Ὁ τοῖχος.

Όλοι στον τοίχο. Πίσω από αυτόν, πάνω σ’ αυτόν αλλά οι περισσότεροι μπροστά από αυτόν. Στημένοι και έτοιμοι για τον τελικό ήχο που θα κάνει εμάς να σωπάσουμε και τους απέναντι να γελούν. Το μόνο που μάς έμεινε είναι ακόμη αυτό που κρύβει ο κάθε Ελεύθερος άνθρωπος στο κεφάλι του και αυτό που μπορεί να βγάλει από το στόμα του άλλοτε ευθαρσώς και άλλοτε συνειδητά. Το τέλος και για τους δύο θα είναι το ίδιο: Στον Τοίχο. Αλλά σημασία δεν έχει η κατάληξη των σκέψεων, των λόγων και των επιλογών μας αλλά μόνο η στιγμή και η απόφαση της επιλογής μας. 
Όλοι στον τοίχο. Κάποιοι φαντασιώνονται να καταφέρουν να μπουν πίσω από αυτόν για να προφυλαχτούν από τα πυροβόλα που ήδη έχουν στηθεί απέναντί μας. Και αυτοί τελειωμένοι είναι κι ας θέλει η φθηνή ηθική τους να μην το αντιλαμβάνονται. 
Κάποιοι ονειρεύονται ότι θα τον γκρεμίσουν εθελοτυφλώντας ότι ο τοίχος δεν πέφτει ποτέ. Κάποιοι θεωρούν τον εαυτό τους ως τον κρυφό ήρωα της εποχής που το αίμα στον τοίχο θα αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Κανένας τοίχος εκτελέσεων ιστορικά δεν άλλαξε τίποτε παρά μόνο τα συναισθηματικά μας παραμύθια. 
Κάποιοι σκαρφαλώνουν στον τοίχο και βλέπουν και από τις δύο πλευρές του. Και εκεί μένουν. Δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτε. Αφήνουν την ιστορία να τα αλλάξει μόνη της τα πράγματα. Αυτοί αναμένουν. Θα αναμένουν για πολύ ή για λίγο. Ουδείς ξέρει. 
 Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι τα μάτια μας εστιάζονται στον τοίχο. Και εκεί όλοι, μα όλοι, έχουμε ήδη δώσει το τελικό ραντεβού.-

Γιάννης Λαζάρου

Ἐνδιαφέρουσα ἡ παρομοίωσις τοῦ Γιάννη. Ἔχω ὅμως μίαν τόσο δά, μικρούλα, ἔνστασι.
Ἀφορᾷ στὸ ὅ,τι πράγματι ὑπάρχει τοῖχος ἀλλὰ σὰν τοῖχος ποὺ εἶναι γκρεμίζεται ἤ ξεπερνιέται. Ὅπως κάθε τοῖχος τῆς ἱστορίας.
Βλέπετε, τὸ νὰ μπορῇς νὰ δῇς πίσω ἀπὸ τὸν τοῖχο, αὐτὸ ποὺ οἱ περισσότεροι ἀδυνατοῦν, σὲ βοηθᾷ στὸ νὰ μπορεῖς νὰ ἀκολουθήσῃς τὴν πορεία ποὺ χαράσσει τὸ βλέμμα σου… Καὶ τελικῶς, νὰ φθάσῃς ἐκεῖ ποὺ ἐσὺ βλέπεις κι ὄχι νὰ παραμείνῃς στὸν τοῖχο.
Ποιός ἀποφασίζει; Μήπως ἐμεῖς;

Φιλονόη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply