Προσοδοφόρα (νέα) ἐπαγγέλματα …ἐθελοντισμοῦ!!!

Είναι γνωστό ότι στα ανοικτά, νότια της Ιταλίας, «περιπολούν» δεκάδες ιδιωτικά σκάφη, επανδρωμένα με εθελοντές, κυρίως από την βόρεια Ευρώπη, με σκοπό την διάσωση και περισυλλογή λαθρομεταναστών και την ασφαλή μεταφορά τους στις Ιταλικές ακτές.

Προσοδοφόρα (νέα) ἐπαγγέλματα ...ἐθελοντισμοῦ!!!

Πρόκειται για χομπίστες ανθρωπιστές, στους οποίους το μεταναστευτικό έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να κάνουν το κέφι τους και να αισθανθούν ηθικά ανώτεροι, ζώντας ένα είδος περιπέτειας (να σημειωθεί ότι τα πληρώματα αλλάζουν συχνότατα και οι θέσεις των εθελοντών «διασωστών»  είναι ανάρπαστες).

Κοντά σε αυτούς, τους ακτιβιστές, έχει βρει δουλειά και μια άλλη κατηγορία συνανθρώπων μας. Πρόκειται για τους κάθε είδους «καλλιτέχνες φωτογράφους», που στα «διαφορετικά» πρόσωπα των μεταναστών εξασφάλισαν πλούσια θέματα για το χόμπυ τους, δίπλα στο σπίτι τους, κάτι που τους απαλλάσσει από τα πολυέξοδα ταξίδια στις Ινδίες, στην Κούβα και σε διάφορα άλλα μακρινά εξωτικά μέρη, όπου συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια να πηγαίνουν μαζικά, για να φωτογραφίσουν φτώχια, δυστυχία, χρώμα και γραφικότητα.

Κάποιοι από αυτούς, χωρίς ασφαλώς να το καταλαβαίνουν και να το θέλουν, λένε την αλήθεια, για τα κίνητρα τους, που πόρρω απέχουν από τον πραγματικό και υγιή ανθρωπισμό.

Διαβάζω, για παράδειγμα, στο γερμανόγλωσσο περιοδικό της Leica συνέντευξη «φωτογράφου Leica» (ναι, είναι μια ειδική κατηγορία φωτογράφων αυτοί που χρησιμοποιούν Leica, πιο κουλτουριάρηδες και πνευματικοί από τους άλλους που έχουν Canon, Nikon και άλλα τέτοια παρακατιανά) που επιβιβάστηκε για λίγες ημέρες σε ένα από αυτά τα πλοιάρια, για να φωτογραφίσει εξωτικά πρόσωπα ταλαιπωρημένων Αφρικανών μεταναστών και στιγμιότυπα βορειοδυτικού ανθρωπισμού:

[…] Από την μια πλευρά είναι εκείνο το αίσθημα ευφορίας, που έχει κάποιος όταν σώζει ανθρώπινες ζωές. Αλλά σε αυτό προστίθεται η απογοήτευση, όταν το πλοίο δεν λειτουργεί σωστά ή όταν κάποιος γυροφέρνει τις ακτές επί μια ολόκληρη κμέρα και δεν βρίσκει κάοιον […]

Ο άνθρωπος, χωρίς ασφαλώς να καταλαβαίνει τι λέει, διαμαρτύρεται και εκφράζει την απογοήτευσή του, που δεν βρίσκει αρκετούς ναυαγούς να σώσει και να φωτογραφίσει, για να αισθανθεί ανθρωπιστής, ανώτερος και, προ πάντων, καλλιτέχνης. Για να βιώσει έντονες συγκινήσεις, που η μικρή και άχαρη, καλοβολεμένη δυτική ζωή του δυστυχώς δεν του προσφέρει.

Εργαλοιοποίηση της προσφυγικής κρίσεως λέγεται αυτό και είναι μηχανισμός υποκαταστάσεως των συναισθηματικά κορεσμένων τηλεθεατών του Πρώτου Κόσμου.

(σημ.: Συμπλοκές ανάμεσα σε διασώστες, για το ποιος θα πάρει στο σκάφος του τους ναυαγούς δεν αναφέρθηκαν. Ακόμη τουλάχιστον.)

Θέμης Καζαντζίδης

εἰκόνα

(Visited 144 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Προσοδοφόρα (νέα) ἐπαγγέλματα …ἐθελοντισμοῦ!!!

  1. Δεν αποκλειεται στο αμμεσο μελλον να γινει και ενας διαγωνισμος φωτογραφιας και ο Leicaφωτογραφος μας, να τσιμπησει ετσι απροβλεπτα, ενα μυριο ευρωπουλα η ταλλαρα απ’ το Getty Images Inc. που λεει κι ο λογος.
    Ετσι για να παρει μια καινουργια Leica, μιας και η παλια μπορει και να του βραχηκε στα στενα του Οτραντο.

Leave a Reply