Οἱ πραξικοπηματίες θὰ πληρώσουν ἀκριβά…

Την ίδια ημέρα και περί ώρα 23:09 εμφανίσθηκε η πρώτη ένδειξη ότι το πραξικόπημα στην Τουρκία δεν πάει καλά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama εξέδωσε ανακοίνωση για άμεση ανάρτηση, ενώ θα μπορούσε να μην ενεργήσει πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Οἱ πραξικοπηματίες θὰ πληρώσουν ἀκριβά...
Η ανακοίνωση κάνει έκκληση για υποστήριξη της «δημοκρατικά εκλεγμένης» Τουρκικής κυβερνήσεως.

Η αναφορά αποκλείει τους στρατιωτικούς συνωμότες, καθώς οι ίδιοι ούτε εκλεγμένοι είναι, ούτε μπόρεσαν να γίνουν κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση περαιτέρω διευκρινίζει ότι ο πρόεδρος μίλησε με τον υπουργό εξωτερικών κο John Kerry στο τηλέφωνο για τα γεγονότα στην Τουρκία.
Ο κος Kerry σημειώνουμε ότι βρισκόταν στην Ρωσσία, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα και σίγουρα θα μετέδωσε στον πρόεδρο και τις απόψεις της ρωσσικής ηγεσίας.
Στην συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει ότι τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο κος Kerry, συμφώνησαν ότι όλα τα κόμματα (ή οι συμμετέχοντες στην κρίση, κατά μία ευρύτερη ανάγνωση του όρου parties) οφείλουν (ή θα έπρεπε} να υποστηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά ή αιματοχυσία.
Ο υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε ότι το State Department θα συνεχίσει να εστιάζει στην ασφάλεια και την προστασία όλων των πολιτών των HΠΑ, που βρίσκονται στην Τουρκία.
Τέλος, ο Πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό να συνεχίσει να τον ενημερώνει, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται.
Το πραξικόπημα εξ αρχής δεν ήταν καλά μελετημένο και η δύναμη της αεροπορίας βρέθηκε να υποστηρίζει τον Ερντογάν και την νόμιμη κυβέρνηση.
Η Στρατιά της Θράκης δεν ήταν μυημένη στο πραξικόπημα.
Αυτό φάνηκε όταν οι πραξικοπηματίες θέλησαν να αποκλείσουν τις γέφυρες στον Βόσπορο, αποσκοπώντας να εμποδίσουν τυχόν επέμβαση της Στρατιάς στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.
Δεύτερο λάθος των πραξικοπηματιών ήταν ότι δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τον κο Ερντογάν, που βρισκόταν σε διακοπές στο Bodrum.
Eπιπλέον, ο κος Eρντογάν βρέθηκε να επιβαίνει σε πτήση, από όπου κατόρθωσε μέσω κινητού τηλεφώνου να καλέσει τον λαό σε εξέγερση και έξοδο στους δρόμους.
Οι πραξικοπηματίες είχαν καταφέρει να καταλάβουν τον κρατικό ραδιοσταθμό και να μεταδώσουν το μήνυμα τους, αλλά δεν συνέχισαν τις εκπομπές και δεν έδειξαν κάποιους κρατικούς αξιωματούχους για να πείσουν ότι τους έχουν συλλάβει.
Συγχρόνως διέταξαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εργάσιμη ημέρα και παραμονές σαββατοκύριακου.
Θα πρέπει να ήταν πολύ εκτός τόπου και χρόνου για να ζητούν από μία διεφθαρμένη κρατική μηχανή να δουλέψει υπέρ τους τις ημέρες, που οι ίδιοι παραδοσιακά «ξεκουράζονται».
Η αεροπορία στην συνέχεια βομβάρδισε τον κρατικό ραδιοσταθμό, τα τεθωρακισμένα που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν, οι εγκλωβισμένοι στις γέφυρες του Βοσπόρου συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις του στρατού, η αστυνομία αντέδρασε, συλλαμβάνοντας στρατιωτικούς και κάποια άρματα έπεσαν στα χέρια των διαδηλωτών.
Το φιάσκο ολοκληρώθηκε όταν κατερρίφθη ελικόπτερο των πραξικοπηματιών από πυρά F-16.
Το είδος του ελικοπτέρου μπορεί να υποδηλώνει ότι ήταν και το μεταφορικό μέσο και το κέντρο διοικήσεως των πραξικοπηματιών.
Aν η παραπάνω υπόθεση ευσταθεί, το πραξικόπημα οργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, που εποπτεύεται από τον υπουργό εσωτερικών κο Efkan Ala.
Στο σημείο αυτό άρχισαν οι σοβαρές ανησυχίες των ΗΠΑ για ενδεχόμενες συνέπειες για Αμερικανούς υπηκόους, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν διοργανωτές του πραξικοπήματος από τον όχλο.
Για τον λόγο αυτό προέκυψε η παραπάνω ανακοίνωση και οι πραξικοπηματίες «βγήκαν από την πρίζα».
Για στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ η εκφρασμένη επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη διαταγή εγκαταλείψεως της επιχειρήσεως.
Κανένα πραξικόπημα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την ανοχή ή την υποστήριξη άλλων κυβερνήσεων. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν καλά οι «πραξικοπηματίες»…
Αν οι εξελίξεις συνεχίσουν σ’ αυτό το μοτίβο, το πραξικόπημα θα αποτύχει σίγουρα, αλλά και ο κος Ερντογάν μπορεί να καταλήξει να παραιτηθεί.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αν οι ΗΠΑ απαιτήσουν από το σύνολο των τουρκικών κομμάτων την αποχώρηση-παραίτηση του Ερντογάν για εκτόνωση της εντάσεως.
Αν αυτό δεν συμβεί, ο Ερντογάν θα επιστρέψει θριαμβευτής και θα απαιτήσει την τιμωρία όλων των πραξικοπηματιών.
Θα κάνει εκτεταμένες εκκαθαρίσεις διαφωνούντων, με αποτέλεσμα την καταστροφή του αξιομάχου και του ηθικού του Τουρκικού στρατού.
Κατά διαβολική σύμπτωση, ο Ερντογάν θα δράσει τον Ιούλιο του 2016 όπως ο σουλτάνος Μαχμούτ ο Β’, που τον Ιούνιο του 1826 κατέσφαξε τους γενιτσάρους του την περίοδο, που θα του χρειάζονταν πιο πολύ.
Πραγματικά ο θεός μωραίνει, όσους θέλει στη συνέχεια να καταστρέψει…

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply