Καταῤῥέει τὸ σπίτι τοῦ Μακρυγιάννη!

Καί νά ἦταν μόνον τό σπίτι τοῦ στραγητοῦ πού καταῤῥέει;
Ἐδῶ καταῤῥέουν ἄλλα κι ἄλλα.. 
Μία πολιτεία..
Μία ἱστορία…
Μία κοσμοθέασις…
Μία ἀντίληψις γιὰ τὸν κόσμο….
Ἕνας λαός…
Ἕνα ὁλόκληρον σύστημα ποὺ δὲν τοῦ πρέπει νὰ ἐξακολουθήσῃ νὰ ὑπάρχῃ…
Τό σπίτι τοῦ στρατηγοῦ λοιπόν θά μᾶς ἐνοχλήσῃ;

Γιὰ νὰ σοβαρευθοῦμε λίγο παρακαλῶ!
Πῶς θά κάνῃ ὁ Γερουλᾶνος ἥρεμος τήν γυμναστική του; 
Ποιός θά τοῦ πληρώσῃ τό γυμναστήριον; 
Πῶς θά κρατήσῃ σκληρούς τούς κοιλιακούς του; Κρατῶντας ὄρθια τά Μακρυγιαννέικα ῥημάδια; Καί μέ τί μούρη θά βγαίνῃ μετά νά μοιράζῃ δεξιά κι ἀριστερά παραιτήσεις;

Ἄει σοικτίρ… Σιχάματα… Ἀχόρταγα κατακάθια… Βδέλλες… Ἄει σοιχτίρ…

Φιλονόη.

Υ.Γ.Προσέξτε παρακαλῶ πολὺ τὴν πηγή μου! Πάρα πολὺ σᾶς παρακαλῶ!!! Αὐτήν δέν εἶναι ἡ μία ἐφημερίδα πού τόσο κόπτεται γιά τήν κατάργησι τῆς ἱστορικῆς μας μνήμης;  (Ναί, πλέον εἶναι μία ἀπὸ τὶς πολλές… Ἀλλά ἔξαφνα ἀκυρώνουμε τό παρελθόν της;) Τώρα τί κάνει; Δημοσιογραφία; Ἱστορική ἀποκατάστασιν; Καταθέτει τίς τύψεις της; Μᾶς ἐπαναφέρει σέ τάξι; Θύμωσε; Ἢ ἀπεφάσισε νά στείλῃ τόν Γερουλᾶνο σπίτι του; 

Καταρρέει το σπίτι του στρατηγού Μακρυγιάννη

Έτοιμο να καταρρεύσει είναι το διατηρητέο από το 1982 σπίτι του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, Μακρυγιάννη στο Αργος, καθώς μία δικαστική διαμάχη, μεταξύ του ιδιοκτήτη και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εμποδίζει τις όποιες σωστικές παρεμβάσεις, οι οποίες ήδη έχουν καθυστερήσει υπερβολικά.Η στέγη του σπιτιού έχει ήδη καταρρεύσει, πόρτες και παράθυρα δεν υπάρχουν και το κτίσμα είναι αφημένο στη φθορά των στοιχείων της φύσης, ενώ έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών.

Το σπίτι, όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο αρχαιολόγος, Στέλιος Λεκάκης, αποτέλεσε κατοικία του στρατηγού Μακρυγιάννη από το 1829 και κατά πάσα πιθανότητα, ο αγωνιστής του 1821 και ιστορικός της ελληνικής επανάστασης, εκεί έγραψε γνωστά «Απομνημονεύματά» του.

Η υπόθεση έχει ήδη απασχολήσει και τη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένει άγνωστο γιατί το διατηρητέο κτίσμα παραμένει εγκαταλελειμμένο και υπό κατάρρευση.

Η ιστορία αρχίζει με το διάταγμα χαρακτηρισμού ως ιστορικού, του κέντρου του Άργους το 1982, συμπεριλαμβανομένης της οικίας, στην οποία φαίνεται να έζησε για μικρό διάστημα ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Ο ιδιοκτήτης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, υποστηρίζοντας «πλάνη περί τα πράγματα» και ετοιμορροπία του κτιρίου.

Το σπίτι βρίσκεται σε μία από τις ιστορικότερες περιοχές του Άργους, απέναντι από το ιερό του ναού του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε το 1829 επί Καποδίστρια. (ἔθνος)

Leave a Reply