Ἀποκάλυψις!
Ἐπιχειρεῖται νὰ γίνη τὸ μεγαλύτερο λάθος στὴν ἐποπτεία τοῦ εὐρωπαϊκοῦ συστήματος τραπεζῶν
Tο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες με μυστική ψηφοφορία θα ορίσει την νέα έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Αρχής για τις Τράπεζες μετά από το Brexit, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Αυτήν την στιγμή ευρίσκονται στο Λονδίνο.
Συνολικά, 19 ευρωπαϊκές πόλεις προτάθηκαν να φιλοξενήσουν τον Οργανισμό Φαρμάκων. Επί του παρόντος, η Μπρατισλάβα και το Μιλάνο είναι οι οι πόλεις με τις περισσότερες πιθανότητες .
Από τις οκτώ υποψήφιες πόλεις για την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν η Φρανκφούρτη και η Βιέννη.
Η Βουλγαρία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά έλαβε μία από τις λιγότερες βαθμολογίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατόπιν προτάσεως της εσθονικής Προεδρίας, τα ψηφοδέλτια θα καούν μετά τις εκλογές.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το Brexit, κάποιοι ανεγκέφαλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απεφάσισαν να διαλέξουν στις 20 Νοεμβρίου την επόμενη έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, οι πιθανότερες υποψήφιες πόλεις είναι η Φραγκφούρτη και η Βιέννη.
Το αποτέλεσμα υποτίθεται ότι θα προκύψει μετά από μυστική ψηφοφορία, αλλά η πρόταση της Εσθονικής προεδρίας για το κάψιμο των ψηφοδελτίων υποδηλώνει μαγείρεμα των αποτελεσμάτων και προαποφασισμένες επιλογές.
Αν το αποτέλεσμα ευνοήσει την Φραγκφούρτη ή ακόμα χειρότερο την Βιέννη, θα προκύψει το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τις τράπεζες της Ευρώπης.
Η ΕΚΤ έχει έδρα επίσης στη Φραγκφούρτη.
Θα ήταν μεγάλο συστημικό λάθος και οι δύο οργανισμοί, που εποπτεύουν τις Ευρωπαϊκές τράπεζες να εδρεύουν στην ίδια χώρα και στην ίδια πόλη.
Η συγκεντρωτική εποπτεία ουδέποτε θα μπορέσει να χειρισθεί αποτελεσματικά τα προβλήματα των τραπεζών, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα εκδηλωθούν στην περιφέρεια της Ευρώπης.
Δυστυχώς όμως υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν και στην Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία.
Η Γερμανία έχει συσσωρεύσει τις καταθέσεις των άλλων χωρών, αποδίδοντας αρνητικά επιτόκια με το πρόσχημα της ασφαλείας.
Τα χρήματα αυτά δεν της ανήκουν.
Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι καταθέτες την επιστροφή τους στις χώρες κατοικίας τους, σε περίπτωση σοβαρής τραπεζικής κρίσεως.
Η ΕΚΤ παρουσιάζει έντεχνα τις τελευταίες ημέρες απόψεις για αναθεώρηση του πλαισίου ασφαλίσεως των καταθέσεων.
Οι απόψεις υποστηρίζουν ότι θα πρέπει και οι «προστατευμένες» καταθέσεις σε προβληματικές τράπεζες να μπλοκαρισθούν και οι καταθέτες να έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν κεφάλαια μόνο για τις τρέχουσες εβδομαδιαίες ανάγκες τους.
Φαντασθείτε το ενδεχόμενο να είσθε καταθέτης της Ελλάδος με κεφάλαια 99,999 ευρώ σε μία γερμανική τράπεζα με οικονομικά προβλήματα.
Αν το γερμανικό κράτος αποφασίσει να κάνει bail-in για να την σώσει, κινδυνεύετε τα χρήματα σας να μπλοκαρισθούν με βάση την παραπάνω πρόταση για πάντα στην προβληματική τράπεζα.
Μπορείτε να αποδεχθείτε αυτό τον κίνδυνο, αν σας προσφέρουν αρνητικά επιτόκια;
Αν απαντήσατε ναι, θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε.
Στην Αυστρία υπάρχει μία τράπεζα, που υπέστη bail-in το 2014 και έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα, αλλά το πρόβλημα ξαναπροέκυψε σε μόλις δύο χρόνια.
Μπορείτε να εμπιστευθείτε μία τραπεζική εποπτεία με έδρα την Βιέννη, που διεπίστωσε το παραπάνω πρόβλημα με καθυστέρηση δύο χρόνια;
Mήπως θα εμπιστευόσασταν εξ ίσου και την ΒAFIN της Γερμανίας, που επέτρεψε στην γερμανική τράπεζα BayernLB να αποκτήσει έκθεση αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ίδια προβληματική Αυστριακή κακή τράπεζα;
H τράπεζα αυτή διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 220,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατέχοντας σταθμισμένα ίδια κεφάλαια (CET1) αξίας 9,06 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η παραπάνω τράπεζα αναφέρεται μόνο ως παράδειγμα, αλλά θα πρέπει να προβληματίσει, καθώς είναι ιδιοκτησία κατά 96% του Γερμανικού κράτους της Βαυαρίας.
Αν οι ασκούντες τραπεζική εποπτεία για το τραπεζικό σύστημα εδρεύουν στην Γερμανία ή την Αυστρία και ανέχονται τα παραπάνω από το 2014, πώς θα αντιμετωπίσουν άραγε παρόμοια προβλήματα σε οποιανδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα;
Για να καταλάβετε τον παραλογισμό, η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε δείκτη CET 1 τον Ιούνιο του 2017 σε ποσοστό 16,5% και όχι βέβαια 4%, όπως θα προέκυπτε στο παραπάνω παράδειγμα.
Πόσο ασφαλείς θα είναι μετά το BREXIT οι Ευρωπαϊκές τράπεζες;
H απάντηση προκύπτει από την πρεμούρα της ΕΚΤ να προβάρει προτάσεις για «κατεδάφιση» του Ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλίσεως καταθέσεων έως τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη.
Λύσεις χωρίς υπαρκτά προβλήματα δεν είναι λογικό να παρουσιάζονται.
Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά…
Τελειώνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η πρώτη περίπτωση bail-in εφαρμόσθηκε το 2013 στην Ολλανδία, όταν ήταν υπουργός οικονομικών ο κος Ντάισεμπλουμ.
Νομοθεσία όταν έγινε αυτό δεν υπήρχε ούτε στην Ολλανδία, αλλά ούτε και στην Ευρώπη.
Ο κος Ντάισεμπλουμ πρωτοτύπησε προσφέροντας αποζημίωση μηδέν (0) ευρώ στα θύματα της SNS Reaal, για να τηρήσει προσχηματικά τον Ολλανδικό νόμο, που προέβλεπε αναγκαστικά κάποιαν αποζημίωση. ‘Εστω και μηδενική…
Ο κος αυτός αποχωρεί σύντομα από την θέση του προέδρου του Εurogroup.
Δεν γνωρίζουμε, εάν ο διάδοχος του θα διαθέτει εξίσου πλαστό πτυχίο οικονομικών ή διάθεση για νομικές «πρωτοτυπίες».
Μπορούμε όμως να γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν θα τον εμποδίζει θεσμικά να εφαρμόζει προτάσεις, που δεν είχαν ψηφισθεί από το Eυρωκοινοβούλιο, όπως έγινε με το bail-in στις τράπεζες της Κύπρου το 2013 επί προεδρίας του αποτυχημένου κου Ντάισεμπλουμ.
Στην δημοκρατική Ευρώπη αρκεί ένας ανίκανος σε κεντρική θέση για να χάσουν αθώοι καταθέτες χρήματα σε ανόητους πειραματισμούς, κατ’ εντολή της Γερμανίας.
Αρκεί να μην γίνει αυτό στο μεγάλο προβληματικό γερμανικό τραπεζικό σύστημα, όπως ακριβώς έγινε το 1931.
Το 1931 δεν υπήρχε σύστημα εγγυήσεως καταθέσεων…
Μήπως πρέπει να επαναληφθεί η ιστορία για να μάθουμε ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα λεφτά μας στους Γερμανούς;
Ἀποποίηση εὐθύνης
Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.