Θά παραπεμφθῇ ὁ ΓΑΠ γιά ἐγκλήματα κατά τῆς οἰκονομίας;

Θά παραπεμφθῇ ὁ ΓΑΠ γιά ἐγκλήματα κατά τῆς οἰκονομίας;Ἡ ὑπόθεσις ΓΑΠ, ὅσον ἀφορᾶ τίς εὐθύνες του γιά τήν εἴσοδο τῆς χώρας στό μηχανισμό «στηρίξεως»,προχωρεῖ καί ὅπως ὅλα δείχνουν θά παραπεμφθῇ στήν βουλή. Ἐκτός ἀπροόπτου. 

Ὑποθέτω ὅτι ἡ ἀποστολή τήν ὁποίαν εἶχε ἀναλάβει ὁ Παπανδρέου ἐξετελέσθη. Τώρα εἶναι ἀναλώσιμος. Ὁπότε ἴσως νά ἔχουμε θετικές ἐξελίξεις πάνω σέ αὐτό τό θέμα. 

Ἀργότερα, πρέπει νά ἐρευνηθῇ ἡ ὑπόθεσις μέ τά CDS καί ὄρεξι νά ἔχουν οἱ εἰσαγγελεῖς νά διερευνοῦν τίς ὑποθέσεις στίς ὁποῖες ἐνεπλάκη ὁ πρώην, ζημιώνοντας τά συμφέροντα τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ καί τοῦ τόπου. Ὑπάρχει πιθανότης, βεβαίως καί νά ἀθωωθῇ. Θά δείξῃ ………Ἔχουμε πολύ δρόμο ἀκόμα νά διανύσουμε …………….

Μινώταυρος

Κατάθεση Ρουμελιώτη για τις ευθύνες Παπανδρέου

Μαραθώνια ήταν κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Ο κ. Ρουμελιώτης ανέλυε επί πέντε ολόκληρες ώρες στους οικονομικούς εισαγγελείς τα όσα είχε δηλώσει πριν από ένα περίπου μήνα, σε συνέντευξή του στους «New York Times». Εκεί, είχε αναφέρει ξεκάθαρα πως το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία.

Θά παραπεμφθῇ ὁ ΓΑΠ γιά ἐγκλήματα κατά τῆς οἰκονομίας;2Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανοίγει νέους δρόμους για την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης. Επισημαίνεται ότι ο Γρηγόρης Πεπόνης διατάσσοντας την επίμαχη έρευνα έβαλε στο «κάδρο και τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων σχετικών με την οικονομία». Ο εισαγγελέας παρήγγειλε «την αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου αλλά και εγκλημάτων σχετιζόμενων με την οικονομία».

Δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι δυο εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τον πρώτο μάρτυρα της υπόθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή και με τον τρόπο αυτό να προκληθεί έρευνα για την οικονομία. Άλλωστε η διατύπωση της ίδιας παραγγελίας του κ. Πεπόνη στις 2 Αυγούστου, για διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου» αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης», δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Οι αντιδράσεις στους ισχυρισμούς Ρουμελιώτη

Θά παραπεμφθῇ ὁ ΓΑΠ γιά ἐγκλήματα κατά τῆς οἰκονομίας;3Δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης Ρουμελιώτη, υπήρξε αντίδραση και από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και από πλευράς κύκλων του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.

Έθεταν ένα ακόμα ερώτημα, γατί ο κ. Ρουμελιώτης, εφόσον διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, δεν παραιτήθηκε από τη θέση του. Στα σχόλιά τους, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αναφερόμενοι στην τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη στον ιδιωτικό τομέα και σε συγκεκριμένη τράπεζα, ανέφεραν ότι ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του όπως θέλει, αλλά όλοι μπορούμε να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Επίσης θεωρούσαν ότι η τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη, όπως και πολλών άλλων, ισοπέδωνε τα βήματα προόδου που έκανε η χώρα και τις θυσίες των Ελλήνων. Και όλα αυτά υπονομεύουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και δίνουν επιχειρήματα είτε σε όσους θεωρούν ότι χρειάζονται ακόμα σκληρότερα μέτρα είτε σε όσους θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση.

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε στο θέμα με γραπτή του δήλωση, χωρίς να απαντάει στα συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά θέτοντας με τη σειρά του τα δικά του, ζητώντας να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αν γνώριζε τις απόψεις του Ντομινίκ Στρος Καν, τότε επικεφαλής του Ταμείου, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα.

Επίσης ζητεί από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει:

1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν,
2) Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη, και
3) Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. (Μαριάννα Μαρμαρά πηγή)

 

 

 

 

(Visited 10 times, 1 visits today)
One thought on “Θά παραπεμφθῇ ὁ ΓΑΠ γιά ἐγκλήματα κατά τῆς οἰκονομίας;

  1. Ἡ ἀπάντησις εἶναι ἔνα ἤχηρὸν ΟΧΙ, Μινώταυρε. Οὐδὲν πρόκειται νὰ ὑποστῆ ὁ Τζέφρυ ὅπως καὶ ὁποιοσδήποτε ἄλλος ἐκ τῶν ὁμοιων του. Μὴ βαυκαλίζεσαι λοιπὸν καὶ μὴ ἐλπίζεις ἀδίκως καὶ ἄνευ λόγου. Τέλος, δὲν ἐβαρέθης ἀκόμη καὶ ἐξακολουθεῖς νὰ ἀσχολεῖσαι μὲ τὸ σκουπιδολόϊ;

Leave a Reply