Γιὰ τοὺς «δικούς» μας Ἀλβανοὺς λέν τὰ ἀρχεῖα τοῦ Wikileaks;

Κῦττα νὰ δῇς ποὺ περιμέναμε τὰ ἀρχεῖα τοῦ Wikileaks  γιὰ νὰ μάθουμε περὶ Ἀλβανῶν!! Δὲν ἔρχονταν κατὰ ἐδῶ τὰ ἀμερικανὰ νὰ μᾶς ῥωτήσουν; Ὑπάρχουν καλλίτεροι γνῶστες τοῦ θέματος ἀπὸ ἐμᾶς;WIKILEAKS: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ, ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

Στα διάφορα τηλεγραφήματα που απέστειλε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2008, η Αμερικανική Πρεσβεία των Τιράνων κάνει ιδιαίτερη μνεία στα διάφορα αλβανικά φαινόμενα, ιδιαίτερα στην κουλτούρα του καφενείου.
Ακολουθούν αποσπάσματα από το τηλεγράφημα που δημοσιεύει το Wikileaks, με ημερομηνία 3-6-2008 και τίτλο “Καρτ-ποστάλ από την Αλβανία“, υπογράφει ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Ουίθερς.
Θέλεις έναν καφέ; 
Το μέγεθος της εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες προς τους πολιτικούς, την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα ποικίλλει ανά την ιστορία. Για έναν ξένο που έρχεται να εργαστεί στην Αλβανία με την τρέχουσα κατάσταση των κρατικών κτιρίων σου δίνουν την εντύπωση ότι ποτέ δεν θα λύσεις κάποιο πρόβλημα εκεί μέσα. Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ο θεσμός που λειτουργεί καλύτερα στην Αλβανία είναι το Καφενείο, ο μόνος δημόσιος χώρο που μπορείς να βρεις.
Οι Αλβανοί συζητούν τα προβλήματά τους στον καφέ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών που συζητούν τις δημόσιες πρωτοβουλίες, οι υπάλληλοι της κυβέρνησης για να συζητήσουν τις διάφορες πολιτικές και φοιτητές που συζητούν για τις εξετάσεις ή τη μόδα.”Η Τεμπελιά και το όνειρο να γίνουν πλούσιοι γρήγορα
Οι Αλβανοί είναι τεμπέληδες και μαθημένοι ανά τους αιώνες με ένα μεγάλο όνειρο για να γίνουν πλούσιοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε εργασία.” 
Με τον τρόπο αυτό περιγράφει η Αμερικανική Πρεσβεία στα Τίρανα, την κατάσταση της Αλβανίας στα μέσα του 2008. Η Πρεσβεία παίρνει ως παράδειγμα την ακμή των στοιχημάτων και τους χώρους τυχερών παιχνιδιών, οι οποίες μπορούν να βρεθούν σε κάθε γωνιά της χώρας και είναι πάντα γεμάτες, καθώς και τη μαζική συμμετοχή του πληθυσμού στις οικονομικές πυραμίδες που άνθησαν και κατέρρευσαν στη δεκαετία του ’90, υποσχόμενες μεγάλο και χωρίς κόπο κέρδος. Ο Ουίδερς δεν παραλείπει να αναφέρει και την τάση των Αλβανών στην εγκληματικότητα, εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων τα οποία κατά τον ίδιο οφείλονται στο όνειρο του εύκολου πλουτισμού. (βορειοηπειρωτικά)
Γιὰ ἐτοῦτο δὲν μᾶς ἐκουβαλήθησαν; Γιὰ νὰ γίνουν πλούσιοι δὲν πασκίζουν μὲ κάθε δυνατόν τρόπο τόσα χρόνια;
Μία μικρὴ ἔρευνα στὸ δελτίο ἐγκληματικότητος ἢ στὶς φυλακές, θὰ μᾶς πείσῃ! Ἡ …σοβαροτέρα τους ἐνασχόλησις τὰ ναρκωτικά!!! (Τὰ ναρκωτικά; Μόνον ἀπὸ τὴν Ἀλβανία παρακαλῶ!) Ἀκολουθοῦν φυσικὰ κι ἄλλα! Ἀπὸ ὅλα διαθέτουν! Πορνεία, ἐκβιασμοί, ληστεῖες, φόνοι, ὅπλα…. Ἐκεῖνα τὰ ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ ξέρουμε ποιός τὰ ἔφερε… Ἔχουν καταντήσει οἱ ἐγκέφαλοι τοῦ παρακράτους…
Ἐδῶ κλέβονται μεταξύ τους… Ἐμᾶς θὰ σεβαστοῦν; (Ἀλβανικὲς συμμορίες!)
Δὲν ἔχω τίποτα μὲ τοὺς οἰκογενειᾶρχες καὶ τοὺς σοβαρούς. Ἔχω ὅμως πρόβλημα μὲ τοὺς μὴ σοβαροὺς καὶ τοὺς καταπατητές. Οἱ ὁποῖοι φαίνεται νὰ εἶναι ἡ πλειοψηφία. 
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply