Τί γίνεται μέ τίς μετοχές τῆς τραπέζης τῆς Ἀνατολῆς;

Τί γίνεται μέ τίς μετοχές τῆς τραπέζης τῆς Ἀνατολῆς;Τὸ θέμα ἔχει παραμείνει σὲ ἀδράνεια ἀρκετὸν καιρό, σχεδὸν ἕναν χρόνο.

Τότε μὲ εἶχε προβληματίσει ἰδιαιτέρως πὼς τὸ δημοσίευσε πρῶτος ὁ γνωστὸς καὶ μὴ ἐξαιρετέος ζούγκλας. Ἕνας δημοσιογράφος ποὺ διατηρεῖ …περίεργη σχέσιν μὲ τὴν δημοσιογραφία. 

Εἴχαμε λοιπὸν μίαν ἐμφάνισιν ἀπὸ τὸ πουθενά,  μετοχῶν, ἀξίας ὅσου καὶ τοῦ Ἑλληνικοῦ χρέους. Ἀληθές; Ψευδές; Μᾶλλον ἀληθές…
Ἀπλῶς δὲν γνωρίζουμε ἐὰν στὸ τέλος θὰ ἐπιτραπῇ ἀπὸ τοὺς κρατοῦντες νὰ ἐφαρμοστῇ κάποια δικαστικὴ ἀπόφασις, ποὺ θὰ ἀποκαθιστᾶ παλαιοτέρες καὶ νεώτερες ἀδικίες.
Διότι ἡ ἐφαρμογὴ μίας τέτοιας ἀποφάσεως σημαίνει αὐτομάτως ἀπόλυτον κατάρρευσιν αὐτῶν ποὺ τόσους αἰῶνες τὸ σύστημα προασπίζεται. Δῆλα δὴ τῶν δυναστῶν μας.
Δὲν θὰ ἐπιτραπῇ εὔκολα στὰ τσιράκια τους, τὶς τράπεζες, νὰ ἀποσύρουν τὰ δεσμὰ μὲ τὰ ὁποῖα μᾶς κρατοῦν δεσμίους. 


Φιλονόη. 


ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Δικαίωσε τους κατόχους μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής

Συνέχεια στο μεγάλο θέμα της Τράπεζας της Ανατολής και των διεκδικήσεων όσων κατέχουν τίτλους μετοχών. Πρόκειται για το θέμα που προκάλεσε πανελλήνιο σάλο πέρυσι τον Σεπτέμβριο, με αφορμή τον πρώτο Έλληνα ο οποίος εμφανίστηκε να κατέχει τέτοιο τίτλο, ο Πατρινός Αρτέμης Σώρρας. Για όλους αυτούς τους μήνες που το θέμα δεν μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, υπήρχε σε εξέλιξη ο δικαστικός αγώνας κατόχων τίτλων μετοχών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη. Και ζητούσαν αν δεν τους καταβληθούν τα χρήματα που αντιστοιχούν στην αξία των μετοχών, όπως τουλάχιστον από τη δική τους πλευρά ισχυρίζονται, να τους προσκομιστούν τα έγγραφα γύρω από την εκκαθάριση ή ό,τι άλλο αφορούσε την Τράπεζα της Ανατολής. Το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την υπ’ αριθμ 6341/2012 απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου και βάσει αυτής δικαιώνονται σε απόλυτο βαθμό όσοι έκαναν την προσφυγή! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η Εθνική Τράπεζας της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη, με δικαστική απόφαση πια, να δώσει όλα τα έγγραφα στους δικαιούχους. Και επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής, οι προσφυγόντες «βλέπουν» τώρα ανοικτό τον δρόμο για νέες δικαστικές ενέργειες οι οποίες να αποσκοπούν στην διεκδίκηση των χρημάτων που αντιστοιχούν στις μετοχές που έχουν στα χέρια τους! Βέβαια θυμίζουμε ότι από την άλλη πλευρά η στάση που έχει τηρηθεί εξ αρχής στο ζήτημα, είναι πως όλοι οι τίτλοι που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Μένει πάντως να δούμε τη συνέχεια, η οποία αναμένεται να δοθεί εντός Οκτωβρίου στις δικαστικές αίθουσες, ύστερα από άλλες νομικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι.

Το ιστορικό

Ως γνωστόν η υπόθεση ξεκινά το 1904, όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής». Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αλλά η εκκαθάριση που προβλεπόταν δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Οι κάτοχοι ισχυρίζονται πως αυτό θα ίσχυε αν οι μετοχές ήταν σε δραχμές. Αντιθέτως όμως, ήταν σε χρυσό.

Η αξία των μετοχών και το δημόσιο χρέοςΟ κ. Θεόδωρος Καρυώτης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ, είχε αποτιμήσει κάθε τέτοια μετοχή στα 670 δισ. ευρώ! Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ.! Μάλιστα, η οικογένεια Σώρρα είχε προχωρήσει και δωρεά τεσσάρων μετοχών στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών, ώστε το ελληνικό κράτος να εκδώσει υποχρεωτικά διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς (που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5%) και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους. (πηγή)

(Visited 44 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Τί γίνεται μέ τίς μετοχές τῆς τραπέζης τῆς Ἀνατολῆς;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τί γίνεται μέ τίς μετοχές τῆς τραπέζης τῆς Ἀνατολῆς; « Φιλονόη καὶ φίλοι……

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἐπεῖγον. Ἀποπληρωμή Ἑλληνικοῦ χρέους. Πότε καί πῶς; » Φιλονόη καὶ φίλοι...

  3. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἐπεῖγον. Ἀποπληρωμή Ἑλληνικοῦ χρέους. Πότε καί πῶς; | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Leave a Reply