Ποιός πληρώνει τίς …«ἐξεγέρσεις»;

Τοὺς ἀφήνεις -τοὺς ἐξεγερμένους- νὰ κοιμηθοῦν – φυλασσόμενοι- στὴν ὕπαιθρο καὶ τὸ πρωΐ, πάλι φυλασσομένους, τοὺς βάζεις νὰ ἐργασθοῦν σὲ κοινοφελεῖς δραστηριότητες τοῦ νησιοῦ, γιὰ ἀρκετοὺς μῆνες, ἔως νὰ ξεπληρώσουν ὅλα ὅσα ἔκαψαν…

Πλήρωνε Έλληνα ….Εξέγερση στο hot spot της Μόριας – εικόνες από τον εμπρησμό…κάηκαν ολοσχερώς οι υποδομέςΠοιός πληρώνει τίς ...«ἐξεγέρσεις»;1

Εξέγερση σημειώθηκε το πρωί στο hot spot της Μόριας στην Λέσβο με εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν, να διαμαρτύρονται για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξετάσεως των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί.
Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε περίπου οκτώ οικίσκους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου – EASO (οι τέσσερις από αυτούς κάηκαν ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν και άλλες εκτεταμένες ζημιές).
Οι μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι στην Μόρια, διαμαρτύρονταν για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξετάσεως των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί. Όλοι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους, ενώ η διαδικασία ελέγχου αιτήσεων ασύλου διεκόπη για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Ποιός πληρώνει τίς ...«ἐξεγέρσεις»;1Ποιός πληρώνει τίς ...«ἐξεγέρσεις»;4Ποιός πληρώνει τίς ...«ἐξεγέρσεις»;3

Επτά συλλήψεις
Η φωτιά έσβησε με παρέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ η τάξη αποκαταστάθηκε με παρέμβαση διμοιρίας ΜΑΤ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν και σε επτά συλλήψεις. Ας σημειωθεί ότι ανάλογα επεισόδια είχαν απειληθεί και εχθές το πρωί, αντιμετωπίσθηκαν όμως στην αρχή τους με επέμβαση και πάλι των ΜΑΤ.

Οι πυκνοί καπνοί σήμερα, δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή, ενώ οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Μόρια για μια ακόμα φορά διαμαρτύρονται για τις εξεγέρσεις και τις καταστροφές που τις ακολουθούν σε όλη την περιοχή.

Αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες
Με την κατάσταση να βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο, και τα hot spot να ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητά τους, παρατηρήθηκε αύξηση των προσφυγικών ροών τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, 330 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Στην Χίο, και μετά από δέκα συνεχή 24ωρα μηδενικών ροών μεταναστών και προσφύγων, εχθες το βράδυ έφτασαν στο νησί 64 άτομα. Στην Σάμο συνεχίζονται οι αυξημένες ροές σε σχέση με όλη την προηγουμένη καλοκαιρινή περίοδο. Το τελευταίο 24ωρο αποβιβάσθηκαν 21 άτομα.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, από το πρωί της Παρασκευής και έως και σήμερα Δευτέρα το πρωί, δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε όλο το βόρειο Αιγαίο, στην Λέσβο έφθασαν 116 άτομα, στην Χίο 64 και στην Σάμο 156.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στην Λέσβο είναι 5.322, στην Χίο 4.214 και στην Σάμο 2.023. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.559. Στο σύνολό τους και στα τρία νησιά διαμένουν σε δομές, όπου η δυνατότητα διαμονής δεν ξεπερνά τα 5.000 άτομα.

ἀντιπληροφόρησις

Τὸ Χρήσιμον

Ὑπ΄ ὄψιν βέβαια πὼς ἐπαναλαμβάνεται διαρκῶς τὸ σκηνικό.
Ἐπὶ πλέον ἔχουμε, στὴν Χίο, ἀγνώστου ταὐτότητος ὀχήματα νὰ παρακολουθοῦν δίχως ὀχλήσεις:

Ποιός πληρώνει τίς ...«ἐξεγέρσεις»;5

Ἐχθρικὰ ἐδάφη ἐντὸς τῶν ἐθνικῶν ἐδαφῶν…

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply