Νέα θραύσματα τῆς ζωφόρου τοῦ Ἐρεχθείου.

Κομματάκι κομματάκι συλλέγουμε τὴν ζωφόρο.

Κομματάκι κομματάκι συλλέγουμε τὴν ἱστορία μας.

Κομματάκι κομματάκι συγκεντρώνουμε τὰ κομμάτια μας. 

Κάποιαν στιγμή, πολὺ σύντομα, τὸ ἔργο θὰ ὁλοκληρωθῇ. 

Πρέπει νὰ μαζέψουμε κάθε μας κομματάκι γιὰ νὰ φτιάξουμε τὴν τελικὴ εἰκόνα. 

Ὄχι μόνον γιὰ τὸ Ἐρεχθεῖο.

Γιὰ κάθε τί ποὺ μᾶς ἀφορᾶ.

Φιλονόη. 

Θραύσματα από τη ζωφόρο στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου

Τέσσερα νέα θραύσματα της ζωφόρου του Ερεχθείου εντοπίστηκαν πρόσφατα στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Διάλεξη για το θέμα δόθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

«Είναι εντυπωσιακό. Τα μνημεία της Ακρόπολης αποκαλύπτουν ακόμα νέα στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Μαίρη Ιωαννίδου, μετά την κατάβαση της μετόπης «Ευαγγελισμός» από τον Παρθενώνα.

Φαίνεται, όμως, ότι και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κρύβει στις αποθήκες του άγνωστους θησαυρούς, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καν αναγνωριστεί.

Τα νέα θραύσματα της ζωφόρου του Ερεχθείου, που αναγνωρίστηκαν πρόσφατα από την επίτιμη έφορο Ακροπόλεως και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αλίκη-Ισμήνη Τριάντη, ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία. Γι’ αυτό και μία διάλεξή της για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα μπορούσε παρά να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, ειδικού και μη.
 Τα θραύσματα αφορούν τμήματα δύο γυναικείων μορφών και μίας ανδρικής, καθώς κι ένα μικρό κεφάλι, πιθανόν αγοριού. 

«Η ανεύρεση γλυπτών της Ακρόπολης, κυρίως μικρών θραυσμάτων, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν πρέπει να μας ξενίζει. Σας θυμίζω τη μορφή πολεμιστή που αναγνώρισε προ ετών ο Γιώργος Δεσπίνης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ΕΑΜ, και απέδωσε στο αέτωμα του ναού της Αθηνάς Νίκης. Ας σημειωθεί ότι στο ΕΑΜ υπήρχαν τρία ακόμα θραύσματα από τη ζωφόρο του Ερεχθείου, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ακρόπολη το 1919», δήλωσε η κ. Τριάντη, προλαμβάνοντας πιθανές απορίες του κοινού.
 Ελ. Μάρκου (πηγή)

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply