…κι ἄλλο ἠφαίστειο ἕτοιμο νά ἐκραγῇ!

Θυμᾶστε τό ἠφαίστειο – μέ τό παράξενο ὄνομα – πού μᾶς ἀπησχόλησε πέρυσι; Ἡ Ἰσλανδία ἔχει καί ἕνα ἄλλο πιό μεγάλο ἠφαίστειο, τό ὁποῖο, λένε οἱ ἐπιστήμονες, ὅτι λίαν συντόμως θά ἐκραγῇ.

Ηφαιστειακή στάκτη μέρος 2ον περιμένουν οι επιστήμονες

Για «σίκουελ» του χάους από το νέφος της ηφαιστιακής στάκτης που παρέλυσε πέρυσι της αερομεταφορές προειδοποιούν οι επιστήμονες καθώς μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokul πέρσι, φέτος αναμένουν να εκραγεί το ακόμα μεγαλύτερο Κatla.

H έκρηξη του Eyjafjallajokul και η δημιουργία του νέφους ηφαιστειακής στάκτης που προκάλεσε προκάλεσε χάος στις αερομεταφορές του πλανήτη αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αεροδρόμια α να τον πλανήτη και προκαλώντας ζημιές της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα το Katla που φέρει υπερήφανα το όνομα ενός διαβολικού troll, άρχισε να βράζει στην Ισλανδία και οι επιστήμονες που μελετούν τους κύκλους εκρήξεων του στο παρελθόν προειδοποιούν ότι «έρχεται η ώρα του».

Την τελευταία φορά που έσκασε όμως, το 1918 η έκρηξη ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή του  Eyjafjallajokul πέρσι και μετέτρεψε την νύχτα σε μέρα στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας μαρασμό των φυτών που στερήθηκαν το φως του ήλιου και το θάνατο μέρους των κοπαδιών. Η θερμότητα που εξέπεμψε μάλιστα προκάλεσε τόσο γρήγορο λιώσιμο των πάγων που ολόκληρες περιοχές με φάρμες πλημμύρισαν.

Οι σεισμογράφοι γύρω του έχουν αρχίσει να καταγράφουν όλο και πιο συχνούς μικροσεισμούς  που κατά τους επιστήμονες δείχνουν ότι μια έκρηξη είναι ήδη στα «σκαριά» και θα προκαλέσει ένα σύννεφο στάκτης μεγαλύτερο του προηγούμενου. Οι αρχές πολιτικής προστασίας της Ισλανδίας ήδη ετοιμάζουν σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών αλλά οι αεροπορικές εταιρείες δηλώνουν πως στην πραγματικότητα από την πλευρά τους δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να προετοιμαστούν για ένα μεγαλύτερο σύννεφο ηφαιστειακής στάκτης.(enet) (εἰκών)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply