Οἱ «πάροχοι ὑγείας»…

ΕΜΕΙΣ…
Πριν μερικά χρόνια κάποιοι απεφάσισαν να μας μετονομάσουν παρόχους, παρόχους υγείας, άλλωστε είπαν η υγεία είναι παροχή υπηρεσιών. Κι εμείς οι helth providers της εποχής, μάλλον αδιαφορήσαμε κι έτσι απλά η αποδόμηση ξεκίνησε…

Οἱ «πάροχοι ὑγείας»...

Τα χρόνια πέρασαν. Οι Πάροχοι Υγείας, ΕΜΕΙΣ δηλαδή, νοιώθουμε ηττημένοι. ΧΑΣΑΜΕ την επαγγελματική και οικονομική μας ανεξαρτησία. ΧΑΣΑΜΕ ακόμη και την αξιοπρέπειά μας, ίσως και τον σεβασμό της κοινωνίας.

Οι νεώτεροι ονειρεύονται να φύγουν, να μεγαλώσουν επιστημονικά και επαγγελματικά σε άλλες χώρες σε άλλες πολιτείες.
Κι οι μεγαλύτεροι αυτοί που δεν έφυγαν, σκέπτονται κρυφά ή φανερά να εγκαταλείψουν την Ιατρική να αλλάξουν εργασία και δραστηριότητα. Δεν είμαστε γιατροί, είμαστε πάροχοι. Σε αυτόν τον αντιιατρικό πόλεμο των τελευταίων χρόνων, την «έξυπνη αλλαγή» ο μεγάλος χαμένος είναι ο άμαχος πληθυσμός, οι ασθενείς… οι «καταναλωτές υγείας», όπως ονομάζονται πια. Ψάχνουν τον πάροχό τους, που μπορεί να μην είναι γιατρός, σίγουρα δεν είναι ο γιατρός τους, τώρα πια είναι ένας απλός health provider.

Κι όμως ο «γιατρός» ως λέξη, ως έννοια έχει μεγάλο συναισθηματικό και κοινωνικό βάρος… είναι ένα ισχυρό brand name, μιλώντας την γλώσσα των αριθμών της οικονομίας. Περιλαμβάνει την φροντίδα, την αγωνία, την δια βίου εκπαίδευση, την δράση, την γνώση, την αξιολόγηση… ‘Έννοιες, δύσκολες και απαγορευμένες στην εποχή μας…

«Μερικοί ζωγράφοι μεταμορφώνουν τον ήλιο σε μια κίτρινη κηλίδα. Κάποιοι άλλοι μεταμορφώνουν μια κίτρινη κηλίδα σε ήλιο», είχε πει κάποτε ο Pablo Picasso.
Δική μας επιλογή… να σηκωθούμε από τον καναπέ… με ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ & ΙΔΕΕΣ… να είμαστε ΕΜΕΙΣ που θα μετατρέψουμε την κίτρινη κηλίδα της υγείας σε ήλιο…!

Καλη- ημέρα…!

Βαβουρανάκης Χάρης

εἰκόνα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply