Ἠλεκτρομαγνητισμός: τὸ ὅπλο τοῦ μέλλοντος;

 

Ἡ χρήσις τοῦ ἠλεκτρομαγνητισμοῦ εἶναι κοινὸ μυστικό. Ὄχι ὡς ἐπιθετικὸν ὅπλον ἀλλὰ ἰδίως ὡς ἀμυντικὸν κι ἀποτρεπτικόν. 

Σαφῶς ὅμως Θὰ μποροῦσε νὰ χρησιμοποιηθῇ κι ὡς ἐπιθετικόν.

Ἀγνοῶ τὴν τεχνολογία του καὶ τὰ βήματα ποὺ ἔχουν κάνει οἱ πολεμικὲς βιομηχανίες. 

Ἀλλὰ γιὰ νὰ μᾶς «ἐνημερώνουν» μᾶλλον τὸ «ἔχουν προχωρήσει»….

Ἂς μὴ ξεχνᾶμε πὼς πρῶτα εἴδαμε τὸν πόλεμο τῶν ἄστρων καὶ πολὺ ἀργότερα συνειδητοποιήσαμε πὼς ἡ ταινία ἦταν ἁπλῶς ἡ ἐπιβεβαίωσις τῶν ὑπαρχόντων ἔργων τους. 

Φιλονόη. 

Οι πόλεμοι του μέλλοντος θα είναι αναίμακτοι ή αλλιώς… ηλεκτρομαγνητικοί.

Η ιδέα για ηλεκτρομαγνητικά όπλα γεννήθηκε κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όταν διαπιστώθηκε η καταστρεπτική ισχύς του Ηλεκτρομαγνητικού Παλμού (ΗΜΠ – EMP, Electromagnetic Pulse), παραγώγου της πυροδότησης ενός πυρηνικού όπλου, εναντίον του ηλεκτρονικού εξοπλισμού: μία πυρηνική έκρηξη ψηλά στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση των δικτύων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών μίας αντίπαλης χώρας, επηρεάζοντας ακόμη και τους κινητήρες των οχημάτων.

Αν και η ιδέα αυτή δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στην πραγματικότητα, έχουν γίνει πολλές δοκιμές οι οποίες έχουν υποδείξει ότι ο ΗΜΠ είναι το απόλυτο όπλο της ψηφιακής εποχής. Όμως, καθώς η χρήση ενός πυρηνικού όπλου συνεπάγεται αυτόματη κλιμάκωση μίας πολεμικής αναμέτρησης, στρατιωτικοί επιστήμονες και σχεδιαστές έχουν βρει τρόπους πρόκλησής του χωρίς να χρειάζεται πυρηνική έκρηξη, μέσω μαγνήτρων, δηλ. των γεννητριών μικροκυμάτων που χρησιμοποιούνται σε ραντάρ και φούρνους μικροκυμάτων.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να ακινητοποιήσει τεθωρακισμένα, να αχρηστέψει πυραύλους και αεροσκάφη και να νεκρώσει πλοία, αναγκάζοντας τους χειριστές και τα πληρώματα να ματαιώσουν τις αποστολές τους.

Οπτικά, τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα θυμίζουν ραντάρ. Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αναπτύσσει ένα είδος ραντάρ ονόματι AESA (Activa Electromagnetically Scanned Array) το οποίο διαθέτει μία εναλλακτική λειτουργία: τη συγκέντρωση της ενέργειάς του σε ένα σημείο, που έχει ως αποτέλεσμα την αχρήστευση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του στόχου.

Στην περίπτωση χρήσης σε πλοία, υπάρχει το High Powered Microwave, για αχρήστευση στολίσκων ταχύπλοων (για προστασία απέναντι σε επιθέσεις όπως αυτή του USS Cole το 2000 ή των Σομαλών πειρατών τα τελευταία χρόνια). Τοποθέτηση ηλεκτρομαγνητικών «κανονιών» προβλέπεται να λάβει χώρα και σε οχήματα εδάφους, για χρήση εναντίον άλλων οχημάτων.

Αυτού του είδους η «προσεκτική» αντιμετώπιση του εχθρού, αχρηστεύοντας τους κινητήρες και τα όπλα των οχημάτων του, έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, με βασικό το ότι μπορεί να πληγεί μεγαλύτερο εύρος στόχων (περιπτώσεις εγκαταστάσεων σε αστικά κέντρα) χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Ένας «αναίμακτος» πύραυλος, με ηλεκτρομαγνητική αντί εκρηκτικής κεφαλής αναπτύσσεται ήδη στην αεροπορική βάση Κέρτλαντ στο Νιου Μέξικο.

Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσονται ηλεκτρομαγνητικά όπλα για χρήση κατά προσωπικού: παράδειγμα, το Active Denial System, που θερμαίνει την υγρασία στο ανθρώπινο δέρμα, σαν να ανοίγει κάποιος ένα φούρνο που λειτουργεί, αναγκάζοντας τον αντίπαλο στρατιώτη να απομακρυνθεί.

Εν κατακλείδι, ακόμη και αν κανείς δεν πιστεύει πως τα «κλασικά», συμβατικά -και γενικώς καταστρεπτικά- όπλα όπως οι βόμβες, οι σφαίρες και οι πύραυλοι θα εξαφανιστούν εξ ολοκλήρου από τα οπλοστάσια χάριν μη θανατηφόρων όπλων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι ηλεκτρομαγνητικοί εξοπλισμοί θα αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα των μελλοντικών πολέμων λόγω της ευρύτατης διάδοσης των ηλεκτρονικών μέσων. (defencenet)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply