Τί κρύβει ἡ ἐξακολούθησις παροχῆς φυσικοῦ ἀερίου ἀπό τήν Ῥωσσία στήν Βουλγαρία;

Oι προμήθειες φυσικού αερίου προς όλους τους καταναλωτές στην Βουλγαρία παραδίνονται κανονικά από την Παρασκευή, με όλες τις παραδόσεις να διεξάγονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους.
Αυτό έγινε σαφές μετά από μια έκτακτη συνάντηση για θέματα ενεργείας, που συγκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια εμπορική διαμάχη ανάμεσα στη Gazprom και στην ρωσσοβουλγαρική ιδιωτική εταιρεία Overgas, που απείλησε να αφήσει τους πελάτες της τελευταίας χωρίς προμήθειες φυσικού αερίου.
Τί κρύβει ἡ ἐξακολούθησις παροχῆς φυσικοῦ ἀερίου ἀπό τήν Ῥωσσια στήν Βουλγαρία;

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό bTV, η Gazprom διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Overgas τα μεσάνυλτα της 1ης Ιανουαρίου.
Οι ποσότητες , που χρειάζονταν οι πελάτες της Overgas παρεδόθησαν από την κρατική Bulgargaz και έτσι δεν διεπιστώθη κάποια διακοπή .
Την Τετάρτη Βούλγαροι αξιωματούχοι έλαβαν αντίγραφο της επιστολής της Gazprom, που ενημέρωνε ότι θα σταματήσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Overgas από την 1η Ιανουαρίου.
Μετά από αρκετές έκτακτες συναντήσεις, με την συμμετοχή του Μπορίσοφ, η Bulgargaz και η Overgaz κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη ότι η πρώτη θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους καταναλωτές της δευτέρας.
Νωρίτερα την Πέμπτη, το Ρωσσικό Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία.
Η πιο πιθανή αιτία για την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου είναι οι καθυστερημένες πληρωμές και ορισμένα εκκρεμή εμπορικά ζητήματα μεταξύ των εταιρειών Gazprom και Overgas.
H Οvergaz ισχυρίζεται ότι δεν είχε ενημερωθεί για την διακοπή.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Με βάση στοιχεία της Ευρωπαικής επιτροπής το 2013 το φυσικό αέριο κάλυπτε το 14% των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας.
Η χρήση του όμως από τα νοικοκυριά της χώρας αντιστοιχούσε μόνο στο 2%.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η διαμάχη της Gazprom με την Overgaz θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην βαρειά βιομηχανία της Βουλγαρίας.
Η λύση που επέλεξε ο Bούλγαρος πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει διάρκεια.
Αν η ιδιωτική Overgaz έχει ανεξόφλητες οφειλές προς την Gazprom, δεν μπορεί για πολύ καιρό το βουλγαρικό κράτος να την στηρίζει, αγοράζοντας για λογαριασμό της φυσικό αέριο από την Gazprom.
Πολύ περισσότερο αυτό δεν μπορεί να γίνεται, καθώς η Gazprom είναι μέτοχος κατά 50% της Overgaz.
Kάθε κρατική ενίσχυση της Βουλγαρίας προς την Overgaz καταλήγει κατά 50% στα ταμεία της Gazprom.
Φημολογείται ότι η Gazprom θέλει να αποχωρήσει από την Overgaz.
Aν αυτό αληθεύει, θα ήταν καλλίτερο ο Mπορίσοφ να κρατικοποιήσει την Overgaz, αντί να την εφοδιάζει με φυσικό αέριο με έξοδα της βουλγαρικής κρατικής εταιρείας.
Αλλά ο Μπορίσοφ ίσως διστάζει να το κάνει για να μην φορτωθεί το βουλγαρικό κράτος τα χρέη της ιδιωτικής Overgaz.
Oι κινήσεις της Gazprom πάντως δεν γίνονται ανεξάρτητα από την ρωσσική πολιτική ηγεσία.
Αυτό φαίνεται από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσσίας ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχισθούν κανονικά.
Είναι πιθανό οι Ρώσσοι να φοβούνται ότι οι Βούλγαροι θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν ρωσσικό αέριο προς την Τουρκία, διευκολύνοντας την Τουρκία στην διαμάχη της με την Ρωσσία.
Ο μόνος τρόπος για να αποκλεισθεί μία παρόμοια εξέλιξη είναι να αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Βουλγαρία σε επίπεδα ανώτερα αυτών του φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Μία παρόμοια εξέλιξη θα προστάτευε τα ρωσσικά συμφέροντα, αλλά θα έβλαπτε εμπορικά τα συμφέροντα των Βουλγάρων ιδιωτών μετόχων της Overgaz.
H Overgaz ελέγχει εμπορικά τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 51 δημοτικές περιοχές της Βουλγαρίας.
Μία ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα αύξανε το πολιτικό κόστος για την συμμαχική κυβέρνηση Μπορίσοφ, που ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόωρες εκλογές το 2016.
Oι κινήσεις των Ρώσσων σχετικά με την Overgaz ενδέχεται να αποσκοπούν σε πρόκληση πολιτικής και οικονομικής κρίσεως στην Βουλγαρία, για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Mπορίσοφ ή για να αναβιώσουν την κατασκευή του ακυρωθέντος αγωγού South Stream.
Η άφιξη του κρύου του χειμώνα, σε συνδυασμό με την χρεωκοπία της Ουκρανίας στις 20 Δεκεμβρίου 2015, προμηνύει σύντομα την διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, ως μέσο πιέσεως για την αποπληρωμή του χρέους της προς την Ρωσσία.
Το φυσικό αέριο της Gazprom χρειάζεται εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη και η Βουλγαρία είναι η ευκολότερη τεχνική λύση.
Η λύση αυτή απαιτεί όμως την πτώση της φιλοευρωπαϊκής κυβερνήσεως του Μπορίσοφ.
Αρκεί μόνο να κάνει το λάθος να κρατικοποιήσει την Overgaz χωρίς να αποζημιώσει κατάλληλα την Gazprom.
Tότε θα διακοπεί η ροή ρωσσικού φυσικού αερίου και προς την Βουλγαρία μέσα στον χειμώνα.
Πόσο καιρό θα αντέξει η κυβέρνηση Μπορίσοφ, αν γίνει κάτι παρόμοιο;
Θα κάνει όμως αυτό το μοιραίο λάθος ο Μπορίσοφ ή θα χρειασθεί κάποια άλλη μικρότερη αφορμή για την πτώση του;
Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση της Ελλάδας ενεργεί σαν να προβλέπει ότι η Βουλγαρία θα προμηθεύεται σύντομα φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη.
Μήπως όμως η Ρωσσία ήδη σχεδιάζει το αντίστροφο και απλά ο «άπειρος» Τσίπρας δεν το έχει καταλάβει ακόμα;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply