Νομίσματα τῶν Αἰγῶν

 Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα, που αφορά στα νομίσματα που έκοψε ο Παίων βασιλιάς Αυδωλέων (περίπου 315 – 286 π. Χ.). Στην πραγματικότητα είναι αρκετά θέματα μαζί, που όλα μαζί οδηγούν σε μια πονηρή στρέβλωση της ιστορίας.

 

Γράφεται ότι το νόμισμα του Αλεξάνδρου (1), κόπηκε στην Άστιβο ή στο Δαμάστιον της Παιονίας και αυτό γιατί ο τρόπος γραφής είναι πανομοιότυπος με αυτόν των νομισμάτων του Αυδωλέοντα (2).

Ταιριάζουν ακόμα τα νομίσματα, στην υψηλή καλλιτεχνικότητα που διαθέτουν. Από αυτό πηγάζει η πρώτη ένσταση, που αμφιβάλει αν στην Παιονία υπήρχαν χαράκτες τόσο υψηλού επιπέδου. Βέβαια είναι απολύτως βέβαιο, ότι τα νομίσματα έχουν τον ίδιο τόπο κοπής, όμως αυτός δεν θα μπορούσε να είναι η Παιονία.
Στα περισσότερα νομίσματά του ο Αυδωλέων, έχει ένα περίεργο μονόγραμμα. Απαρτίζεται από το άλφα (Α) και από κέρατα αίγας. Δεν είναι τίποτα άλλο από το αρχικό γράμμα της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων ΑΙΓΕΣ, με τα κέρατα από επάνω για να μπορεί να συνδεθεί και να μην παρερμηνευθεί με το άλλο άλφα που είναι μεμονωμένο. Πονηρά το ερμηνεύουν σαν μονόγραμμα του Αυδωλέοντα, όμως τα καμπυλωτά κέρατα δεν συνιστούν γράμμα. Άλλωστε θα ήταν πλεονασμός, αφού το όνομα είναι γραμμένο.Εκεί έκοψε τα νομίσματά του ο Παίων βασιλιάς, μιας και οι σχέσεις του με τον Κάσσανδρο ήταν πολύ καλές. Έτσι δεν τίθεται θέμα πολιτιστικής αναλαμπής στα όρια της Παιονίας. Όσον αφορά στα μεταθανάτια νομίσματα του Αλεξάνδρου που κόβονταν στις ΑΙΓΕΣ, ο τόπος κοπής προκύπτει από περισσότερα σύμβολα που εμφανίζονται εκεί.

Τσίντσιφος Ἀστέριος

ΥΓ. ΑΙΓΕΣ βέβαια είναι η Έδεσσα και όχι η Βεργίνα της ψεύτικης ευημερίας που εμφανίζει η Κα Κοτταρίδου.

(Visited 136 times, 1 visits today)
Leave a Reply