Ὑφυπουργός διαφθορᾶς ὁ εἰσαγγελέας μέ τίς περισσότερες …ἀρχειοθετημένες ὑποθέσεις;

«…Λίγο πριν λήξει η διετής θητεία του, το 2005, η κυβέρνηση έσπευσε με φωτογραφική διάταξη να παρατείνει διά νόμου, για ένα χρόνο, την θητεία όλων των προϊσταμένων στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας! Προφανής σκοπός της φωτογραφικής διατάξεως, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ήταν να μη φύγει η υπόθεση των υποκλοπών από τα χέρια του συγκεκριμένου εισαγγελέα….»

Ὑφυπουργός διαφθορᾶς ὁ εἰσαγγελέας μέ τίς περισσότερες ...ἀρχειοθετημένες ὑποθέσεις;

«Η ..καλή ημέρα απο το πρωί φαίνεται» – Υφυπουργός για την διαφθορά ο εισαγγελέας με το ρεκόρ υποθέσεων στο… αρχείο


Εντάξει θα μου πει κάποιος υπάρχουν και άλλα ίσως χειρότερα δείγματα των προθέσεων της «δεύτερης φοράς …αριστερά» διακυβέρνησης.

Ωστόσο όταν τοποθετείς σαν αρμόδιο για την πάταξη της διαφθοράς έναν εισαγγελέα, που όπως καταγγέλθηκε σε άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» του 2009 , ήταν πρωταθλητής στο «θάψιμο» …περίεργων υποθέσεων, τότε είναι προφανές ότι οι προθέσεις σου στην καλλίτερη περίπτωση είναι η «πάταξη» της …παλιότερης διαφθοράς και η συγκάλυψη της νέας αναδυόμενης διαπλοκής.

Ας δούμε τι έγραφε η «Ελευθεροτυπία» τον Ιούλιο του 2009 για τον σημερινό υφυπουργό:

Ο εισαγγελέας με το ρεκόρ υποθέσεων στο… αρχείο
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Η πορεία του Δημ. Παπαγγελόπουλου από τα υπόγεια της Ευελπίδων, όπου υπηρέτησε επί χρόνια ως εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών, μέχρι τον 15ο όροφο της οδού Κατεχάκη, στην θέση του διοικητή της ΕΥΠ, πέρασε από πολλούς σταθμούς και από μεγάλα κύματα.

Ο χαμηλών τόνων εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται ωστόσο πως είχε την ευχέρεια να ελίσσεται καλά και να επιλέγει σωστά.

Οι κύριες υποθέσεις, με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, που χειρίστηκε κατά το διάστημα της εισαγγελικής του θητείας, φαίνεται ότι καθόρισαν και την εξέλιξή του. Επειτα από μήνυση του Κ. Λαλιώτη κατά του Κων. Μηστοτάκη, ερεύνησε την περίφημη υπόθεση ΜΑΥΟ, σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος της Ν.Δ. Η δικογραφία αρχειοθετήθηκε ελλείψει στοιχείων.

Την ίδια τύχη είχαν και οι καταγγελίες για το σπίτι που έκτισε στο Πόρτο Γερμενό ο μετέπειτα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

Το 2003
εξελέγη από τους συναδέλφους του (όταν ίσχυε ακόμη ο θεσμός της αυτοδιοικήσεως) προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Εκεί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χειρισμό (βλέπε απραξία) της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Επί 11 μήνες ο κ. Παπαγγελόπουλος διενεργούσε προσωπικά, για λόγους εθνικής ασφάλειας, προκαταρκτική εξέταση για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Κάθε 4 μήνες ζητούσε τυπικά από τον τότε προϊστάμενό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινό, παράταση της μυστικής έρευνας. Επί της ουσίας όμως δεν ήταν εκείνος που την διενεργούσε. Ολα ήταν στα χέρια της ΕΥΠ. Η ελληνική κοινωνία δεν έμαθε όμως ποτέ τα πορίσματά της.

Χρειάστηκε να αναλάβει έργο η ΑΔΑΕ για να αποκαλυφθούν οι διαστάσεις του σκανδάλου.

Και μια σημαντική λεπτομέρεια: η αυτοκτονία Τσαλικίδη είχε αξιολογηθεί τότε ως μια κοινή υπόθεση, όταν όλοι γνώριζαν ότι σχετιζόταν άμεσα με τις υποκλοπές.

Λίγο πριν λήξει η διετής θητεία του, το 2005, η κυβέρνηση έσπευσε με φωτογραφική διάταξη να παρατείνει διά νόμου, για ένα χρόνο, την θητεία όλων των προϊσταμένων στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας! Προφανής σκοπός της φωτογραφικής διατάξεως, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ήταν να μη φύγει η υπόθεση των υποκλοπών από τα χέρια του συγκεκριμένου εισαγγελέα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενεπλάκη μάλιστα, άλλη μία φορά στην θητεία του, με την ΕΥΠ: στην υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών. Κατ’αρχάς έβαλε την μήνυση στον σωρό, επί τουλάχιστον 5 μήνες. Χρειάστηκε να πάρει δημοσιότητα το θέμα στο BBC, για να βγει η υπόθεση από την ναφθαλίνη. Υστερα από έρευνα μηνών, η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας, για απαγωγές και μυστικές ανακρίσεις τουλάχιστον 25 ομοεθνών του, κατέληξε σε άσκηση διώξεων κατά στελεχών της ΕΥΠ!

Η δικογραφία είναι από το 2006 στην ανάκριση και παραπαίει, οδεύοντας οριστικά στο αρχείο. Το αξιοπερίεργο είναι ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους είναι τώρα υφιστάμενοι του κ. Παπαγγελόπουλου στην ΕΥΠ.

Μετά την λήξη της θητείας του ως προϊσταμένου, ο κ. Παπαγγελόπουλος τοποθετήθηκε αμέσως στην νεοπαγή θέση του εισαγγελέα, αρμοδίου για το οργανωμένο έγκλημα. Όταν πλησίαζε να λήξει και εκεί η θητεία του, επελέγη ως αντικαταστάτης του Δημ. Ασπρογέρακα, στην θέση του εποπτεύοντος την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Τώρα από την νέα του θέση ασκεί εκ του νόμου εποπτεία και έρευνα τόσο σε θέματα εθνικής όσο και εσωτερικής ασφαλείας (τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα). Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι, ακόμη και μέσα στην Δικαιοσύνη, που μιλούν για επικίνδυνη εκτροπή του ρόλου της ΕΥΠ και αναβάθμισή της σε βραχίονα αντιμετωπίσεως «εσωτερικών κινδύνων».

(Visited 123 times, 1 visits today)
4 thoughts on “Ὑφυπουργός διαφθορᾶς ὁ εἰσαγγελέας μέ τίς περισσότερες …ἀρχειοθετημένες ὑποθέσεις;

  1. Μόνον όταν τα (Δ) της Διαπλοκής και Διαφθοράς αντικατασταθούν με τα (Δ) της Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και όχι ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΚΑ και ο Λαός το ΠΙΣΤΕΨΕΙ και ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ,,… Τότε και μόνο τότε η ΚΑΘΑΡΣΗ θα πραγματοποιηθεί .

    Όλα τ´άλλα είναι ?.. Ιστορίες για Αγρίους !

    ΙΔΩΜΕΝ

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ὑφυπουργός διαφθορᾶς, ὁ εἰσαγγελέας μέ τίς περισσότερες …ἀρχειοθετημένες ὑποθέσεις; | «Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !

  3. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Οἱ ἑκατὸ πρῶτες ἡμέρες τῆς «β΄ φορὰ ἀριστερᾶς κυβερνήσεως»!!! | Triklopodia

Leave a Reply