Amidror. «Ἄν τὰ ἰρανικὰ ἀεροσκάφη φθάσουν στὴν Συρία, τὸ Ἰσραὴλ θὰ δράση μόνον ἄν μᾶς ἀπειλήσουν»!

Oι επίσημες αρχές του Ισραήλ παρέμειναν σιωπηλές για τα κυριακάτικα δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας, που ανέφεραν ότι το Ιράν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Συρία για να λάβουν μέρος στις ρωσσικές αεροπορικές επιδρομές, εναντίον οργανώσεων των ανταρτών.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Rai του Κουβέιτ, δύο ιρανικές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi θα χρησιμοποιούν αεροπορική βάση στην πόλη Χομς της δυτικής Συρίας.

Ο Υποστράτηγος εξ εφέδρων κος Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι η Ιρανική αεροπορία θα μπορούσε να δραστηριοποιείται στο άμεσο περιβάλλον του Ισραήλ.
«Ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί», δήλωσε στην Jerusalem Post την Κυριακή.
Το Ισραήλ «δεν θα πρέπει να απαντήσει, εφ’ όσον τα ιρανικά αεροσκάφη δεν παρεμβαίνουν στις επιχειρήσεις μας. Μπορεί να μην μας αρέσει αυτή η κατάσταση, αλλά αν δεν έρχονται σε αντίθεση με εμάς, μπορούν να βομβαρδίσουν τους στόχους τους. Δεν απαιτείται μια αλλαγή πορείας από την πλευρά μας», δήλωσε ο Amidror, που είναι ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat.
Ο Amidror ήταν επικεφαλής αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραηλινού Στρατού για την Βόρεια Διοίκηση και υπηρέτησε ως διευθυντής της Διευθύνσεως Πληροφοριών και Αναλύσεως στην Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του ισραηλινού Στρατού.
Τα ιρανικά αεροπλάνα, είπε, δεν συνιστούν σημαντική εναέρια απειλή για το Ισραήλ και δεν θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ισραηλινή αεροπορική υπεροχή σε οποιανδήποτε περιοχή.
Εάν, από την άλλη πλευρά, τα αεροσκάφη ενεργήσουν για να απειλήσουν το Ισραήλ ή τις αεροπορικές δραστηριότητές του, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, «θα πρέπει να τα καταρρίψει. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος δισταγμός σ’ αυτό το θέμα», προσέθεσε.
Ο Yiftah Shapir, επικεφαλής του προγράμματος για την Στρατιωτική Ισορροπία στην Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη Sukhoi, για τα οποία γίνεται λόγος , είναι «πολύ παλιά».
Το Ιράν έλαβε τα αεροσκάφη Sukhoi-25 από το Ιράκ κατά την διάρκεια του Πρώτου πολέμου του Κόλπου το 1991, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν τα φυγάδευσε λαθραία στους Ιρανούς γείτονές του, είπε.
«Στην συνέχεια, στην δεκαετία του 1990, το Ιράν πήρε περισσότερα Sukhoi 24 και 25 από την Ρωσσία.»
Ο Shapir δήλωσε ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα εσωτερικά ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών είναι επίσης παλιά.
Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος σημείωσε ότι το Ιράν έχει σημειώσει πρόοδο, όσον αφορά στις δυνατότητες παραγωγής όπλων ακριβείας.
Την περασμένη εβδομάδα η Λιβανέζικη ιστοσελίδα ειδήσεων ΝΟW, παραπέμποντας στο Al-Rai, ανέφερε: «Η ιρανική συμμετοχή [στην συριακή σύγκρουση] οδεύει σε περισσότερες εξέλιξεις, καθώς προετοιμάζεται η άφιξη δύο μοιρών ιρανικών αεροπλάνων», ανέφεραν πηγές στην Δαμασκό της ομάδας συντονισμού επιχειρήσεων του «στρατιωτικού συνασπισμού των 4+1, δηλαδή της Ρωσσίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας και της Χεζμπολάχ, στον επικεφαλής διεθνή ανταποκριτή της εφημερίδας Al-Rai, κο Elijah J . Magnier.»
Το ΝΟW επικαλείται την Al-Rai και αναφέρει ότι τα ιρανικά αεροσκάφη Sukhoi «θα αναπτυχθούν στην αεροπορική βάση Tiyas (Τ4) ανατολικά της Χομς, όταν οι Ιρανοί μηχανικοί τελειώσουν τις προετοιμασίες των εγκαταστάσεων, που βρίσκονται κοντά στην βάση της Αl-Shayrat, την οποία ήδη η Ρωσσία σχεδιάζει να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί».
Η AΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ Tiyas (T-4) ΣΕ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η AΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ Tiyas (T-4) ΣΕ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Το Ιράν και η Ρωσσία συμφώνησαν ότι η Μόσχα θα εκτελέσει όλες τις εργασίες επισκευής, που απαιτούνται για τους εν λόγω αεροπορικούς σχηματισμούς, μαζί με την παροχή των απαραιτήτων πυρομαχικών και την ανάπτυξη των συστημάτων εκτοξεύσεως αυτών των ιρανικών αεροπλάνων», έγραψε το NOW.
Το Ιράν φέρεται να βλέπει την επερχόμενη εναέρια παρέμβαση «ως μια ευκαιρία για τους πιλότους της να αποκτήσουν πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία.»
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Αν προσέξετε την ακριβή διατύπωση του κου Amidror υπάρχουν δύο όροι- προυποθέσεις στηn δήλωσή του.
Η πρώτη αφορά στην άφιξη των ιρανικών αεροπλάνων στην Συρία, που δεν θεωρείται απόλυτα σίγουρη.
Η δεύτερη αφορά στην δυνατότητα των ιρανικών αεροπλάνων να αποτελούν απειλή για το Ισραήλ και την αεροπορία του.
Αν τα αεροσκάφη φθάσουν στην Συρία (και δεν καταρριφθούν πριν φθάσουν), αλλά είναι οπλισμένα μόνο για να πλήξουν στόχους στην Συρία, το Ισραήλ φέρεται αποφασισμένο να τα αγνοήσει.
Τα αεροσκάφη Sukhoi 24 και 25 θεωρούνται πολύ παλιά για να απειλήσουν την ισραηλινή αεροπορία ως προς τα εσωτερικά ηλεκτρονικά τους όργανα.
Su-24 THΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟ

Su-24 THΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟ

Αλλά ο φόβος υπάρχει για τα όπλα ακριβείας που μπορούν να φέρουν, αλλά και για τον εξωτερικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με τον οποίο μπορούν να τα εφοδιάσουν οι Ρώσσοι.
Τα αεροσκάφη αυτά θα εξοπλισθούν με ρωσσικά όπλα και μάλιστα θα μετασκευασθούν.
Αυτό σημαίνει η αναφορά σε ανάπτυξη των «συστημάτων εκτόξευσης τους»…
Ένα παλαιό αεροσκάφος, αν γίνει πχ φορέας ενός αντιεροπορικού βλήματος με ακτίνα δράσεως 15ο χιλιόμετρα και έχει ένα σύγχρονο εξωτερικό φορέα μέσων ηλεκτρονικού πολέμου, μπορεί να γίνει πολύ επίκινδυνος αντίπαλος, ακόμα και για την ισραηλινή αεροπορία.
Η δήλωση επίσης αφορά μόνο προληπτικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον ιρανικών αεροσκαφών.
Δεν αναφέρεται σε πλήγματα κατά των ίδιων των αεροδρομίων της Συρίας ή εναντίον των αντιαεροπορικών μέσων τους.
Και ήδη είχαμε την περασμένη βδομάδα δύο τέτοια πλήγματα εναντίον μονάδων του συριακού στρατού.
Το Ισραήλ προτιμάει να κτυπάει τους στόχους του με νυκτερινές επιχειρήσεις σε ημέρες χωρίς φεγγάρι.
Eπικίνδυνες είναι λοιπόν οι ημερομηνίες από 10 έως 13 Δεκεμβρίου 2015.
Το Ισραήλ προτιμάει να κάνει σημαντικές επιχειρήσεις σε περιόδους θρησκευτικών του εορτών.
To 2015 η θρησκευτική εορτή Hanukkah εορτάζεται από τις 6 έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Οι δηλώσεις του Amidror υπό το πρίσμα των παράπανω λεπτομερειών μπορεί να είναι απόλυτα παραπλανητικές.
Αν έχουμε μαντέψει σωστά, το Ισραήλ ετοιμάζεται για μεγάλο πλήγμα στην Συρία και το Ιράν ειδικότερα.
Η κατάλληλη ημερομηνία είναι η 12 Δεκεμβρίου προς 13 Δεκεμβρίου, καθώς η διεθνής κοινότητα θα ασχολείται πολιτικά με τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στην Γαλλία, αλλά και οικονομικά με την αναμενόμενη ανακοίνωση της αυξήσεως των επιτοκίων από το Fed στις 16 Δεκεμβρίου.
Η κεντρική ιδέα είναι ότι ένα ισχυρό πλήγμα στα αεροδρόμια της Συρίας αυτή την περίοδο θα μπορούσε να περάσει χωρίς ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα.
Για να δέσει όμως το σχέδιο καλλίτερα χρειάζεται κάποια αφορμή, που να επηρεάσει την διεθνή κοινή γνώμη ευνοϊκά για την σχεδιαζόμενη ενέργεια.
Μήπως λοιπόν είναι απόλυτα λογικό να περιμένουμε εντός των ημερών ένα «φανταχτερό» τρομοκρατικό κτύπημα και μάλιστα σε κάποιον «άτρωτο» σχετικά στόχο;
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι δεν θα δούμε σύντομα κάτι ανάλογο με την σφαγή στο Bataclan, αλλά με πιο επ..Ο..νυμα θύματα….

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply