Ποιός «μπορεῖ» νά εἶναι δικηγόρος;

Ποιός «μπορεῖ» νά εἶναι δικηγόρος;Περί δημοσίου διαλόγου μεταξύ δικηγόρων, αν δικηγόρος πρέπει να είναι μόνο όποιος μπορεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και όλοι οι άλλοι να διαγράφονται

Όποιος «μπορεί» να είναι δικηγόρος δεν συνεπάγεται, δίχως άλλο, ότι έχει την αξία εκείνου που «πρέπει» να είναι δικηγόρος. Δεν είναι λίγες οι φορές που η δυνατότητα του δικηγόρου να πληρώσει είναι αντιστρόφως ανάλογη της χρησιμότητάς του για την κοινωνία. Δυστυχώς, δεν είναι η επιστημονική και η ηθική μόνον επάρκεια που διασφαλίζει ότι εκείνος που είναι δικηγόρος μπορεί (και πρέπει) να είναι δικηγόρος. Μακάρι να ήταν έτσι. Μακάρι δικηγόροι να ήταν μόνο οι επαρκείς επιστημονικά και οι ηθικά ακέραιοι – εκείνοι που πραγματικά υπερασπίζονται τον αδύναμο, που είναι απέναντι στην εξουσία. Όχι σπάνια, δικηγόρος που μπορεί να πληρώσει, γίνεται κάποιος ως αποτέλεσμα της συγκυρίας, του καλού μάρκετινγκ, των δημοσίων σχέσεων, της σχέσεως διαπλοκής που έχει με την εξουσία. Άλλοτε, μπορεί να προορισθεί ως τέτοιος με μόνη την ιδιότητα του προσώπου του άρθρου 1813 • όχι γιατί το θέλησε ή το αγάπησε, αλλά γιατί το κληρονόμησε.

Η ιδιότητα του δικηγόρου δεν είναι ταυτόσημη με τον βιοπορισμό. Ούτε, ασφαλώς, με την οικονομική επιτυχία. Αν ο δικηγόρος είναι το ζωντανό κύτταρο της Δημοκρατίας, ο νέος δικηγόρος είναι η ελπίδα της καρκινοπαθούς δημοκρατίας μας. Κι ας μη μπορεί να πληρώσει, ή ακόμα καλλίτερα, να αρνείται να πληρώσει όταν η εξουσία γίνεται δυνάστης. Πόσο μάλλον που κάποιοι προβεβλημένοι δικηγόροι – που, αυτοί, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους μπορούν και θα μπορούν για πάντα να πληρώσουν-, αποδειχθήκαν από τις θέσεις του πρωθυπουργού, του υπουργού και του βουλευτή που κατείχαν, καρκινικά για την Δημοκρατία κύτταρα.

Είναι ύψιστο για την Δημοκρατία καθήκον μας, να διασφαλίσουμε ότι η απόκτηση και η διατήρηση της ιδιότητας του δικηγόρου θα παραμείνει ανεξάρτητη από την οικονομική κατάσταση του ενδιαφερομένου. Διαφωνώ με το ενδεχόμενο των ηθικά και επιστημονικά ανεπαρκών που μπορεί στο μέλλον να γίνουν δικηγόροι, αλλά θα πρέπει να υπερασπισθούμε το δικαίωμά τους να γίνουν, ακόμη και αν δεν το αξίζουν όλοι. Για την πιθανότητα ανάμεσα στα νέα παιδιά που έρχονται, να υπάρχουν και κάποια διαμάντια. Το επιτάσσει η βαρειά νοσούσα (και από δικηγόρους) Δημοκρατία μας.

Θανάσης Ἀλαμπάσης

εἰκόνα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply