Ἕνα κράτος ποὺ μόνον νὰ ἐκβιάζῃ γνωρίζει…

Ἕνα κράτος ποὺ μόνον νὰ ἐκβιάζῃ γνωρίζει...Θέλεις να μεταβιβάσεις παλιό όχημα. Πρέπει, λέει, να πας στην εφορία, για να προμηθευθείς βεβαίωση μη οφειλής. Ωραία. Ωραία ακόμη και αν χρειαστεί να κάψεις μία ημέρα ολόκληρη.

Πηγαίνεις λοιπόν στην εφορία, νομίζοντας ότι δεν χρωστάς, ανοίγουν το κουμπγιούτερ και σου λένε ότι βλέπουν απλήρωτα τα τέλη του 2005. Τα πλήρωσες και δεν καταχωρήθηκαν; Δεν τα πλήρωσες και  δεν σε ενόχλησε  κάποιος τότε, την παλαιά εκείνη εποχή και συνεχίσες να κυκλοφορείς ανυποψίαστος και ευτυχής; Ουδείς πλέον μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια. Άντε να βρεις άκρη μετά από δέκα και χρόνια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κουμπγιούτερ λέει ότι χρωστάς.

Το ακόμη βεβαιότερο είναι ότι πρέπει να τα πληρώσεις τώρα στο διπλάσιο, για να μπορέσεις να κάνεις την δουλειά σου.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια το κράτος ήξερε, υποτίθεται, την οφειλή, αλλά δεν έκανε κάτι να την εισπράξει. Δεν έστειλε μία ειδοποίηση, δεν πήρε κάποιο μέτρο, δεν την καταλόγισε στο διπλανό γραφείο του εισοδήματος, δεν έκανε τίποτε. Πήρες φορολογική ενημερότητα, πλήρωσες φόρο, ξαναπήρες φορολογική ενημερότητα, ξαναπλήρωσες φόρο και πάλι δεν έκανε τίποτε. Περίμενε υπομονετικά την στιγμή που θα μπορούσε να εκβιάσει. Επειδή δεν έχει άλλο ρόλο από του να εκβιάζει και να εφαρμόζει αναγκαστικά μέτρα κατά των δουλοπαροίκων του. Το να ελέγχει τα αρχεία του, να συνεργάζεται φιλικά με τους πολίτες του, να φροντίζει να διασφαλίζει την είσπραξη των εσόδων του στην ώρα τους, όλα αυτά είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του. Στέκεται μόνο εκεί και περιμένει πότε θα μπορέσει να σε εκβιάσει. Failed state. Σίχαμα.

Λένε ότι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την λειτουργία της δημοκρατίας είναι η εμπιστοσύνη. Σε προκαλεί λοιπόν να μην το εμπιστεύεται. Μόνο να το σιχαίνεσαι. Αηδία.

Θέμης Καζαντζίδης

εἰκόνα

(Visited 155 times, 1 visits today)
One thought on “Ἕνα κράτος ποὺ μόνον νὰ ἐκβιάζῃ γνωρίζει…

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἕνα κράτος ποὺ μόνον νὰ ἐκβιάζῃ γνωρίζει… | GRnea.gr

Leave a Reply