Ἀφιέρωμα Bloomberg: Ἄνεργος Ἕλληνας καθαρίζει τουαλέτες…

Ἀφιέρωμα Bloomberg Ἄνεργος Ἕλληνας καθαρίζει τουαλέτες...1

Πολλοί που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο, θα αγανακτίσουν…θα θυμώσουν, για την κατάντια που έφεραν τον Ἒλληνα, ξανά ύστερα από μισό αιώνα και παραπάνω να μεταναστεύει για να ζήσει..πολλοί θα λυπηθούν γι΄αυτόν τον Ἒλληνα που καθαρίζει τουαλέτες στην Σουηδία για να ζήσει το παιδί του στην Ελλάδα.

Εγώ θα το δω με μια άλλη ματιά και θα του πω ΜΠΡΑΒΟ, γιατί ενώ αυτό το εθνοκαταστροφικό κράτος,  μας πήρε τα πάντα,αυτός δεν πήρε τα βουνά να πέσει σε κάποιον γκρεμό, όπως χιλιάδες Ελλήνων δύο χρόνια τώρα, αλλά το αεροπλάνο για να παλέψει για την ζωή του και την επιβίωση της οικογένειάς του! 

Μακάρι να έβρισκε κάτι εδώ και να μην έφευγε, αλλά δεν θα κρίνω τους ανθρώπους από τις επιλογές τους, ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες…
Μην το κάνετε κι εσείς,γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως θα τα φέρνει η ζωή…

Σεμέλη Διονύσου.

Αφιέρωμα Bloomberg: Άνεργος Έλληνας καθαρίζει τουαλέτες στη Σουηδία

 

Πρώτο θέμα στο Bloomberg η ζωή ενός άνεργου Έλληνα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να εργαστεί στη Σουηδία. Η οικονομική κρίση στην ”εφαρμογή” της 
 

Τα αφιερώματα για την Ελλάδα από τα ξένα μέσα διαδέχονται το ένα το άλλο, εμπλουτισμένα είτε με αρνητικά σχόλια για τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης τόσων χρόνων, είτε με σχόλια συμπάθειας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Όμως, λίγα είναι εκείνα που ακουμπάνε τις πιο ευαίσθητες χορδές μας και αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια τις ουσιαστικές συνέπειες της κρίσης.

Το Bloomberg περιγράφει την ιστορία ενός Έλληνα, πρώην ιατρικού επισκέπτη, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Σουηδία και να καθαρίσει τουαλέτες σε σχολεία της περιοχής, αφήνοντας πίσω την 6χρονη κόρη του να την μεγαλώσουν οι παππούδες της.

Με τη δουλειά που έκανε στην Ελλάδα, επί 17 χρόνια, ο Τηλέμαχος Καραχάλιος απολάμβανε όλες τις ανέσεις. Κάθε πρωί φορούσε το κοστούμι του και οδηγούσε το αυτοκίνητο της εταιρείας. ”Είχα μία καλή δουλειά και τώρα καθαρίζω τα σκ…α των Σουηδών” δηλώνει ο 40χρονος.

Ο Καραχάλιος είναι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που επλήγησαν από τα μέτρα λιτότητας. Έχασε τη δουλειά του και ”συμπλήρωσε” το 24% του ποσοστού της ανεργίας. Το αφιέρωμα προσθέτει ακόμα πως ο αριθμός των Ελλήνων που ζήτησαν δουλειά στην Σουηδία, διπλασιάστηκε από το 2010.

”Προσπαθώ να επιβιώσω. Είναι πολύ δύσκολα εδώ. Θα προτιμούσα να είχα μείνει στην Ελλάδα, αλλά αυτό ήταν αδύνατο, αφού δεν υπάρχουν δουλειές” δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος στη συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη.Ἀφιέρωμα Bloomberg Ἄνεργος Ἕλληνας καθαρίζει τουαλέτες...3

Τα κοστούμια έμειναν στην Ελλάδα

“Μπορείς να κάνεις σχέδια, όνειρα για 10 και 20 χρόνια, αλλά τελικά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί”, λέει ο 40χρονος Τηλέμαχος Καραχάλιος, ο οποίος όπως αναφέρει το Bloomberg, γκρίζαρε απότομα και έχασε πάνω από 13 κιλά από τη στιγμή που έφτασε στη Σουηδία, αποδεικνύοντας πως ιδιαίτερα το ξεκίνημα ήταν βάρβαρο.

Τα κοστούμια του αντικαταστάθηκαν από φόρμες εργασίας και τα γυαλιστερά του παπούτσια από πλαστικά μποτάκια, κατάλληλα τη νέα του δουλειά στις τουαλέτες.

Ο Καραχάλιος έφτασε στη Σουηδία το Μάρτιο και ένας φίλος τον βοήθησε να βρει ένα δωμάτιο και να πληρώνει 670 δολάρια ενοίκιο. Το δωμάτιο βρίσκεται σε ένα συγκρότημα κατοικιών, στο οποίο διαμένουν κυρίως μετανάστες από τη Μέση Ανατολή.

Το δωμάτιο δεν έχει κουζίνα, ή φούρνο. Μόνο ένα ηλεκτρικό μάτι και ένα φούρνο μικροκυμάτων. Έχει μόνο ένα πιάτο και όταν δέχεται κάποιον επισκέπτη, του παραχωρεί το πιάτο του και εκείνος τρώει σε ένα πλαστικό, στο οποίο βάζει την φέτα.

Μια μικρή ελληνική σημαία είναι κολλημένη στον τοίχο, για να του θυμίζει τον τόπο του. Το δωμάτιο έχει και τηλεόραση αλλά ο Έλληνας μετανάστης δεν την ανοίγει ποτέ, αφού όσα βράδια δεν είναι εξαντλημένος από τη δουλειά, μελετά σουηδικά.

”Θέλω να κλείσω τα μάτια μου στην Ελλάδα”Ἀφιέρωμα Bloomberg Ἄνεργος Ἕλληνας καθαρίζει τουαλέτες...2

“Η δουλειά μου στην Ελλάδα ήταν πιο καλή, αλλά δεν με νοιάζει. Νιώθω ξανά ζωντανός. Όταν μένεις πολύ καιρό χωρίς δουλειά είναι πολύ σκληρό. Ήμουν συνέχεια θυμωμένος.”

Ακόμα οι γονείς του, του στέλνουν χρήματα αφού δεν πληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και όπως λέει ο ίδιος, αν δεν τα καταφέρει θα πάρει την κόρη του και θα πάνε στην Σανγκάη όπου ζει η πρώην σύζυγός του.

Η αποχώρησή του από την Ελλάδα πλήγωσε τον ίδιο, αλλά και την οικογένειά του. ”Είχαμε στενούς δεσμούς και όταν έφυγε ο Τηλέμαχος ήμασταν πολύ δύσκολα” δηλώνει η αδερφή του, Νίκη.

”Εδώ δεν ήταν χαρούμενος. Δεν είχε λεφτά, ήταν αποκαρδιωμένος και δε μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του” συμπληρώνει η ίδια.

“Θέλω να πεθάνω στην Ελλάδα. Θέλω να ταφώ εκεί όταν έρθει η ώρα” αναφέρει ο Καραχάλιος, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη συνέντευξη αποδεικνύοντας πως όσο κι αν τον πλήγωσε η χώρα του, για αυτόν θα είναι πάντα η πατρίδα του.

πηγη 

(Visited 18 times, 1 visits today)
One thought on “Ἀφιέρωμα Bloomberg: Ἄνεργος Ἕλληνας καθαρίζει τουαλέτες…

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἐφιέρωμα Bloomberg: Ἄνεργος Ἕλληνας καθαρίζει τουαλέτες … « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply