Κέντρα τουρκικῶν ἐρευνῶν; Κέντρα ἀλλοιώσεως ἱστορίας!

Δὲν ἔχω κανένα πρόβλημα μὲ τοὺς Τούρκους, ὅταν ἔχουν γνώσι τῆς ἱστορίας τους καὶ τῶν ἐγκλημάτων τους. Ἕνα καλό παράδειγμα εἶναι ὁ δημοσιογρᾶφος-συγγραφέας Engin Ardiç, ὁ ὁποῖος πολύ ἔντιμα, σὲ ἄρθρο του καταθέτει τὶς ἱστορικὲς ἀνακρίβειες τῶν συμπολιτῶν του. ( Τελικῶς κάποιοι διαφέρουν καὶ στὴν Τουρκία.) Τὸν ἐκτιμῶ καὶ τὸν ὑποστηρίζω.

Ἔχω ὅμως σοβαρότατον πρόβλημα μὲ τὴν διαρκῆ τους προσπάθεια ἀλλοιώσεως, παραποιήσεως καὶ δημιουργίας στρατῶν ἀμαθῶν καὶ κατ’ ἐπέκτασιν ἐπικινδύνων «πολιτῶν». Ἱκανῶν νὰ δημιουργήσουν πυρῆνες νέων ὁλοκαυτωμάτων καὶ νὰ κτίσουν ὀρδὲς νεοβαρβάρων. Ἐκτὸς φυσικὰ τῆς ἀσεβείας πού συστηματικῶς διαπράττουν, πρὸς ὅσους ἐσφαγιάσθησαν. Κι ἐκτὸς τῆς ἀκυρώσεως μνήμης καὶ τὴν ἄνευ προηγουμένου κατασυκοφάντησι ὅσων κατάφεραν νὰ ἐπιβιώσουν πληρώνοντας βαρύτατον φόρο αἵματος.

Νέες λοιπόν προσπάθειες ἀκυρώσεως ἱστορικῶν γεγονότων. Ἐπισήμως πλέον. Ἡ «δική» μας πολιτεία, συνυπογράφει φυσικά τέτοιες πράξεις! Στὴν Καβάλα ἔχουμε κέντρο τουρκικῶν «ἐρευνῶν» ποὺ οὐσιαστικῶς «ἐρευνᾶ» τὴν ἀναθεώρησι τῆς κεμαλικῆς δράσεως.  Στὴν πραγματικότητα, δημιουργεῖ «νέες, ἥπιες» ὀπτικὲς! Ὀπτικές τέτοιες ποὺ βολεύουν ὅσους ἔσφαζαν, ἔχοντας πλήρη συνείδησι τῶν πράξεών τους.

Καὶ καταλήγουμε στὸ ἐξῇς: «Ζήτω ὁ Κεμάλ! Θάνατος στοὺς Ῥαγιᾶδες! Ζήτω ἡ νέα ὀθωμανική αὐτοκρατορία! Ζήτω! Ζήτω! Ζήτω!»

Ζήτουλες τῆς ἰστορίας! Ζήτουλες τῆς ὑπάρξεως! Ζήτουλες τῆς φυσικῆς διαβιώσεως!

Προσωπικῶς ξέρετε τὶ ἀναφωνῶ; «Ζήτω ἡ 25η Μαρτίου! Τσεκούρι καὶ φωτιά στοὺς προσκυνημένους! Ζήτω τὸ ἔθνος! Θάνατος στούς ἀμνήμονες»!

Κι ὅταν λέω θάνατος, ἐννοῶ ἀκριβῶς αὐτό ποὺ τοὺς ἀξίζει! Ἀνυπαρξία! Διαγραφή! Πρὸς τοῦτο ὀφείλουμε νὰ δράσουμε πρὸς τὴν πλήρη κατάργησί κάθε τους πράξεως ποὺ μᾶς ἀκυρώνει. Δὲν εἶναι δυνατόν, νὰ ἔχουμε χιλιάδες νεκρούς καὶ νὰ τιμοῦμε τὸν σφαγέα τους! Δὲν εἶναι δυνατόν νὰ παραμένουμε ἀπαθεῖς παρατηρητές τῶν γεγονότων. Δὲν εἶναι δυνατόν νὰ τοὺς ἐπιτρέπουμε νὰ συνυπάρχουν μαζί μας. Ἰδοῦ ἡ Τουρκία τους καὶ ἰδοῦ ὁ δρόμος τους πρὸς αὐτήν. Καὶ νὰ μὴν μᾶς ξανάλθουν ΠΟΤΕ! Δὲν τοὺς χρειαζόμαστε!

Ὅσο γιὰ τὸ μοναδικότατον ὑπουργεῖον ΕΞΩφρενικῶν… Καλό θὰ ἦταν νὰ ἀλλάξῃ ἐπί τέλους ὄνομα! Νὰ ὀνομάζεται ὑπουργεῖον ἀνθελληνικόν δράσεων. Ἢ ὑπουργεῖον τουρκικῆς προπαγάνδας. Ἢ ὑπουργεῖον ἀκυρώσεως τῶν Ἑλλήνων. Τοῦ ὀφείλουμε μίαν θέσιν στὴν Ἄγγυρα, σὲ κεντρικότατον σημεῖον καὶ μὲ τὴν ἡμισέληνο ζωγραφισμένη στὸ μέτωπο τῶν ὑπαλλήλων του. Κύριε Δροῦτσα διαβάζεις; Μήπως νὰ σοῦ πληρώσουμε τὸ εἰσιτήριο τῆς ἀναχωρήσεώς σου ἄνευ ἐπιστροφῆς; Τὸ μαντηλάκι τὸ κρατᾶμε καὶ στὸ κουνᾶμε… Ξεκίνα μόνος σου… Ἐὰν σὲ …«ξεκινήσουμε», θὰ σοῦ πέσῃ κάπως βαρύ!

Φιλονόη.

Στον απόηχο της επίσκεψης Αχ. Νταβούτογλου —– Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας στην Καβάλα

Τα «καλά νέα» που αφορούν την Καβάλα τα μαθαίνουμε από την Τουρκία. Συγκεκριμένα από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι στην Καβάλα έχει συσταθεί και λειτουργεί «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας»!!! Πως προέκυψε όμως αυτό το κέντρο; Κατά πόσο είναι σύμφωνη η τοπική κοινωνία για κάτι τέτοιο; Ερωτήματα τα οποία δεν πρόκειται να πάρουν απαντήσεις, αφού η «τεκνοποίηση» αυτού του κέντρου έγινε στο παρασκήνιο της δημόσιας ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς δεν έκρινε σκόπιμο, εκ μέρους αυτού του Κέντρου να κάνει έστω μια ανακοίνωση με την οποία να γνωστοποιεί την ύπαρξή του.
Ας δούμε όμως το θέμα αναλυτικά. Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική εφημερίδα Aksam κυκλοφόρησε – συγκεκριμένα την Πέμπτη, ημέρα επίσκεψη τους υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου στην Καβάλα – με την παρακάτω είδηση:
Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας στην Καβάλα
Το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά από την Καβάλα και το Πανεπιστήμιο Bahcesehirθα ιδρύσουν Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας με κέντρο την Καβάλα. Το εν λόγω Κέντρο θα οδηγήσει στην προσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας από πολιτιστικής πλευράς. Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης των Σχέσεων με τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Bahcesehir Ονούρ Ουισάλ είπε ότι ο ευρισκόμενος στην Ελλάδα ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σχεδιάζει να επισκεφθεί σήμερα το κέντρο αυτό. Ο ίδιος είπε ότι το κέντρο που συστάθηκε από το Princeton και από τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Bahcesehir Heath W. Lowry θα πραγματοποιήσει εργασίες αναφορικά με τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο και πρόσθεσε ακόμα πως στο κέντρο αυτό που θα έχει μια πλούσια βιβλιοθήκη θα δίνονται διαλέξεις και σεμινάρια. Ακόμα θα γίνονται έρευνες σε σχέση με την ιστορία, την φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη ζωγραφική.
Μόνο έκπληξη και μάλιστα δυσάρεστη μπορεί να νοιώσει κάποιος που διαβάζει αυτή την είδηση, αν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Ας τα βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά.
Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι σχετικό ως ανακοίνωση ή ως δήλωση, ο κ. Νταβούτογλου επισκέφτηκε το σπίτι του Μεχμέτ Αλί, όπως αποδεικνύεται όμως δεν ήταν μια επίσκεψη «τουριστικού χαρακτήρα» αλλά μια παρουσία επισφράγισης μιας συμφωνίας!!! Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι εν γένει η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου δεν είχε απλά συμβολικό χαρακτήρα, μιας και η Καβάλα έχει κομβικό σημείο, στο νεοθωμανικό του όραμα, αλλά και ουσιαστικό, αφού σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω κέντρου.
Φορέας υλοποίησης αυτό του κέντρου είναι το Ινστιτούτο Μωχάμεντ Αλί, το οποίο για τον σκοπό αυτό πρόσφατα τροποποίησε και το καταστατικό του. «Ψυχή» όμως αυτού του κέντρου δεν είναι κάποια από τα μέλη του Ινστιτούτου αλλά ο καθηγητής των πανεπιστημίων  Princeton των ΗΠΑ και Bahcesehir της Τουρκίας, LowryHeath. Πρόκειται για μια «σκοτεινή μορφή» που με την δουλειά του και τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς έχει προκαλέσει αντιδράσεις ιστορικών απ’ όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα σχετικά πρόσφατα είχε ηγηθεί κίνησης για να αποτρέψει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Αμερικανική Γερουσία. Επιπλέον κατέβαλε συστηματική προσπάθεια για να απαξιώσει τα στοιχεία που παρέδωσε στην Ιστορία και το σύνολο της ανθρωπότητας ο αμερικανός πρέσβης στην Οθωμανική αυτοκρατορία Ερρίκος Μορκεντάου τα οποία αποτελούν μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τα εγκλήματα που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς  σε βάρος των Αρμενίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού ο Lowry Heath κατέχει την έδρα «ΚΕMΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ» στο πανεπιστήμιο του Princeton. Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών του χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκική Κυβέρνηση – μέσω αυτής της έδρας – και είχε ένα και μοναδικό σκοπό, το πώς θα σβήσει από την επίσημη ιστορία όλες τις μαύρες σελίδες του κεμαλικού καθεστώτος. Στην συνέχεια η τουρκική κυβέρνηση τον αντάμειψε για τις υπηρεσίες του, προσφέροντάς του μια ακόμη έδρα στο πανεπιστήμιο Bahcesehir, ενώ για πολλά χρόνια εργάστηκε στην Τουρκία για διάφορες έρευνες που αφορούν το Οθωμανικό της παρελθόν.
Με αυτά τα δυο πανεπιστήμια συνεργάζεται τώρα το Ινστιτούτο Μοχάμεντ Αλί για να «καλλιεργήσει» της Οθωμανικές Σπουδές στην Καβάλα, έχοντας ως συνδετικό κρίκο τον τακτικό επισκέπτη της Καβάλας, τον Heath W. Lowry. Χωρίς να διαθέτει η πόλη ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα μπορούσε να ελέγξει την λειτουργία αυτού του κέντρου, έρχονται και το «φυτεύουν» κυριολεκτικά στην καρδιά της χερσονήσου της Παναγίας! Η ίδρυση του, κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης διακρατικής συμφωνίας μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο κατά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην διάρκεια της επίσκεψης της πολυπληθούς αποστολής στην Αθήνα με επικεφαλής τον Τούρκο πρωθυπουργό Ν. Ερντογάν.

Χρονόμετρον.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Κέντρα τουρκικῶν ἐρευνῶν; Κέντρα ἀλλοιώσεως ἱστορίας!

Leave a Reply