Ἡ ἀλήθεια γιὰ τὸ πραξικόπημα στὴν Τουρκία

Διαβάζω τις δύο τελευταίες ημέρες πολλές απόψεις, που εκφράζουν την ιδέα ότι το πραξικόπημα στη Τουρκία σχεδιάσθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν για να προβεί σε εκκαθαρίσεις.

Πριν αρχίσω την ανάλυσ;h μου, θα υπενθυμίσω ότι στις 14 Ιουλίου wφέτος, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα του πραξικοπήματος, είχαν ήδη συλληφθεί 2 ναύαρχοι και 18 στρατηγοί, κατηγορούμενοι για νέο σχέδιο τύπου βαριοπούλα, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη έτοιμοι στηb δικαιοσύνη για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Όπως είναι ευνόητο, ο κος Ερντογάν γνώριζε πλήρως το σχέδιο, καθώς είχε στα χέρια του τους πραγματικούς αρχηγούς του πραξικοπήματος, αλλά δεν είχε αποδείξεις.
Το πραξικόπημα ξέσπασε και οι αποδείξεις προέκυψαν.
Καθώς η πραγματική ηγεσία απουσίαζε, έγιναν πολλά ερασιτεχνικά λάθη από τα κατώτερα όργανα της συνωμοσίας.
Το πρώτο λάθος ήταν ότι το πραξικόπημα ξέσπασε περίπου στις 9 ή ώρα το απόγευμα της Παρασκευής και όχι κατά το Σαββατοκύριακο, που οι δημόσιες υπηρεσίες και η Αστυνομία θα υπολειτουργούσε.
Το λάθος αυτό οφείλεται στο ότι οι πραγματικοί σχεδιαστές ήθελαν να είναι κλειστές οι διεθνείς αγορές, οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο της Τουρκίας, αλλά αγωνιούσαν συγχρόνως μήπως αποκαλυφθούν τα σχέδιά τους από τους συλληφθέντες στρατηγούς.
Το δεύτερο λάθος τους ήταν ότι δεν κατάφεραν να συλλάβουν πολιτικούς, ούτε καν τον ίδιο τον Ερντογάν.
Αυτό το λάθος επεβλήθη, γιατί οι πραγματικοί διοργανωτές του πραξικοπήματος ήθελαν μόνο την απομάκρυνση του Ερντογάν και όχι του γενικότερου πολιτικού συστήματος της Τουρκίας.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την προσπάθεια των ΗΠΑ για στήριξη της νόμιμης εκλεγμένης κυβερνήσεως, όπου καλούνται τα μέρη (parties) σε αυτοσυγκράτηση.
Από πότε στρατιωτικοί στασιαστές έγιναν μέρος ή κόμμα;
Oι ΗΠΑ είχαν την εσφαλμένη πληροφόρηση ότι τα τουρκικά κόμματα θα στήριζαν το πραξικόπημά τους μετά την απομάκρυνση του «μισητού»Ερντογάν.
Σχεδίαζαν την στήριξη της ίδιας κυβερνήσεως με αρχηγούς μετριοπαθείς Ευρωπαϊστές και χωρίς την παρουσία του Ερντογάν.
Και ίσως να είχαν δίκιο, αν ο Ερντογάν δεν είχε φροντίσει με έξυπνο τρόπο να απομακρύνει τον «δούρειο ίππο» πρώην πρωθυπουργό κο Νταβούτογλου.
Το τρίτο λάθος τους ήταν ότι βασίστηκαν πολύ στην Αεροπορία, που πετούσε επάνω από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το πραξικόπημα είχε επικρατήσει.
Από τόσο υψηλά όμως δεν μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις του πληθυσμού στους δρόμους και τις πλατείες, ούτε να εμποδίσεις τον διαμαρτυρόμενο κόσμο να ανέβει επάνω στα τεθωρακισμένα και να τα εξουδετερώσει.
Απ’ ό,τι φάνηκε οι πραξικοπηματίες είχαν μεγαλύτερη επαφή με την Αεροπορία, τις ειδικές δυνάμεις και το ναυτικό.
Αυτό ήταν απόλυτα φυσικό, καθώς οι ηγέτες αυτών των σχηματισμών είναι στην πλειοψηφία τους εκπαιδευμένοι στις ΗΠΑ και υπακούουν περισσότερο στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, παρά στην τοπική κυβέρνηση.
Το ΝΑΤΟ γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια και δεν προσπάθησε να αποτρέψει τους πραξικοπηματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολεμικό αεροσκάφος των στασιαστών εφοδιάστηκε με καύσιμα από το αεροδρόμιο του Iντσιρλίκ, όπου φυλάσσονται περίπου 50 πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ.
Φαίνεται λογικό να επιτραπεί από το ΝΑΤΟ αυτή η προσέγγιση σε αυτόμολο μαχητικό σε παρόμοια κατάσταση ανάγκης;
Προβλέπουν τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια τέτοιες δυνατότητες σε περιπτώσεις κρίσεων;
Eπιπρόσθετα στις 22.11 εμφανίζεται ο κος Kerry και δηλώνει ότι «Άκουσα αναφορές από κάποιους , που το άκουσαν, αλλά δεν έχω λεπτομέρειες προς το παρόν.»
Έχετε δει πιό «ανήξερο» Υπουργό των ΗΠΑ να εκτίθεται δημοσίως με μία παρόμοια δήλωση στο παρελθόν;
Στις 22:26, ανώνυμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δήλωνε προς το Reuters ότι το πραξικόπημα είναι καλά ενορχηστρωμένο και συμμετέχει σημαντικό τμήμα του στρατού και όχι μόνο μερικοί «συνταγματάρχες».
Επίσης πιθανολογούσε ότι το πραξικόπημα θα επικρατούσε με «δεδομένη την κλίμακα των επιχειρήσεων».
Πώς ήταν τόσο σίγουροι;
Aπό πού ελάμβαναν πληροφόρηση μία ώρα και μισή μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος;
OI ΛΑΤΙΝΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ...

OI ΛΑΤΙΝΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ…

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι η αντίδραση του τουρκικού πληθυσμού δεν άρχισε μετά την έκκληση του Ερντογάν να βγει ο κόσμος στους δρόμους.
Στις 21:36 ο δήμαρχος της Αγκύρας καλούσε μέσω twitter τον κόσμο στους δρόμους και αμέσως μετά άρχισαν οι πυροβολισμοί στην Άγκυρα και ακολούθησε η κατάληψη του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού από τους πραξικοπηματίες.
«ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»

«ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»

Στις 22:37 ήταν αδύνατο να χρησιμοποιήσει κάποιος στην Τουρκία το Facebook, το Twitter και το YouTube, αλλά το CNN TURK λειτουργούσε.
Ἐτσι στις 22:39 o Ερντογάν μπόρεσε να απευθυνθεί στον τουρκικό λαό, αποδεικνύοντας ότι ήταν ζωντανός και ελεύθερος, καλώντας τον λαό να βγει στους δρόμους και να αντιδράσει.
Αυτό ήταν το βασικό λάθος των πραξικοπηματιών. Ξεκίνησαν μία αιματοχυσία, ενώ ο σχεδιασμός των εξωτερικών σχεδιαστών ήταν να γίνει μία αναίμακτη απομάκρυνση του Ερντογάν.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι o Λευκός Οίκος έβγαλε ανακοινωθέν, στηρίζοντας την νόμιμη κυβέρνηση και όχι ονομαστικά τον Eρντογάν, 18 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΓΗΚΕ ΑΡΓΑ, ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟΤΥΧΑΙΝΕΙ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΓΗΚΕ ΑΡΓΑ, ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟΤΥΧΑΙΝΕΙ.

Ακολουθεί χρονικά η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κου Stoltenberg στις 1:06, που συστήνει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και του Συντάγματος, δηλώνοντας συγχρόνως ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Και πάλι δεν γίνεται κάποια αναφορά ονομαστικά στον Eρντογάν.
Στις 2:14 βγάζει δήλωση και η κα Hillary Clinton, η οποία συστήνει ηρεμία, σεβασμό των νόμων, των θεσμών, των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και τέλος σεβασμό της δημοκρατικά εκλεγμένης πολιτικής κυβερνήσεως.
Στις 4:54 ξυπνάει και ο κος Tusk και από τηβ Μογγολία και δηλώνει:
«H Tουρκία είναι βασικός εταίρος για την ΕΕ. Η ΕΕ στηρίζει πλήρως την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και την νόμιμη τάξη.»
Και συμπληρώνει υποκριτικά: «Kαλούμε για μία γρήγορη επιστροφή της Τουρκίας στην συνταγματική τάξη».
Για να γίνει αυτή η δήλωση, που δεν αναφέρεται επίσης στον κο Ερντογάν, ούτε στα ήδη πολλά θύματα, έχουμε φθάσει ήδη στην κατάρριψη ενός ελικοπτέρου των στασιαστών.
H TEΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΩΦΕΛΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

H TEΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΩΦΕΛΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τελειώνοντας την ανάλυση μου προσωπικά πιστεύω ότι το πραξικόπημα σχεδιάσθηκε από το ΝΑΤΟ, με γνώση και συμφωνία των ΗΠΑ και κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Αυτό προκύπτει από την αργή αντίδραση τους με δηλώσεις για τα γεγονότα, σαν να προσπαθούσαν ή να ήλπιζαν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να φέρει το αποτέλεσμα: τον θάνατο ή την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος των πραξικοπηματιών.
Αλλά δεν το κατάφεραν και τώρα θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα.
Θα δεχθούν την Τουρκία ως έχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα την δουν να απομακρύνεται σταδιακά από το ΝΑΤΟ και να κάνει συμφωνίες για πετρέλαια και φυσικό αέριο με την Ρωσσία και το Ιράν;
Αν το πραξικόπημα επετύγχανε, η Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν θα μπορούσε να μείνει εκτός Ευρωπαίκής Ενώσεως για καμμιά δεκαετία, με πρόσχημα ότι δεν είναι δημοκρατική χώρα.
Τώρα ποιό θα είναι το πρόσχημα;
Ότι δεν τους αρέσει ο Ερντογάν;
H ιστορία άλλαξε.
Ζήτω το twitter και οσονοούπω το Pokemon Go…
Όλοι στους δρόμους για να φεύγουν οι χούντες….
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply