Ἡ κοιλίτσα τοῦ σιταριοῦ…

Ο William Davis στο βιβλίο του  Wheat Belly ( Η κοιλίτσα του σιταριού)  αναφέρει διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο το σημερινό σιτάρι [1] επιδρά στην υγεία μας.

Μια περίληψη του βιβλίου.


Το σιτάρι έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση δημητριακών στην γη και αποτελεί το 20% των θερμίδων που  καταναλώνουμε.
Το σιτάρι σήμερα δεν είναι το ίδιο σιτάρι των προγόνων μας. Έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 60 χρόνια υπό την επίδραση των αγρονομιστών.

     Οι γενετικές αλλαγές  προκαλούνται για την αύξηση της αποδόσεως ανά στρέμμα.                     
     Κατά την διάρκεια του 19ου και έως τις αρχές του 20 ου αιώνα, όπως και στους προηγουμένους αιώνες, το σιτάρι είχε αλλάξει ελάχιστα.
    Το Σιτάρι έχει υποστεί μια δραστική μεταμόρφωση. Είναι  σχεδόν αγνώριστο, σε σύγκριση με το αρχικό, και όμως καλείται με το ίδιο όνομα: σιτάρι.
      Μικρές αλλαγές στην δομή των πρωτεΐνών  του σταριού,  μπορεί να σημάνουν την διαφορά ανάμεσα σε μία καταστροφική ανοσολογική αντίδραση στις πρωτεΐνες του σιταριού.
      Το Σιτάρι έχει τροποποιηθεί από τον άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό που τα σύγχρονα στελέχη του είναι αδύνατον να επιβιώσουν ​χωρίς ανθρώπινη υποστήριξη.
   Καμμία δοκιμή ασφάλειας δεν έχει διεξαχθεί στα  νέα γενετικά στελέχη που έχουν δημιουργηθεί. Η πρόθεση ήταν η προσπάθεια για την αύξηση της αποδόσεως, και τα προϊόντα αυτά έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά των τροφίμων χωρίς ανθρώπινη ανησυχία για την ασφάλεια που είναι μέρος της εξισώσεως.Οι Πρωτεΐνες της γλουτένης του σιταριού υφίστανται σημαντική διαρθρωτική αλλαγή με τον υβριδισμό.

 Σιτάρι Αποδομημένο

Τα σύγχρονα τρόφιμα σιταριού  σήμερα, όπως Twinkies, γλυκά Cinnabon και Dunkin Donuts δεν θα ήταν δυνατά με την ζύμη των αρχαίων σιταριών. Μια προσπάθεια να γίνει ένα σύγχρονο ζελέ ντόνατ με αρχαίο σιτάρι μονόκοκκου θα δώσει ένα εύθρυπτο προϊόν που δεν τρώγεται. 
Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) = μέτρο της αυξήσεως του επιπέδου της γλυκόζης από τους υδατάνθρακες των τροφίμων. 
            Ο ΓΔ του * ψωμιού ολικής αλέσεως: 72, * το άσπρο ψωμί: 69, * Mars Bar: 68, * τεμαχισμένα δημητριακά σιταριού: 67, επιτραπέζια ζάχαρη: 59, * μπαρ Snickers: 41.
   Η γλυκόζη αναπόφευκτα συνοδεύεται από την ινσουλίνη, την ορμόνη που επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα του σώματος, και την μετατροπή της γλυκόζης σε λίπος.
   Όσο υψηλότερη είναι η γλυκόζη του αίματος μετά την κατανάλωση των τροφίμων, τόσο μεγαλύτερο το επίπεδο της ινσουλίνης, τοσο περισσότερο λίπος εναποτίθεται.
   Οι συνέπειες της εναποθέσεως γλυκόζης-ινσουλίνης σε λιπαρά είναι ιδιαίτερα εμφανή στην κοιλιά – με αποτέλεσμα, ναι, η κοιλιτσα του σιταριού.

Οι εθιστικές ιδιότητες του σιταριού

   Ενώ μπορείτε να καταναλώνετε εν γνώσει σας καφέ και  αλκοόλ που έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, το σιτάρι είναι κάτι που καταναλώνετε για «διατροφή», όχι για να σας «ανεβάσει».
Έτσι είναι εύκολο να υποτιμήσουμε την ψυχολογική επίδρασή του.

Το Σιτάρι μπορεί να υπαγορεύσει την επιλογή των τροφίμων, την κατανάλωση θερμίδων, το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων και των σνακ, να επηρεάσει την διάθεση και την συμπεριφορά, ακόμη και τις σκέψεις. Όταν οι άνθρωποι σταματούν την καταναλωση σίτου, το 30% έχει τα κλασσικά συμπτώματα στερήσεως: κόπωση, ψυχική ομίχλη, ευερεθιστότητα, αδυναμία να λειτουργήσει στην δουλειά ή το σχολείο. Οι άνθρωποι που δεν έχουν βιώσει αυτά τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι κάτι τόσο πεζό, όπως το σιτάρι, μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και η νικοτίνη ή το κράκ.

Ο Dr F. Curtis Dohan παρατήρησε ότι οι άνθρωποι της Νέας Γουινέας δεν ειχαν σχεδόν καμμία  περίπτωση σκιζοφρένειας, πριν από την εισαγωγή της δυτικής διατροφής. Μόλις η μπύρα από κριθάρι και το καλαμπόκι εισήχθησαν, είδαν την συχνότητα εμφανίσεως της σκιζοφρένειας να ανεβαίνει εξήντα πέντε φορές. Ο αυτισμός έχει περάσει από το να είναι σπάνια ασθένεια, στα μέσα του εικοστού αιώνα έως 1 στα 150 παιδιά στον εικοστό πρώτο .
Η γλουτένη είναι μία από τις κύριες πρωτεΐνες του σιταριού.
Μόλις  εισέλθει στον εγκέφαλο, τα πολυπεπτίδια σίτου προσδένονται στον υποδοχέα μορφίνης του εγκεφάλου, στον ίδιο υποδοχέα στον οποίο δεσμεύονται τα φάρμακα. Το σιτάρι είναι διεγερτικό της ορέξεως: θα σας κάνει να θέλετε περισσότερο τόσο τα τρόφιμα  που το περιέχουν όσο και στα τρόφιμα που δεν περιέχουν σιτάρι.

Το σιτάρι και  σύνδεση με την παχυσαρκία

  Η υπερβολική κατανάλωση σίτου είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας και του διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 34% των Αμερικανών ενηλίκων είναι υπέρβαροι και ένα άλλο 34% είναι παχύσαρκοι. Λιγότεροι από 1 προς 3 με κανονικό βάρος.                     
    Η πραγματική ανοδική επιτάχυνση της παχυσαρκίας, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, και κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των διατροφικών οδηγιών ήταν : «τρώτε υγιεινά δημητριακά ολικής αλέσεως.»
    Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδή για τον κλάδο των μεταποιημένων τροφίμων. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη των μεταποιημένων τροφίμων με χαμηλά λιπαρά.
    Αλεύρι σίτου, άμυλο καλαμποκιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σουκρόζης και ο χρωματισμός των τροφίμων είναι πλέον τα κύρια συστατικά των προϊόντων που πληρούν τους εσωτερικούς διαδρόμους του κάθε σύγχρονου σούπερ μάρκετ.
    Οι ακραίες τιμές του σακχάρου του αίματος και της ινσουλίνης είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του λίπους ειδικά στα σπλαχνικά όργανα.
   Το σπλαχνικό λίπος παράγει σήματα φλεγμονής υπεύθυνης για τον διαβήτη, υπερτάσεως, καρδιακές παθήσεις, άνοια,  ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το λίπος της κοιλίτσας είναι ένα ιδιαίτερο είδος λίπους, στην πραγματικότητα, ένας ενδοκρινής αδένας που μοιάζει πολύ με τον θυρεοειδή αδένα ή το πάγκρεας. Το ουσιώδες φαινόμενο που καθορίζει την αύξηση της κοιλιάς, λόγω του  σίτου, είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος (γλυκόζη). 

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα, με την σειρά του, προκαλεί υψηλή ινσουλίνη στο αίμα.

 Υψηλή ινσουλίνη στο αίμα προκαλεί συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, η οποία προκαλεί τους ιστούς, όπως τους μύες και το ήπαρ να ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνη. 
 Αυτή η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, σημαίνει ότι το πάγκρεας θα πρέπει να παράξει όλο και  μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να μεταβολίζει τα σάκχαρα. 
 Τελικά, ένας φαύλος κύκλος  αυξήσεως: αντιστάσεως στην ινσουλίνη, την παραγωγή ινσουλίνης, εναπόθεση σπλαχνικού λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη κοκ.
Σαν συνέπεια των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης προκαλείται ακαταμάχητη πείνα (βουλιμία) καθώς το σώμα προσπαθεί να σας προστατεύσει από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το σπλαχνικό λίπος είναι επίσης ένα εργοστάσιο  παραγωγής οιστρογόνων και για τα δύο φύλα. 

          Γυναίκες = υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. 
           Άνδρες = μεγαλύτερα στήθη ή «Manboobs”.

 Σιτάρι και κοιλιοκάκη

    Η πιο δραματική απόδειξη της αποτυχίας της προσαρμογής στο σιτάρι είναι η κοιλιοκάκη, η διαταραχή του λεπτού εντέρου για την υγεία από την γλουτένη σίτου. Είναι αδύνατον να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις του σιταριού στην υγεία χωρίς να μιλάμε για κοιλιοκάκη. Η σύνδεση μεταξύ κοιλιοκάκης και καταναλώσεως σίτου έγινε για πρώτη φορά το 1953. 
   Η Εξάλειψη της γλουτένης απο την διατροφή, απέδωσε δραματικά στην θεραπεία. Περίπου 1% του πληθυσμού είναι σε θέση να ανεχθούν την γλουτένη σίτου, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Η επένδυση του λεπτού εντέρου διασπάται από αυτήν, και  οδηγεί σε κράμπες, διάρροια και κίτρινου χρώματος κόπρανα που επιπλέουν στην λεκάνη της τουαλέτας, λόγω του αχώνευτου λίπους.Το 50% έχει εμπειρία σε: κράμπες / διάρροια / απώλεια βάρους. Το άλλο 50% σε: αναιμία, ημικρανίες, αρθρίτιδα, νευρολογικά συμπτώματα, στειρότητα, κοντό ανάστημα, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, νευρολογική δυσλειτουργία, ακράτεια, άνοια, γαστρεντερικό καρκίνο.

Η αύξηση στην κοιλιοκάκη πάει παράλληλα με την αύξηση του διαβήτη τύπου 1, τις αλλεργίες, και τις αυτοάνοσες νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Crohn. Η πρωτεΐνη της γλουτένης του σίτου έχει την μοναδική ικανότητα να κάνει το έντερο διαπερατό, επιτρέποντας διάφορες συνιστώσες του σιταριού να κάνουν την  είσοδο τους, στην κυκλοφορία του αίματος. Τι συμβαίνει όταν εξωτερικές ενώσεις  περάσουν στο αίμα; Αυτοανοσία, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας θα  επιτεθεί στα υγιή όργανα.
Οι πρωτεΐνες του  σιταριού είναι σε θέση να ξεκλειδώσουν οποιαδήποτε πόρτα, επιτρέποντας στους ανεπιθύμητους εισβολείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρη που δεν πρέπει. Οι καταστάσεις που συνδέονται με την κοιλιοκάκη: ερπητοειδής δερματίτιδα, ηπατική νόσος, αυτοάνοσες ασθένειες, διαβήτης, νευρολογική δυσλειτουργία, διατροφικές ελλείψεις.

Σιτάρι και αντίσταση στην ινσουλίνη

  Λόγω της εκπληκτικής ικανότητας του σιταριού να  ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τον αέναο κύκλο  γλυκόζης-ινσουλίνης  που αυξάνει την όρεξη, δημιουργώντας εθισμό του εγκεφάλου-με τις ενεργές εξορφίνες , και την ανάπτυξη σπλαχνικού λίπους, είναι το  βασικό τρόφιμο που πρέπει να εξαλειφθεί, για  την μείωση ή την εξάλειψη του διαβήτη. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τις συμβατικές διατροφικές συμβουλές για να μειώσουν το λίπος και  τρώνε περισσότερα «υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως»  καταναλώνουν περίπου το 75% των υδατανθρακικών θερμίδων  τους, από τα προϊόντα σίτου.
     Οι άνθρωποι που μειώνουν τα λίπη, αλλά αντικαθιτούν τις θερμίδες  με «υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως» έχουν ως αποτέλεσμα: αύξηση του σωματικού βάρους, της παχυσαρκίας, διογκωμένες κοιλιές από το σπλαχνικό λίπος, προ-διαβήτη και διαβήτη σε μια κλίμακα που δεν είχαμε δει. Μόνο κατά την διάρκεια του τελευταίου μισού του 19ου αιώνα, όταν η κατανάλωση σακχαρόζης (επιτραπέζια ζάχαρη)  αυξήθηκε έκανε τον διαβήτη  πιο διαδεδομένο.
Η εθνική κατανάλωση σίτου, κατά μέσον όρο, σε όλους τους Αμερικανούς: ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει £ 133 του σιταριού ανά έτος, ή λίγο περισσότερο από μισό καρβέλι ψωμί την ημέρα.

 Κανείς δεν γίνεται διαβητικος αν καταβροχθίζει  πολύ αγριογούρουνο  ή άγριο σκόρδο ή άγρια ​​μούρα ή πάρα πολλές ομελέτες , πάρα πολύ σολωμό, ή πάρα πολύ λάχανο,  πιπεριές ή  αγγούρια. Αλλά πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη λόγω των πάρα πολλών  δημητριακών για πρωινό, τηγανίτες, βάφλες, κουλούρια, μπισκότα, κέικ,  και διάφορες πίτες.

    Σιτάρι και  καρδιακές παθήσεις

 Στη βιολογία, το μέγεθος είναι το παν.
Σε αμέτρητες περιπτώσεις στημ φύση, το μεγαλύτερο είναι και καλλίτερο. Ο νόμος του Big ισχύει και για τον μικρόκοσμο του ανθρωπίνου σώματος. Στο ανθρώπινο αίμα, η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL), ακολουθεί τους ίδιους κανόνες μέγεθους με γαρίδες και πλαγκτόν.

                      Μεγάλη LDL = 25,5 νανομέτρα ή μεγαλύτερη
                      Μικρή LDL = λιγότερο από 25,5 νανομέτρα
 Το μέγεθος των σωματιδίων της LDL καθορίζει εάν το σωματίδιο LDL θα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, όπως εκείνες της καρδιάς, του λαιμού ή του εγκεφάλου σας, ή όχι.
Κατά την προσωπική μου εμπειρία με χιλιάδες ασθενείς με καρδιακή νόσο, σχεδόν το 90% διαθέτουν την μικρή LDL τουλάχιστον σε μέτριο, αν όχι σοβαρό, βαθμό. Oi φαρμακευτικές εταιρείες εξηγούν το φαινόμενο αυτό ως «υψηλή χοληστερόλη». Αλλά η χοληστερόλη λίγο έχει να κάνει με την αθηροσκλήρωση. Δεν είναι για την χοληστερίνη, αλλά για τα σωματίδια που προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση. Μια κρίσιμη ομάδα των σωματιδίων είναι οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες, ή VLDL. Μια σειρά από αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος καθορίζει αν η VLDL θα μετατραπεί σε μεγάλη ή μικρή LDL σωματίδιο, και η διατροφή έχει μια πολύ ισχυρή επηροή πάνω από αυτό.

Πρόσφατα έχει γίνει σαφές ότι  ενώ η αυξημένη πρόσληψη λιπών παρέχει όντως μεγαλύτερες ποσότητες τριγλυκεριδίων στο ήπαρ και το κυκλοφορικό σύστημα, το σώμα  κλείνει επίσης την δικιά του παραγωγή  των τριγλυκεριδίων, έτσι ώστε το καθαρό αποτέλεσμα της υψηλής προσλήψεως λίπους είναι μικρό ή δεν γίνεται καμμία αλλαγή στα επίπεδα τριγλυκεριδίων .


Οι Υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, χωρίς να περιέχουν σχεδόν καθόλου τριγλυκερίδια, έχουν την μοναδική ικανότητα να διεγείρoυν την ινσουλίνη, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί την σύνθεση λιπαρού οξέος στο ήπαρ, το οποίο πλημμυρίζει την κυκλοφορία του αίματος με τα τριγλυκερίδια.

 Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μετατρέπουν αποτελεσματικά υδατάνθρακες σε τριγλυκερίδια, τα οποία στην συνέχεια συσκευάζονται σε VLDL σωματίδια.
 Ο,τιδήποτε προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα θα προκαλέσει επίσης δημιουργία της μικρής LDL. Ο,τιδήποτε συγκρατεί την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, όπως πρωτεΐνες και λίπη, καθώς και η μείωση σε υδατάνθρακες, όπως το σιτάρι, μειώνει την μικρή LDL.

Επιμέλεια: Χρ. Μπλάνας
Χημ.Μηχ/κος

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply