Τόσο σώσιμο κι ἀκόμα στό κόκκινο τὰ ταμεῖα;

Τόσα μνημόνια,τόσες περικοπές,τόσες θυσίες,τόσος αγώνας κι όλα αυτά για να μην χρεωκοπήσουμε κι ακόμα κινδυνεύουν άμεσα τα ταμεία με κατάρρευση;
Να μην πληρωθούν οι συντάξεις που πλήρωσαμε με αίμα και χρόνια δουλειάς;
Τα φάρμακα με έρανο;
Κάτι τέτοιες εικόνες όμως,με βάζουν σε σκέψεις περίεργες.

Το ΔΝΤ σε έκθεση, σημειώνει πως λόγω του υψηλού προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου σήμερα, δημιουργείται οικονομικό πρόβλημα το οποίο προέρχεται απο την κατανάλωση πόρων ενος ανθρώπου ανικάνου να παράξει πλέον λόγο ηλικίας! Σημειώνει επίσης πως με τον επιπλέον χρόνο ζωής των ανθρώπων ζημιώνεται το ΑΕΠ των χωρών ίσως και κατά 50% σε κάποιες περιπτώσεις!
Κλείνει λέγοντας πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις εξισορρόπησης κόστους και χρόνου ζωής των ανθρώπων!!
Τι είδους μεταρρυθμίσεις χρειάζονται;
Σαν αυτές που ετοίμασαν στο ταμείο των δημοσιογράφων,όπου τα απόθεματα ρευστού που υπάρχαν , μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου,δηλαδή σε κουρελόχαρτα;;
(εδώ) 

Οπότε πως θα πληρωθούν συντάξεις και φάρμακα;
Τι έχουν να πουν τώρα,τα φερέφωνα της Τροϊκας που με περίσσιο θράσος δήλωναν πως το μνημόνιο είναι ευκαιρία και ευλογία για τον τόπο;;

Συναγερμός για τα ταμεία – Σε ποια κινδυνεύουν οι συντάξεις

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας. Την ίδια στιγμή η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις σε μία σειρά θεμάτων, όπως είναι τα καταβαλλόμενα εφάπαξ και τα επιδόματα.Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:- Στο ΙΚΑ αναζητούνται 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ για να συνεχίσει η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το πρώτο τετράμηνο του έτους υπήρξε μία μείωση των εσόδων κατά 12% έως 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια το χρόνο (ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη). .Με βάση το μνημόνιο οι εισφορές θα μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για να καλυφθεί αυτή η απώλεια (εκτιμάται πως θα υπάρξουν περικοπές σε υψηλές συντάξεις). Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως κάθε μήνα το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας στρέφεται στον εσωτερικό δανεισμό (από το ΕΤΕΑΜ και το φορέα της ΔΕΗ) για να βρει τα απαιτούμενα χρήματα και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.- Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ (με βάση στοιχεία της ΕΣΕΕ). Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%..Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της imerisia.gr, το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου καλείται να εξετάσει μια σειρά μέτρων, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αλλά και για καταβολή των συντάξεων για 12 μήνες (χωρίς δώρα και επιδόματα για τα οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν καταβάλλει εισφορές).- Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, ωστόσο δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση όσοι καταθέσουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το βοήθημα μετά από επτά χρόνια.

Στο τραπέζι θα τεθούν προτάσεις για αύξηση των εισφορών ή για μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο. Εναλλακτικά εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται βοήθημα σε όσους δεν συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης.

– Σε άλλα 20 ταμεία ή τομείς πρόνοιας τα ποσά εφάπαξ που καταβάλλονται είναι μεγαλύτερα κατά 2% έως 83% σε σχέση με τις εισφορές που έχουν δώσει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους φορείς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες, του προσωπικού των ιπποδρομικών και των εταιρειών τσιμέντου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη οτι πρέπει να επισημανθεί πως η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξουν παρεμβάσεις στα εφάπαξ σε όσα ταμεία έχουν ελλείμματα. Μάλιστα στην τελευταία επίσκεψη της στη χώρα μας είχε καταστήσει σαφές πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί το καλοκαίρι.

– Από «κόσκινο» θα περάσουν και 89 παροχές (π.χ. επιδόματα, προσαυξήσεις) που χορηγούνται από ταμεία και άλλους οργανισμούς. Με βάση το μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το 2015 να υπάρξουν περικοπές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα.

πηγη: 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply