Τί γίνεται μέ τίς μετοχές τῆς τραπέζης τῆς Ἀνατολῆς;

Τὸ θέμα ἔχει παραμείνει σὲ ἀδράνεια ἀρκετὸν καιρό, σχεδὸν ἕναν χρόνο.

Τότε μὲ εἶχε προβληματίσει ἰδιαιτέρως πὼς τὸ δημοσίευσε πρῶτος ὁ γνωστὸς καὶ μὴ ἐξαιρετέος ζούγκλας. Ἕνας δημοσιογράφος ποὺ διατηρεῖ …περίεργη σχέσιν μὲ τὴν δημοσιογραφία. 

Εἴχαμε λοιπὸν μίαν ἐμφάνισιν ἀπὸ τὸ πουθενά,  μετοχῶν, ἀξίας ὅσου καὶ τοῦ Ἑλληνικοῦ χρέους. Ἀληθές; Ψευδές; Μᾶλλον ἀληθές…
Ἀπλῶς δὲν γνωρίζουμε ἐὰν στὸ τέλος θὰ ἐπιτραπῇ ἀπὸ τοὺς κρατοῦντες νὰ ἐφαρμοστῇ κάποια δικαστικὴ ἀπόφασις, ποὺ θὰ ἀποκαθιστᾶ παλαιοτέρες καὶ νεώτερες ἀδικίες.
Διότι ἡ ἐφαρμογὴ μίας τέτοιας ἀποφάσεως σημαίνει αὐτομάτως ἀπόλυτον κατάῤῥευσιν αὐτῶν ποὺ τόσους αἰῶνες τὸ σύστημα προασπίζεται. Δῆλα δὴ τῶν δυναστῶν μας.
Δὲν θὰ ἐπιτραπῇ εὔκολα στὰ τσιράκια τους, τὶς τράπεζες, νὰ ἀποσύρουν τὰ δεσμὰ μὲ τὰ ὁποῖα μᾶς κρατοῦν δεσμίους.

Ὅμως… Κι αὐτὸ τὸ «ὅμως» εἶναι τὸ σημαντικότερον καὶ εἶναι ἀνεξάρτητον τοῦ ἐὰν ὅλα αὐτά, τὰ περὶ …ἀστρονομικῆς ἀξίας τῶν ἐν λόγῳ μετοχῶν, εἶναι ἢ ὄχι ἀληθῆ. Κι αὐτὸ τὸ «ὅμως» σχετίζεται μὲ τὴν ἀλήθεια, ἢ μή, τοῦ «χρέους». Ὑπάρχει χρέος, μέ ἤ ἄνευ εἰσαγωγικῶν; Κι ἐάν ναί, πόσο εἶναι; Ἐννοεῖται μὲ ἀποδείξεις. Ἐὰν ὄχι πάλι, γιατί δέν ὑπάρχει; Μήπως στήν πραγματικότητα συζητᾶμε γιά μία σειρά πλαστογραφήσεων, ἔνθεν κακεῖθεν;
Γιὰ νὰ δοῦμε… Γιὰ νὰ δοῦμε…

Φιλονόη. 


ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Δικαίωσε τους κατόχους μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής

Συνέχεια στο μεγάλο θέμα της Τράπεζας της Ανατολής και των διεκδικήσεων όσων κατέχουν τίτλους μετοχών. Πρόκειται για το θέμα που προκάλεσε πανελλήνιο σάλο πέρυσι τον Σεπτέμβριο, με αφορμή τον πρώτο Έλληνα ο οποίος εμφανίστηκε να κατέχει τέτοιο τίτλο, ο Πατρινός Αρτέμης Σώρρας. Για όλους αυτούς τους μήνες που το θέμα δεν μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, υπήρχε σε εξέλιξη ο δικαστικός αγώνας κατόχων τίτλων μετοχών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη. Και ζητούσαν αν δεν τους καταβληθούν τα χρήματα που αντιστοιχούν στην αξία των μετοχών, όπως τουλάχιστον από τη δική τους πλευρά ισχυρίζονται, να τους προσκομιστούν τα έγγραφα γύρω από την εκκαθάριση ή ό,τι άλλο αφορούσε την Τράπεζα της Ανατολής. Το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την υπ’ αριθμ 6341/2012 απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου και βάσει αυτής δικαιώνονται σε απόλυτο βαθμό όσοι έκαναν την προσφυγή! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η Εθνική Τράπεζας της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη, με δικαστική απόφαση πια, να δώσει όλα τα έγγραφα στους δικαιούχους. Και επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής, οι προσφυγόντες «βλέπουν» τώρα ανοικτό τον δρόμο για νέες δικαστικές ενέργειες οι οποίες να αποσκοπούν στην διεκδίκηση των χρημάτων που αντιστοιχούν στις μετοχές που έχουν στα χέρια τους! Βέβαια θυμίζουμε ότι από την άλλη πλευρά η στάση που έχει τηρηθεί εξ αρχής στο ζήτημα, είναι πως όλοι οι τίτλοι που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Μένει πάντως να δούμε τη συνέχεια, η οποία αναμένεται να δοθεί εντός Οκτωβρίου στις δικαστικές αίθουσες, ύστερα από άλλες νομικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι.

Το ιστορικό

Ως γνωστόν η υπόθεση ξεκινά το 1904, όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής». Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αλλά η εκκαθάριση που προβλεπόταν δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Οι κάτοχοι ισχυρίζονται πως αυτό θα ίσχυε αν οι μετοχές ήταν σε δραχμές. Αντιθέτως όμως, ήταν σε χρυσό.

Η αξία των μετοχών και το δημόσιο χρέος. Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ, είχε αποτιμήσει κάθε τέτοια μετοχή στα 670 δισ. ευρώ! Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ.! Μάλιστα, η οικογένεια Σώρρα είχε προχωρήσει και δωρεά τεσσάρων μετοχών στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών, ώστε το ελληνικό κράτος να εκδώσει υποχρεωτικά διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς (που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5%) και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους. (πηγή)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply