Τὸ ἀντί-μεταναστευτικὸ κόμμα στὴν Γερμανία κερδίζει ἕδρες

Tα exit polls στις γερμανικές περιφερειακές εκλογές δείχνουν σημαντική επιτυχία για το δεξιό κόμμα AfD, που έλαβε αρκετές ψήφους για να εισέλθει στο κοινοβούλιο των τριών κρατιδίων.
Το συντηρητικό κόμμα CDU της Μέρκελ υπέστη απώλειες σε δύο από τις τρεις πολιτειακές εκλογές.
Το κόμμα AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) εξασφάλισε 23,9 τοις εκατό στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, που βρίσκεται στην πρώην ανατολική Γερμανία, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά το κυβερνόν CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας), που κέρδισε το 29,8 τοις εκατό των ψήφων.

Σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία από την Βάδη-Βυρτεμβέργη, το AfD κατάφερε να κερδίσει 14,6 τοις εκατό των ψήφων και να έλθει στην τρίτη θέση, μετά το κυβερνόν Κόμμα των Πρασίνων, που πήρε τις περισσότερες ψήφους και το CDU, που πήρε την δεύτερη θέση.
Τα στοιχεία από την Ρηνανία-Παλατινάτο θέτουν επίσης το AfD στην τρίτη θέση, ενώ το CDU έχασε την πλειοψηφία από τους σοσιαλδημοκράτες, εξασφαλίζοντας μόλις το 32,4 τοις εκατό έναντι του ποσοστού τους 36,5 τοις εκατό, σύμφωνα με τα exit polls του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ZDF.
Τα εκλογικά τμήματα και στα τρία κράτη έκλεισαν στις 18:00 (17:00 GMT) της Κυριακής.
Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια Γερμανοί είχαν δικαίωμα ψήφου στις περιφερειακές βουλευτικές εκλογές.
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την μεγάλη επιτυχία του δεξιού κόμματος AfD, ένα κόμμα που δεν υπήρχε καν πριν από τρία χρόνια, που δημιουργήθηκε το 2013 ως κίνημα κατά του ευρώ, ενώ οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ έχασαν σε δύο από τις τρεις εκλογές των περιφερειακών κρατιδίων.
«Έχουμε θεμελιώδη προβλήματα στην Γερμανία, που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε η επικεφαλής του AfD κυρία Frauke Petry, το κόμμα της οποίας πρόκειται τώρα να εισέλθει και στα τρία περιφερειακά κοινοβούλια.
Ο πρόεδρος του κόμματος για το Βερολίνο, Georg Pazderski, μίλησε για τα μελλοντικά σχέδιά τους. «Τα αποτελέσματα έρχονται παράλληλα με την ευθύνη. Υπάρχουν πολλά να κάνουμε . Υπάρχει μια βαθειά αίσθηση του γερμανικού πληθυσμού πως κάτι πάει στραβά. Δεν οφείλεται μόνο στην μεταναστευτική κρίση, οφείλεται επίσης στην κρίση του ευρώ και σε άλλα πράγματα. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι η πολιτική στην Γερμανία κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα σήμερα», είπε.
Υπονομεύοντας την μεταναστευτική πολιτική ανοικτών συνόρων της Καγκελαρίου Μέρκελ, το AfD χρησιμοποίησε στην εκστρατεία του συνθήματα όπως «Προστατεύστε τα σύνορα» και «Σταματήστε το χάος του ασύλου», στην πορεία του να επιτύχει την εκπροσώπησή του σε πέντε από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια της Γερμανίας.
Η σημερινή εκλογή θεωρείται ευρύτατα ως η μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση για την καγκελάριο Μέρκελ, εν όψει των γενικών εκλογών του επομένου έτους και μια δοκιμή της στηρίξεως της μεταναστευτικής πολιτικής της για ανοικτά σύνορα.
Τα φτωχά αποτελέσματα του κόμματός της στις περιφερειακές κάλπες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα πλήγμα για την καγκελάριο, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει όλη την πολιτική επιρροή της για να επισφραγίσει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία της ΕΕ για την αποστολή των μεταναστών πίσω στην Τουρκία, με αντάλλαγμα περισσότερη χρηματοδότηση και ταξίδια χωρίς βίζα .
Η εφετινή προσέλευση των εκλογέων στα τρία κράτη υπερέβη κατά πολύ την προσέλευση στις προηγούμενες εκλογές του 2011, καθώς είναι πάνω από 5 τοις εκατό στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, 9,7 τοις εκατό στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου και 11,8 τοις εκατό στην Σαξονία-Άνχαλτ.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Οι ευρωσκεπτικιστές του AfD απέκτησαν και την ετικέτα του δεξιού και αντιμεταστευτικού κόμματος, αλλά συνεχίζουν να αυξάνουν τα διψήφια ποσοστά τους τρία χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος.
Οι νέες επιτυχίες τους σημειώνονται μετά την επιτυχία τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με 12,2% στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου και 10,6% στο κρατίδιο της Θουριγκίας.
Οι μύωπες αναλυτές δεν βλέπουν ότι πλέον η Μέρκελ δεν τραβάει στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, όπως παλαιότερα.
Δεν ανησυχούν από την αύξηση της προσελεύσεως στις κάλπες, που ταυτίζεται σημαντικά με τα ποσοστά του AfD.
Oι ψηφοφόροι του AfD δεν προέρχονται, όπως κάποιοι υπολογίζουν, από την δεξιά πτέρυγα της Γερμανίας, αλλά μάλλον είναι νέοι ψηφοφόροι, που ως τώρα αδιαφορούσαν για την συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.
Ο τίτλος του νέου κόμματος δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του είναι εθνικιστές Γερμανοί, που επιζητούν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Είναι αντίθετοι στο ευρώ και στα σχέδια για εκχώρηση περισσοτέρων εξουσιών στην ΕΕ.
Επιπλέον δεν επιθυμούν να «γεμίσει» η Γερμανία μετανάστες, με πρόσχημα την χορήγηση ασύλου.
Για την ώρα αυτές είναι οι «εναλλακτικές» ιδέες τους.
Και θεωρούνται αρκετά επικίνδυνες για το γερμανικό κατεστημένο, αλλά και για την ΕΕ.
Οι παραπάνω ιδέες μπορεί να μην είναι πρωτότυπες, αλλά μπορούν να οδηγήσουν στην αφύπνιση του εθνικισμού στην Ευρώπη.
Η ιδέα της ΕΕ βασίζεται στην οικειοθελή εγκατάλειψη της εννοίας του έθνους από τους συμμετέχοντες στο πείραμα της ΕΕ.
Αν όμως οι συμμετέχοντες στο πείραμα ψηφίζουν στα εθνικά κοινοβούλια τους πολιτικούς με εθνικιστικές αντιλήψεις, ενώ συγχρόνως το ευρώ προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ό,τι λύνει, συμπεριλαμβανομένης της αυξήσεως της ανεργίας και του ποσοστού φτώχειας, τότε το πείραμα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Μόνον τυφλοί δεν βλέπουν την ιστορική αναλογία στην ανάπτυξη του ναζισμού και στο AfD.
Το 1928 το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας πήρε στις εκλογές μόνο το 2,6%.
Το 1930 το ίδιο κόμμα εκτοξεύθηκε στο 18,3%.
Το AfD ξεκίνησε με 4,7% στις εκλογές του 2013, ήδη σε κρατίδιο σημείωσε ποσοστό 23,9% και σε τρία κρατίδια βρέθηκε στην τρίτη θέση, από πλευράς εκλογικής δυνάμεως.
Αυτή την στιγμή κυβερνά την Γερμανία ένας μεγάλος συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σοσιαλιστών ( SPD).
Και την εποχή που ανέβαινε ο ναζισμός αντίστοιχα κόμματα συνεργάζονταν και διαδέχονταν το ένα το άλλο στην εξουσία.
Τα προβλήματα της Γερμανίας δεν λύνονταν όμως από τις «συνεργασίες» τους ή τη διαδοχή τους στην εξουσία.
Οι ψηφοφόροι βαρέθηκαν την κοροιδία και έψαχναν κάτι «εναλλακτικό», όπως σήμερα,
Αυτή η κατάσταση έδωσε την ευκαιρία στο τρίτο κόμμα (ναζιστικό) να συνεργασθεί το 1933 με τους τότε συντηρητικούς ενάντια στους σοσιαλιστές του SPD και στους κομμουνιστές.
Το γεγονός ότι το AfD θεωρείται δεξιό κόμμα το κάνει εξίσου επικίνδυνο στις συνεργασίες του στο μέλλον.
Και το 1933 το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας στηριζόταν σε ένα πολιτικό σύμβολο, τον πρόεδρο Χίντεμπουργκ, όπως είναι σήμερα η κα Μέρκελ.
Το πρόβλημα με τα πολιτικά σύμβολα είναι ότι συνήθως είναι υπερεκτιμημένα, ως προς τις ικανότητές τους, και συχνά κάνουν μεγάλα λάθη, που το περιβάλλον τους δεν τους αναγκάζει να τα αναγνωρίσουν ή να τα διορθώσουν.
Η κα Μέρκελ έκανε το «λάθος» να προσκαλέσει στην χώρα της περισσοτέρους  από ένα εκατομμύριο Συρίους πρόσφυγες, χωρίς να υπολογίσει το ρατσιστικό υποσυνείδητο των συμπατριωτών της.
Δυστυχώς οι υποσυνείδητες ρατσιστικές ιδέες δεν υποχωρούν με την εκπαίδευση, ούτε όμως και με την καλλιέργεια της ιδέας της συλλογικής ευθύνης των Γερμανών για τα έργα και τις ημέρες του Γ’ Ράιχ.
Η γερμανική ηγεσία δεν νοιώθει ιστορικές ευθύνες για το παρελθόν των Γερμανών.
Σχεδόν στο σύνολό τους, οι σημερινοί ηγέτες των Γερμανών γεννήθηκαν μετά το 1945.
Η οικονομική ευμάρεια των Γερμανών δημιουργήθηκε μετά το 1953, μετά από μία «γενναιόδωρη» διαγραφή του εθνικού τους χρέους.
Οι ίδιοι όμως φαντάζονται ότι η ευημερία τους προέκυψε από την εργατικότητα και από την αποταμίευσή τους και όχι από την εκμετάλλευση των άλλων Ευρωπαίων.
Πιστεύουν συγχρόνως ότι το 1953 συγχωρήθηκαν για όλα τα εγκλήματα των προγόνων τους.
Δυστυχώς όμως οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να κάνουν τα ίδια λάθη.
Ας ελπίσουμε μόνο ότι από το AfD δεν θα προκύψει στο μέλλον κάποιος νέος Χίτλερ.
Προσωπικά φοβάμαι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μία παρόμοια εξέλιξη.
Το γερμανικό καθεστώς έβαλε το χέρι του και ως τώρα το AfD είχε τρεις ηγέτες για να αναχαιτισθεί η άνοδός του.
Σήμερα εκπροσωπείται από την κα Frauke Petry, ετών 41, μητέρα 4 παιδιών, πρόσφατα διαζευγμένη και διδάκτορα Χημείας.
Η κα FRAUKE PETRY.

Η κα FRAUKE PETRY.

 
Αντίθετα η κα Μέρκελ είναι σήμερα 62 ετών, παντρεμένη δύο φορές, χωρίς δικά της παιδιά και επίσης διδάκτορ Χημείας…
Τὸ ἀντί-μεταναστευτικὸ κόμμα στὴν Γερμανία κερδίζει ἕδρες2
Ποιά θα έχει πιο λαμπερό μέλλον;
Ποιά θα πείσει καλλίτερα τους Γερμανούς ότι θα φροντίσει για το μέλλον των δικών τους παιδιών;
H άκληρη «Γερμανίδα» με τις «Πολωνικές» ρίζες;

 

(Visited 114 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Τὸ ἀντί-μεταναστευτικὸ κόμμα στὴν Γερμανία κερδίζει ἕδρες

 1. Προτίμησα να μην ασχοληθώ καθόλου με τα αποτελέσματα των εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια, διότι δεν είδα κάτι ενδιαφέρον. Επειδή όμως η παραπληροφόρηση στην Ελλάδα –και όχι μόνο- δουλεύει πολύ καλά, διαβάζουμε τις τελευταίες 2 μέρες ότι το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που κατέγραψε -μια αναμενόμενη- εκλογική επιτυχία, είναι «εθνικιστικό», «ξενοφοβικό», «ακροδεξιό» και δε συμμαζεύεται…

  Έστω και ελαφρώς καθυστερημένα, λοιπόν, να διευκρινίσουμε κάποια πραγματάκια για την περίπτωση του AfD.

  Το AfD, δεν είναι βεβαίως όπως το περιγράφουν. Ούτε «εθνικιστικό», ούτε «ξενοφοβικό», παρά μόνον… ευκαιριακό κόμμα, που κινείται αυστηρά μέσα στα πλαίσια του κατεστημένου.

  Στην Γερμανία, υπάρχει το πιο σκληρό αντιεθνικιστικό καθεστώς σ’ ολόκληρη την Ευρώπη! Κι αν στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζουν κατά ένα μεγάλο μέρος την παγκόσμια κατάσταση (όπως π.χ. στην Γαλλία, την Αγγλία, κ.λπ.) υπάρχει μία φορά μέριμνα του συστήματος να μην επικρατήσει ένα εθνικιστικό κόμμα (έστω και συμβιβασμένο…), στην Γερμανία η μέριμνα αυτή υπάρχει εκατό φορές, λόγω του ιστορικού προηγουμένου.

  Και σε τέτοια ισχυρά και σοβαρά κράτη, ο πολιτικός προγραμματισμός δεν γίνεται την τελευταία στιγμή, αλλά χρόνια πριν. Ήταν γνωστό, λοιπόν, στους παγκόσμιους αφέντες, ότι το 2015 θα υπάρξει «προσφυγικό» ρεύμα προς την Ευρώπη, διότι το κατηύθυναν οι ίδιοι. Επίσης, ήταν γνωστή η θέληση των Γερμανών ολιγαρχών για «800.000 φτηνά εργατικά χέρια» – όπως εκφράστηκε δημοσίως πέρυσι από τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων. Επειδή, λοιπόν, οι παγκόσμιοι αφέντες γνώριζαν ότι με την έλευση τόσων πολλών «φτηνών εργατικών χεριών» εξ’ Ανατολών θα δημιουργείτο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στην Γερμανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο ανεξέλεγκτο ξύπνημα του γερμανικού εθνικισμού, το σύστημα έστησε ένα νέο κόμμα, την «Εναλλακτική για την Γερμανία», ολίγον ευρωσκεπτικιστικό, ολίγον αντιμεταναστευτικό, ολίγον μουσουλμανοφοβικό και πολύ συστημικό, προκειμένου να εισπράξει αυτό αντί του πραγματικά εθνικιστικού NPD, την λαϊκή δυσαρέσκεια. Όπερ και εγένετο…

  Και για να γίνει πιο εύκολο το πράγμα, αποφασίστηκε τις παραμονές των εκλογών να οδηγηθεί το NPD ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, για να εξετασθεί αν πρέπει ή όχι να τεθεί εκτός νόμου ως «ναζιστικό». Περνώντας έτσι το μήνυμα προς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, ότι η ψήφος προς το NPD μπορεί τελικά να πάει χαμένη. Και ως γνωστόν, το «μήνυμα» ελήφθη και ψηφίστηκαν από την μεγάλη πλειοψηφία των πατριωτών ψηφοφόρων οι παντελώς ακίνδυνοι για το σύστημα, της Alternative.

  Μπορεί, λοιπόν, η φράου Μέρκελ να έχασε μια μάχη, αλλά το σύστημα είναι αναμφίβολα κερδισμένο από το αποτέλεσμα της Κυριακής!

  • Τῆς αὐτῆς ἀπόψεως εἶμαι κι ἐγώ, ἂν καὶ δὲν γνωρίζω γερμανικά, γιὰ νὰ παρακολουθῶ πιὸ στενὰ τὰ δεδομένα τους.

  • Ἡ ἀπάντησις τοῦ φίλου μας:

   «To ΑfD στήθηκε γιατί όντως υπάρχει δυσαρέσκεια στη Γερμανία έναντι της ΕΕ και της Μέρκελ. Για να περιορίσουν τη δράση του φρόντισαν να χτυπήσουν την αρχική τριαδική ηγεσία τους . Εν μέρει το κατάφεραν, αλλά η δύναμη του δεν ανακόπηκε.
   Με τη νέα ηγέτιδα του Frauke Petry, τό κόμμα απέδειξε ότι μπορεί να κινητοποιήσει ανθρώπους που δεν ψήφιζαν ως τώρα, που αποτελούν πάνω από το μισό ποσοστό του κόμματος. Το ΝPD προσπάθησε να αλώσει το AfD, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί στο AffD το μορφωτικό επίπεδο είναι ανώτερο…»

Leave a Reply