Στήν Ἑλλάδα ὁ νοτιώτερος παγετώνας τῆς Εὐρώπης

Παγετώνας Ἑπταστόμου. Ὁ νοτιώτερος παγετώνας τῆς Εὐρώπης

Καθότι μανιώδης χρήστης του ίντερνετ και της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης, πριν λίγες μέρες αναζητώντας πληροφορίες για μία εργασία που έγραφα έπεσα πάνω σε μία εντυπωσιακή κατά την γνώμη μου ανακάλυψη για την Ελλάδα. Έχουμε παγετώνα ! Και μάλιστα είναι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης παρακαλώ! Όσοι το γνωρίζατε, συγχωρήστε την άγνοιά μου ! ! Μετά από λίγο ψάξιμο ( οι μηχανές αναζήτησης που λέγαμε πιο πάνω ) βρήκα πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες τις οποίες σας παραθέτω παρακάτω.

 Ο παγετώνας βρίσκεται στον Παρνασσό, κοντά στο χιονοδρομικό του κέντρο, σε μία τοποθεσία που ονομάζεται «Επτάσπυλο» ή «Επτάστομο». Έχει ονομαστεί έτσι από τα 7 στόμια που οδηγούν μέσα στον παγετώνα. Φτάνεις σε αυτόν μετά από πεζοπορία και κατάβαση με σχοινιά  ! ! Απ΄ότι καταλάβαμε λοιπόν, πρέπει να είσαι γνώστης επαγγελματικής αναρρίχησης – κατάβασης ..ή να το λέει η καρδιά σου ! ! Διότι υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας.

 Το κομμάτι της πεζοπορίας είναι πολύ όμορφο. Το μονοπάτι περνάει δίπλα από την χαράδρα και ανάμεσα στα δέντρα. Αυτή την τοποθεσία την έχουν ονομάσει «νεραϊδότοπο», είτε  λόγω του απόκοσμου της, είτε επειδή λένε, πως εκεί μέσα έριχναν τους αιχμαλώτους του Β’ παγκοσμίου πολέμου οι Γερμανοί . .

 Όπως είπαμε και πιο πάνω, μιλάμε για παγετώνα, οπότε φανταστείτε ότι μιλάμε για ένα βαθύ βάραθρο, το οποίο διατηρεί τον παγετώνα ακόμα και το καλοκαίρι, μιας και δεν το βλέπει ο ήλιος ποτέ ! !   

 Όσοι τον έχουν επισκεφθεί, μιλάνε και για μία… εμπειρία που σε κάνει να ανατριχιάζεις, κυρίως λόγω του  ήχου που ακούγεται όταν βρίσκεσαι μέσα στο βάραθρο του παγετώνα. Είναι ο θόρυβος της «ανάσας» της σπηλιάς, που δεν είναι άλλο από τον αέρα που περνάει από τα στόμια που καταλήγουν στο βάραθρο του  παγετώνα..

  

Πηνελόπη

εἰκόνα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply