Ἀνοικτὴ ἐπιστολὴ πρὸς τοὺς ὑπηρετοῦντες στὴν Ἑλληνικὴ Ἀστυνομία.

 

Ἀνοικτὴ ἐπιστολὴ πρὸς τοὺς ὑπηρετοῦντες στὴν Ἑλληνικὴ Ἀστυνομία.του Γεωργίου Δουρμούση – Μεταξά

Γυναίκες και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.,
απευθύνω θερμό χαιρετισμό εις άπαντες εξ υμών, χαιρετώντας την κάθε μία και τον κάθε έναν από εσάς, ξεχωριστά. Πριν από λίγα χρόνια, χρόνια που αξιώθηκα να ζήσω, είχα γνωρίσει έναν αστυνομικό ο οποίος τότε ήταν υπαστυνόμος Α’ και που μου είχε πει: “μας βλέπεις πως είμαστε σήμερα; σε λίγα χρόνια θα ντρεπόμαστε για τη στολή που φοράμε”. Τα χρόνια πέρασαν και ο τότε Υπαστυνόμος Α’ και νυν αποβιώσας, δικαιώθηκε. Ακούω πολύ συχνά από αστυνομικούς, να ντρέπονται να πουν ότι είναι αστυνομικοί. Γεγονός που μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει.

Πριν από λίγα χρόνια, ο “αστυνομικός της γειτονίας” έκανε την περιπολία του άοπλος και όταν ζητούσε από κάποιον την ταυτότητά του, αυτός έτρεχε αμέσως να την δείξει. Σήμερα, οι αστυνομικοί κυκλοφορούν με το όπλο, το κλομπ και τις χειροπέδες και κανείς δεν τους σέβεται. Φταίει άρα γε ο αστυνομικός; Κάθε άλλο! Χωρίς να αποκλείω τις μεμονωμένες περιπτώσεις ορισμένων που έχουν “ψωνιστεί”, η συντριπτική πλειοψηφία προσπαθεί να κάνει το καθήκον της. Και προσπαθεί, χωρίς πόρους και στην ουσία χωρίς εκπαίδευση. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι αστυνομικοί εργάζονται ως πορτιέρηδες σε μπαράκια, άλλοι δουλεύουν ταξί, άλλοι κάνουν οποιαδήποτε δεύτερη δουλειά για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν στις οικογένειές τους. Υπάρχουν κι εκείνοι που στρέφονται στην παρανομία, πουλώντας όπλα, ναρκωτικά και άλλα. Αλήθεια, πόσοι απ’ αυτούς που κάνουν όλα αυτά ξεκίνησαν με αυτήν την προοπτική; ΚΑΝΈΝΑΣ! Είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό. Τότε; Αναγκάστηκαν! Ξέρω ότι οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία, αναγκαστήκατε. Με κάποιο τρόπο έπρεπε να θρέψετε τις οικογένειές σας, αφού το επίσημο κράτος σας γύρισε την πλάτη.

Το λειτούργημα του αστυνομικού, υποβιβάστηκε αισχρά. Συνάδελφοί σας, αναγκάζονται να κάνουν τις υπηρέτριες και να πηγαίνουν για τα ψώνια του κάθε καραγκιόζη πολιτικού ή πλούσιου. Ένας… “επαγγελματικός προσανατολισμός” που ουδέποτε υπήρξε στο μυαλό σας όταν τάχθηκατε να υπηρετήσετε τον Νόμο. Μέρα με τη μέρα, το κύρος της αστυνομίας χάνεται. Μαζί του χάνεται κι η επιθυμία σας να προσφέρετε αυτά για τα οποία αποφασίσατε να γίνετε αστυνομικοί.

Γυναίκες και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.,
αναγκάζεστε να παλεύετε καθημερινά για 650, 700 ή 800 ευρώ, κάτω από ένα κλίμα απογοήτευσης και πίκρας. Οι περισσότεροι δεν έχετε καν όρεξη να ξεκουνήσετε ώστε να συλλάβετε κάποιον παράνομο, ή να τηρήσετε την τάξη. Ποιος στ’ αλήθεια μπορεί να σας κατηγορήσει όταν και η πολιτική και η φυσική σας ηγεσία σάς “αδειάζει”; Ακόμη και τα ΥΜΕΤ και οι Ειδικοί Φρουροί που αναγκάζονται να χτυπούν συνταξιούχους και άλλους διαδηλωτές, ξέρω ότι το κάνουν διότι δεν έχουν εναλλακτική. Ή θα υπακούσουν, ή θα βρεθούν στο δρόμο και τότε δεν θα υπάρχει ούτε δεκάρα τσακιστή για εκείνους και τις οικογένειές τους. Τρομερά διλήμματα που συχνά φέρνουν την / τον αστυνομικό σε απόγνωση.

Πόσοι από εσάς ονειρευόσασταν αυτήν την κατάπτωση; πόσοι από εσάς ονειρευόσασταν αυτόν τον εκμαυλισμό; Βάζω στοίχημα, ούτε μία / ένας. Βλέπουμε τις λεγόμενες “κλούβες” να κυκλοφορούν στους δρόμους και να φέρουν υπερήφανα την Ελληνική Σημαία στο πίσω μέρος. Ξέρω ότι το ίδιο υπερήφανα την φέρετε και στην καρδιά σας. Μα με πληγωμένη υπερηφάνεια. Αυτήν την υπερηφάνεια που οι κυβερνήσεις της ασυδοσίας και της προδοσίας φρόντισαν μεθοδικά και επισταμένα να καταρρακώσουν. Περιμένετε δύο έξτρα δεκάρες από τίποτα έκτακτα “εκτός έδρας”, μήπως και καταφέρετε ν’ αγοράσετε ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά σας. Αναγκάζεστε να δουλεύετε κι αλλού για ένα κομμάτι ψωμί που η κρατική “μέριμνα” φροντίζει να σας το στερεί. Κάνετε νυχτερινές περιπολίες, προσπαθώντας να εξορκίσετε τον κακό δαίμονα της ακριβοπληρωμένης εγκληματικότητας ενώ πολλές φορές δεν έχετε στην τσέπη σας ούτε καν το αντίτιμο για μία τυρόπιτα αν τυχόν πεινάσετε. Κι όμως παλεύετε ενάντια στο έγκλημα, τις αντιξοότητες και πολύ περισσότερο ενάντια στον εαυτό σας. Κάθε κομμάτι της Ελληνικής Αστυνομίας έχει το δικό του Γολγοθά. Αλήθεια, με τι κουράγιο ο τροχαίος θα δώσει κλήση σε κάποιον που δεν έχει να πληρώσει την ασφάλεια του οχήματος αλλά το χρειάζεται για να βγάζει τα προς το ζειν; με τι κουράγιο ο αστυνομικός των ΜΑΤ θα χτυπήσει τον συνταξιούχο και τον εργαζόμενο που διεκδικούν ό,τι κι αυτός: καλύτερο βιοτικό επίπεδο και λίγα παραπάνω ψίχουλα για να ζει κάπως πιο αξιοπρεπώς; Ψυχολογία υπό του μηδενός στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά το καθήκον, καθήκον.

Έχω πολλούς φίλους στο Σώμα για να γνωρίζω το τι βιώνετε και κατά κάποιον τρόπο να το ζω. Ξέρω επίσης πόσο δύσκολο είναι να προσπαθεί κάποιος να φέρει εις πέρας το έργο του χωρίς τους απαραίτητους γι’ αυτό πόρους. Δεν στέλνω αυτήν την ανοιχτή επιστολή ώστε να δηλώσω “σωτήρας”, ούτε για να εκφράσω τη θλίψη μου σαν να έχουμε κηδεία. Ούτε “σωτήρας” είμαι, αλλά ούτε και πέθανε η αστυνομική καρδιά. Είναι τραυματισμένη, μα ζωντανή. Σας στέλνω αυτήν την επιστολή για να σας θυμίσω ότι υπάρχουν και κάποιοι που σας νοιώθουν. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δουν την Ελληνική Αστυνομία να ξαναζεί τις ημέρες κύρους. Υπάρχουν κάποιοι που ποθούν να δουν την Ελληνική Αστυνομία να ανακτά τον αυτοσεβασμό της. Κι αυτοί οι άνθρωποι, να είστε σίγουροι, ότι δεν θα κάτσουν φρόνιμα. Δεν θα ησυχάσουν εάν δεν δουν το φρόνημα των Ελλήνων Αστυνομικών ξανά στο ζενίθ. Κι αυτούς τους ανθρώπους θα κληθείτε να στηρίξετε όταν θα έρθει η ώρα. Είναι κάτι που το οφείλετε στους αδικοχαμένους συναδέλφους σας. Είναι κάτι που το χρωστάτε στον ίδιο σας τον εαυτό. Είναι κάτι που το χρωστάτε στις οικογένειές σας και πιο πολύ στα παιδιά σας που αδημονούν να νοιώσουν υπερήφανα για σας και να μην λένε πως είναι “τα παιδιά ενός κακοπληρωμένου μπάτσου”, αλλά τα παιδιά ενός υπερήφανου και αξιοσέβαστου αστυνομικού. Στο χέρι σας είναι, γιατί -έτσι κι αλλιώς- έχει φωλιάσει στην καρδιά σας εδώ και καιρό αυτή η επιθυμία. Ακούστε την καρδιά σας και μείνετε υπερήφανοι. Σ’ εσάς βασίζεται η ασφάλεια των οικογενειών μας και των κόπων μας. Σ’ εσάς βασίζεται ο Ελληνικός λαός.

Γεώργιος Δουρμούσης Μεταξᾶς

 

(Visited 16 times, 1 visits today)
One thought on “Ἀνοικτὴ ἐπιστολὴ πρὸς τοὺς ὑπηρετοῦντες στὴν Ἑλληνικὴ Ἀστυνομία.

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἀνοικτὴ ἐπιστολὴ πρὸς τοὺς ὑπηρετοῦντες στὴν Ἑλληνικὴ Ἀστυνομία. « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply