Ἱστορίες ἀεροδρομίων…

Απίστευτη μου φάνηκε, κατ αρχήν, η πληροφορία που μου έδωσε τηλεφωνικώς, εκείνο το πρωϊνό του Απριλίου 1983, ένας φίλος μου, συνδικαλιστής της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ιπτάμενος φροντιστής,  ο Γιώργος.

Στην «πίστα»  του πολιτικού αεροδρομίου της Ολυμπιακής, μου είπε, είναι παρκαρισμένα δώδεκα …πολεμικά Μιράζ από το Ιράκ. Έλα να τα φωτογραφίσεις.

Ενημέρωσα την αρχισυνταξία των ΝΕΩΝ και μαζί με τον φωτορεπόρτερ Άγη Λιόντα, φθάσαμε έξω από το αεροδρόμιο στο Ελληνικό, όπου μας περίμενε ο Γιώργος.
Πώς θα μπούμε μέσα στην πίστα ρε παλαβέ, του είπα.

Πες σ’ αυτόν να κρύψει την μηχανή κάτω από την καπαρντίνα του και ακολουθείστε με, απάντησε γελώντας.

Περάσαμε από κάτι διαδρόμους, που ήταν μόνο για την διέλευση του προσωπικού, φθάσαμε στις σφαλισμένες πόρτες, που οδηγούσαν στην πίστα του αεροδρομίου, και όταν παρουσιάσθηκε ο αρμόδιος για την ασφάλεια του αεροδρομίου, ο Γιώργος μας έδειξε και κλείνοντας του το μάτι, του είπε:
Τα φιλαράκια από δω, δεν πιστεύουν ότι έχουν προσγειωθεί μαχητικά Μιράζ σε ελληνικό πολιτικό αεροδρόμιο. Άφησέ μας να τους τα δείξω.
Όχι φωτογραφίες, είπε ο άλλος και μας άφησε να περάσουμε, χωρίς ούτε καν να μας ψάξει.

Δεξιά από την πόρτα, υπήρχε σταματημένο ένα «βανάκι», απ’ αυτά που κυκλοφορούν ελεύθερα στους αεροδιαδρόμους, για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών.
Μ’ ένα νεύμα του Γιώργου, εγώ και ο Άγης μπήκαμε στο πίσω μέρος, όπου κουκουλωθήκαμε με κάτι πλαστικά που υπήρχαν εκεί και ο Γιώργος κάθησε, με την στολή του, μπροστά και σε πολύ φιλικό τόνο είπε στον οδηγό, που πρέπει να ήταν μιλημένος.
Κάνε, σιγά-σιγά και σε απόσταση ασφαλείας, μία βόλτα γύρω από τα Μιράζ, να γίνει η πλάκα που σού ‘λεγα και μετά φύγαμε.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η βόλτα, η μηχανή του Αγη είχε πάρει «φωτιά» και τα αραγμένα «Μιράζ» απαθανατίσθηκαν, ανφάς και προφίλ και την άλλη ημέρα οι φωτογραφίες τους κοσμούσαν την πρώτη σελίδα της «Πρώτης Εκδόσεως» των ΝΕΩΝ, συνοδευόμενες από μια δική μου κειμενολεζάντα και την υπογραφή μου.
Και λέω της «Πρωϊνής Εκδόσεως» διότι, κατόπιν, όλο αυτό το αποκλειστικό φωτορεπορτάζ, εξαφανίσθηκε από το πρωτοσέλιδο της εκδόσεως των ΝΕΩΝ που προορίζονταν για την πρωτεύουσα.!

Ε να, την θυμήθηκα την ιστορία, τώρα που είδα τους «τρομοκράτες», να έχουν περάσει τον έλεγχο των μέτρων ασφαλείας του αεροδρομίου των Βρυξελλών και να κυκλοφορούν σαν κύριοι με τα …καροτσάκια των αποσκευών τους!

Ἱστορίες ἀεροδρομίων...

Ῥούσσης Νῖκος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply