πολιτική δεν είναι ανεκτά τα κενά.
Πάντα υπάρχει κάποια δύναμη  πρόθυμη  να τα καλύψει…
Στην περίπτωση της Ελλάδος υπάρχει ένα ζωντανό αντιμνημονιακό κίνημα, που εκφράζει το 24,97% των Ελλήνων ανεξάρτητα από πολιτική παράταξη.
Το κίνημα αυτό περιμένει ότι η πολιτική  εξουσία θα  επιχειρήσει αλαζονικά πρόωρες εκλογές  για να καλύψει την ανικανότητά της.

Ας τολμήσει λοιπόν η μοιραία  εξουσία το «λάθος»  των προώρων  εκλογών και θα λάβει απρόσμενα την απάντηση που της αξίζει…

TO ΡΗΓΜΑ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ...

TO ΡΗΓΜΑ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ…

Son ofEon

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply