Ἡ κάνναβις καί τά καλά της;

Το 1997 η εφημερίδα INDEPENDENT ξεκίνησε μία σταυροφορία υπέρ της μαριχουάνας με πορείες που έφθασαν να έχουν την συμμετοχή 16.000 ανθρώπων!

Ἡ κάνναβις καί τά καλά της;

Cannabis: An apology

Λίγα χρόνια μετά… η εφημερίδα ζητούσε ένα τεράστιο πρωτοσέλιδο συγγνώμης, δημοσιεύοντας παράλληλα τα τραγικά αποτελέσματα της «χαλαρώσεως» της νομοθεσίας για την μαριχουάνα.

H εφημερίδα αναφέρεται στον ετήσιο διπλασιασμό των νέων χρηστών που χρειάζονταν ιατρική συνδρομή για αποτοξίνωση, καθώς και σε ένα ποσοστό άνω του 10% των ασθενών με σχιζοφρένεια, που αφορούσε αποκλειστικά σε χρήστες μαριχουάνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό 10.000 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 20 ετών (σε σύνολο 22.000) νοσηλεύτηκαν πέρυσι ως τοξικομανείς της κάνναβης – διπλάσιος αριθμός από το 2005 και δεκαπλάσιος από αυτόν του 1997. Κι αυτό γιατί το χασίς που κυκλοφορεί σήμερα – το σκανκ – είναι 25 φορές ισχυρότερο από αυτό που υπήρχε προ 10ετίας και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβες στην ψυχική υγεία που δεν είναι αναστρέψιμες.
Ο καθηγητής Κόλιν Μπλέικμορ, επικεφαλής του Ιατρικού Συμβουλίου Ερευνών στην Βρετανία, ο οποίος υποστήριξε το 1997 την εκστρατεία αποποινικοποιήσεως, σήμερα άλλαξε γνώμη και δηλώνει ότι «η σχέση ανάμεσα στην κάνναβη και στην ψύχωση είναι απόλυτα προφανής τώρα».
Προφανώς αδιάβαστος, όπως και οι περισσότεροι ομοϊδεάτες του στην Ελλάδα, δεν γνώριζε ότι ένας έλληνας γιατρός, ο Μ. Στριγγάρης, από το 1937 στο βιβλίο του «Χασίς» υποστήριζε ότι «με την χρήση της κάνναβης κινητοποιείται μια σκιζοφρένεια, η οποία αλλιώς δεν θα εκδηλωνόταν».

Λέμε ὄχι στὸν Μπᾶφ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply