Ἕνας ὠραῖος Ἕλλην.

 

Νὰ ποὺ τελικῶς ὑπάρχουν καὶ ὠραῖοι Ἕλληνες. Ἢ ὀρθότερα, Ἕλληνες. Κανών ἢ ἐξαίρεσις;

Προσωπικῶς πιστεύω πὼς ὁ κανὼν εἶναι ἀκριβῶς αὐτὸς ὁ Ἕλλην. Οἱ λοιποὶ ὅλοι κάνουν μόνον θόρυβο.

Φιλονόη.

ΠΟΛΥΣ ΠΟΛΥΒΙΟΥ, ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Στις 8 Αυγούστου 2011 έγραψα το πιο κάτω άρθρο με το οποίο άσκησα δριμεία κριτική στο Πρόεδρο Χριστόφια, τόσο για τις επιλογές των νέων Υπουργών του, όσο και για την ανάθεση στον Πόλυ Πολυβίου της διερεύνησης της πολύνεκρης έκρηξης στο Μαρί.

Την ίδια ημέρα ο κύριος Πόλυς Πολυβίου μου έστειλε το πιο κάτω μήνυμα ζητώντας να μιλήσει μαζί μου για τις αναφορές που έχω κάνει στο πρόσωπο του.

Στο μυαλό μου ήρθαν αμέσως κάποιες ψυχοφθόρες εμπειρίες που είχα τα τελευταία χρόνια όταν, όντας Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών του ΧΑΚ, έγραφα κάποια κριτικά άρθρα για την τεράστια απάτη του χρηματιστηρίου. Είχα δεχθεί στο παρελθόν τόσο από μέλη κυβερνήσεων όσο και από αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, βουλευτές και κομματόσκυλλα, απειλές, βρισιές και ανοίκειους χαρακτηρισμούς για όλες τις σκληρές αλήθειες που έγραφα.

Ο Πόλυς Πολυβίου με πήρε την επομένη μέρα τηλέφωνο στο γραφείο μου και με εξέπληξε ευχάριστα. Με μια ασυνήθιστη για τα κυπριακά δεδομένα και επώνυμα πρόσωπα ευγένεια και προσέγγιση μου ανέφερε επί λέξη:

‘’ Κύριε Αλεξάνδρου, διαβάζω τα άρθρα σου τα τελευταία χρόνια και θέλω να σε συγχαρώ για την ευθύτητα σου την τόλμη και το θάρρος σου να κρίνεις και να κατακρίνεις όσους εσύ πιστεύεις ότι βλάπτουν με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους αυτόν το τόπο. Διαβάζω κάποτε δύο φορές τα άρθρα σου για να εμπεδώσω τα μηνύματα τους και συνάμα να αναρωτηθώ, που βρίσκει αυτός ο άνθρωπος τόση δύναμη να τα βάζει με τους πάντες αψηφώντας τους όποιους κινδύνους και το προσωπικό κόστος; Δέχομαι την όποια κριτική μου κάνεις, αν και την θεωρώ άδικη, αλλά θέλω να σου ζητήσω μια χάρη. Να σταματήσεις να μου κάνεις κριτική, να με πιστώσεις με καλή θέληση και καλή πρόθεση και σε διαβεβαιώ ότι, ανεξάρτητα αν με διόρισε ο Πρόεδρος σαν μονομελή επιτροπή για την έκρηξη στο Μαρί, εγώ θα κάνω ότι μπορώ για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λάμψει η αλήθεια. Για αυτό σε παρακαλώ κάνε υπομονή για ένα μήνα περίπου και τότε αν δεν ικανοποιηθείς κάνε μου όση κριτική θέλεις΄΄

Από την μεριά μου τον συγχάρηκα θερμά για το ήθος την ευγένεια και το επίπεδο που επέδειξε στο πρόσωπο μου και του υποσχέθηκα ότι θα απείχα από οιανδήποτε κριτική σε βάρος του μέχρι να ολοκληρώσει το πόρισμα του.

Παραλληλίζοντας την στάση του Πόλυ Πολυβίου απέναντι μου με αυτήν των πολιτικών, σε ανάλογες καταστάσεις, μονολογώντας αναρωτήθηκα. Πώς είναι δυνατόν τέτοιες προσωπικότητες, τέτοιοι ωραίοι έλληνες, να βρίσκονται στο παρασκήνιο, και στο προσκήνιο, που καθορίζει το μέλλον αυτού του ταλαιπωρημένου τόπου, να βρίσκεται το σημερινό ελεεινό πολιτικό και κομματικό κατεστημένο;   

Ούτω και έγινε:

 Για όσους είχαν την τύχη χθες 3/10/11 στις 12 το μεσημέρι να ακούσουν για μια περίπου ώρα το ίδιον τον κύριο Πολυβίου να αναγνώνει περιληπτικά το πόρισμα του για την έκρηξη στο Μαρί, είμαι σίγουρος ότι ένοιωσαν, όπως και εγώ, μεγάλη ανακούφιση και συνάμα μεγάλη ελπίδα γιατί μέχρι προχθές νομίζαμε ότι στην Κύπρο δεν υπήρχαν αυτοί που θα δίκαζαν τους πολιτικούς για να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Κατά την άποψη μου, το πόρισμα Πολυβίου αποτελεί τον μεγαλύτερο κόλαφο για το πολιτικό κατεστημένο και θα πρέπει επίσης να αποτελέσει εγχειρίδιο για όλους τους φοιτητές και πανεπιστημιακούς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό

Ο κύριος Πολυβίου τίμησε πραγματικά το επάγγελμα του δικηγόρου και έδειξε τον δρόμο στην απαξιωμένη και χειραγωγημένη από τους πολιτικούς Κυπριακή Δικαιοσύνη και Γενική Εισαγγελία. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση κύριε Γενικέ Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη που σε διόρισε ο μακαρίτης για να συγκαλύψεις, όπως και συγκάλυψες, τόσο το έγκλημα του Χρηματιστηρίου όσο και το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα

Πέραν του ότι απέδωσε ευθαρσώς και ακριβοδίκαια τις προφανείς και από όλους αναμενόμενες πολιτικές, θεσμικές και προσωπικές ευθύνες τόσο στον Πρόεδρο που τον διόρισε όσο και στους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, είπε και άλλα πολύ πιο σημαντικά πράγματα τα οποία οι πολίτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Ο κύριος Πολυβίου, σαν ένας γνήσιος πατριώτης, πέραν των ευθυνών που απέδωσε, τόλμησε και ανέδειξε για ακόμη μια φορά την σήψη και διαφθορά που υπάρχει στο πολιτικό και κομματικό κατεστημένο καθώς επίσης και στην δημόσια υπηρεσία. Όλα αυτά για τα οποία αγωνίζομαι και εγώ για τόσα χρόνια. Με την ευκαιρία αυτή αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω στον Πόλυ Πολυβίου την ευγνωμοσύνη μου καθώς επίσης και την δημόσια απολογία μου για την κριτική που άδικα του άσκησα.   

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, άνθρωποι καταξιωμένοι ικανοί και τίμιοι όπως τον Πόλυ Πολυβίου, πρέπει να στηριχθούν και να ενθαρρυνθούν από εμάς τους απλούς πολίτες να αναμειχθούν στα κοινά και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Μόνο έτσι θα απαλλαγεί επιτέλους αυτός ο τόπος από όλους τους ανίκανους και ελεεινούς πολιτικούς που έχουν φέρει την πατρίδα μας σε αυτό το χάλι.

Όμηρος Αλεξάνδρου

Εγκεκριμένος Λογιστής-Ελεγκτής   

 Ἀκολουθεῖ ἡ ἀλληλογραφία: 

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Πέραν της δεδομένης του ιδεοληψίας σε κάθε του απόφαση, έχει ο Χριστόφιας εγκεφαλικό πρόβλημα η όχι; Παρακολουθήστε προσεκτικά τα πιο κάτω γραφόμενα και αποφασίστε με βάση αυτά από μόνοι σας ανεξάρτητα από την δική μου θέση:

Όταν ο Χριστόφιας κέρδισε τις προεδρικές εκλογές έσπευσε αμέσως να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, η οποία φοβόταν ότι σαν κομμουνιστής παλαιάς κοπής ενδεχομένως να παρέμβαινε στο ελεύθερο μοντέλο της οικονομίας, δηλώνοντας ότι θα διόριζε υπουργό οικονομικών μη ακελικό στέλεχος και τεχνοκράτη. Τήρησε όντως την υπόσχεση του και διόρισε τον Χαρίλαο Σταυράκη ο οποίος μέχρι τότε ήτο ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου.

Όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο μου ο Χαρίλαος Σταυράκης είναι πρώτος εξάδελφος του Πόλυ Πολυβίου, διοικητικού και νομικού συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου που είναι γαμβρός του πρώην προέδρου της Τράπεζας Κύπρου Σόλωνα Τριανταφυλλίδη. Τον Πόλυ Πολυβίου τον διόρισε ο Χριστόφιας για να διερευνήσει την έκρηξη στο Μαρί. Ο Πόλυς Πολυβίου είναι επίσης δικηγόρος, άκουσον, άκουσον, της εταιρείας ΗΛΙΟΣ που σκότωσε 123 ανθρώπους στο αεροπορικό δυστύχημα.

Όπως δήλωσε επανειλημμένα ο Πρόεδρος Χριστόφιας οι Υπουργοί του δεν χαράζουν πολιτική αλλά εφαρμόζουν το πρόγραμμα του ιδίου και του ΑΚΕΛ με το οποίο τον εξέλεγξε Πρόεδρο ο κυπριακός λαός. Άρα με βάση αυτή την αλλόκοτη στάση, σκασίλα μας αν είναι τεχνοκράτης η ακελικός.

Όσοι παρακολουθούσαν τις εμφανίσεις του Χαρίλαου Σταυράκη από την τηλεόραση η και εκ του φυσικού, πιθανόν να τους θυμίζουν κάποιες φάσεις της παιδικής τους ηλικίας, όταν έκαναν κάποια σοβαρή ζαβολιά και ανάμεναν σκυφτοί και ένοχοι την καρπαζιά στο κεφάλι από τον αυστηρό πατέρα τους. Αυτό μου θυμίζει και μένα ο κατά τα άλλα συμπαθής Χαρίλαος. Ανεξάρτητα όμως από την όλη του εμφάνιση και προσωπικότητα, πρέπει να τον κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο μηδενικό γιατί απλά εφάρμοζε την πολιτική του Προέδρου και του ΑΚΕΛ. Μπορεί να ανέβηκε στην ιεραρχία της Τράπεζας Κύπρου, αλλά να μην ξεχνάμε ότι αρκετοί καταξιωμένοι συνάδελφοι του στη Τράπεζα Κύπρου πιστεύουν ότι δεν είχε ιδιαίτερες ικανότητες αλλά στηρίχθηκε στα δεκανίκια και τα …. υπόθετα του Σόλωνα του Τριανταφιυλίδη.   

Μπορεί να τον διόρισε ο Χριστόφιας Υπουργό Οικονομικών σαν τεχνοκράτη για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια, αλλά είτε είχε ικανότητες είτε όχι, όφειλε να εφαρμόζει με ευλάβεια το δόγμα του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Τυχαίο που η οικονομία μας βρίσκεται αυτή την στιγμή στα όρια της κατάρρευσης; Δεν νομίζω;

Ο Πρόεδρος Καταστρόφιας διαλαλούσε πριν τον πρόσφατο ανασχηματισμό και μετά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ ότι θα προέβαινε σε ανασχηματισμό του υπουργικού του με καταξιωμένες προσωπικότητες αποδεκτές από κόμματα και κοινωνία για να δόση νέα πνοή σε όλα και κυρίως στην οικονομία. Τελικά μας προέκυψε υπουργός οικονομικών ο Ακελικός Κίκης Καζαμίας και Υπουργός εμπορίου η Πραξούλα που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής του ΑΚΕΛ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Τελικά για να δεκτής να διοριστείς υπουργός αυτού του απερίγραπτου και γραφικού Προέδρου, μετά τα όσα τρελά και αλλόκοτα έχουν επισυμβεί τα τρία τελευταία χρόνια, είτε τρελός πρέπει να είσαι, είτε γλύφτης που θέλει να βγει από την αφάνεια του, είτε κομμουνιστής.

Αφήνω κατά μέρος, ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ επιδιώκουν δήθεν την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, σκόπιμα, ύπουλα και διχαστικά προσπάθησαν μέσω του ανασχηματισμού να διεμβολίσουν τα υπόλοιπα κόμματα προτείνοντας υπουργοποίηση στελεχών τους.

Μετά την καταστροφή από την έκρηξη στο Μαρί, Χριστόφιας και ΑΚΕΛ τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα (χαμένα τα είχαν ούτως η άλλως και πριν αλλά τώρα δεν…παίζονται) Ειδικά για τα υπουργία οικονομικών και εμπορίου εκλιπαρούσαν κυριολεκτικά κάποιες ομολογουμένως καταξιωμένες και δοκιμασμένες προσωπικότητες για να δεχθούν διορισμό. Ποίος τρελάθηκε όμως να γίνει υπουργός αυτής της ‘’μοναδικής ανά το παγκόσμιο προσωπικότητας΄΄;

Στο προηγούμενο άρθρο μου ‘’ομοιότητες εξουσιομανή με ναρκομανή΄΄ ανέδειξα πόσο επικίνδυνος γίνεται ένας εξουσιομανής όταν χάνει την εξουσία του σαν αποτέλεσμα καλπάζουσας πολιτικής βλακείας σε όλα τα επίπεδα. Πολύ φοβούμαι ότι Χριστόφιας και ΑΚΕΛ πάσχουν από τα ίδια επικίνδυνα σύνδρομα του εξουσιομανή. Αν δεν συμβεί κάτι ακραίο από κάποιους απελπισμένους συγγενείς θυμάτων στο Μαρί το οποίο απεύχομαι, είναι ικανοί να σοφιστούν άλλους τρόπους να ηρωωποιηθούν προκειμένου στο μέλλον να επιστρέψουν στην εξουσία την οποίά σίγουρα θα χάσουν τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μην ξεχνάμε ότι κυνηγούσαν την εξουσία από το 1960, εύκολο είναι να περιμένουν άλλα τόσα χρόνια

Ποτέ στη ζωή μου δεν ένοιωσα σαν πολίτης αυτής της χώρας στο παρελθόν τόση ανασφάλεια και αγωνία, όση νοιώθω αυτό το διάστημα με ένα τόσο προβληματικό Πρόεδρο.

Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν θέλει να αντιληφθεί την σκληρή πραγματικότητα. Αντί να συμβουλεύσει τον Καταστρόφια να παραιτηθεί, τουναντίον τον στηρίζει και βλέπει παντού σενάρια αποσταθεροποίησης από αόρατες δυνάμειςΜεγάλε Ζιαρτίδη κάτι ήξερες όταν κάποτε έλεγες για τον Χριστόφια. ‘’Τούτο το κοπελλούι κάποτε θα γίνει η αφορμή για την καταστροφή της Κύπρου’’

Καλώ τον απλό πολίτη και όχι τα κόμματα, να αγωνισθεί κάθε μέρα με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο για να αναγκαστεί αυτός ο ανεπαρκέστατος άνθρωπος να παραιτηθεί το συντομότερο γιατί αν δεν παραιτηθεί τότε είμαι σίγουρος ότι με την λήξη της θητείας του θα λήξη και η κυπριακή δημοκρατία σαν κράτος.

Όμηρος Αλεξάνδρου

Εγκεκριμένος Λογιστής – Ελεγκτής

——————————–

Αγαπητέ κύριε Αλεξάνδρου,

Έχω διαβάσει το πρόσφατο άρθρο σας (πιο κάτω), και παρατηρώ ότι εμπεριέχει δύο αναφορές τις οποίες θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας.  Η πρώτη είναι για μένα (τον Πόλυ Πολυβίου) και η δεύτερη είναι για τον κ. Σόλωνα Τριανταφυλλίδη.  

Θα ήθελα να αναφέρω ότι έχετε κάθε δικαίωμα στις απόψεις σας, και επίσης έχετε κάθε δικαίωμα να τις εκφράζετε με τον τρόπο που εσείς επιλέγετε.  Οι δύο όμως αυτές αναφορές – πιστεύω – είναι άδικες και θα ήθελα να τις συζητήσω μαζί σας, εάν επιθυμείτε.  Εάν δεν έχετε ένσταση, παρακαλώ να με ενημερώσετε για να σας αποστείλω τον αριθμό του κινητού μου.  

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

P.GPolyviou

Senior Partner

Chryssafinis & Polyviou LLC

——————————————

Αγαπητέ κύριε Πολυβίου,

Δεν έχω αντίρρηση. Πάρτε με τηλέφωνο αύριο μετά τις 10.00 πμ στο γραφείο μου.

Το τηλέφωνο μου είναι ************

Φιλικά

Όμηρος Αλεξάνδρου

φωτογραφία

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply