«Ἐνεργειακά» ποτά; Εὐχαριστῶ! Δὲν θὰ πάρω!

Τί εἶναι αὐτά;
Μὰ τὰ γνωρίζουμε ὅλοι μας!
Εἶναι αὐτὰ ποὺ θὰ μᾶς δώσουν δύναμι, εὐεξία, ἀκόμη κι εὐτυχία!
Εἶναι αὐτὰ ποὺ θὰ μᾶς ἀπογειώσουν, θὰ μᾶς δώσουν φτερά, τέσσερα πόδια καὶ τρεῖς κεραῖες….

Τέλος πάντων εἶναι αὐτὰ ποὺ δὲν χρειαζόμαστε..
Ἄλλως τέ, πληθαίνουν οἱ ἔρευνες ποὺ ἀποδεικνύουν τὴν βλάπτικότητά τους…
Ἐμεῖς;  Τά χρησιμοποιοῦμε ἀκόμη;

Δέν εἶναι καλλίτερο καί ὑγιεινότερο ἕνα τσάι τοῦ βουνοῦ; Ἤ ἕνα ῥόφημα ἀπό διάφορα βότανα; Ἤ ἕνας φυσικός χυμός; Ἰδίως γιά τά παιδιά;

Δὲν ξέρω… Ἀλλὰ οἱ φυσικοὶ χυμοί, καθῶς ἐπίσης καὶ τὰ διάφορα ῥοφήματα ἤ ἀφεψήματα εἶναι τὰ ἀγαπημένα μου. Ἀπὸ αὐτὰ τὰ ποτὰ δὲν ἔχω δοκιμάσει, τὶς διάφορες «κόλες» ἔχω νὰ τὶς πιῶ τοὐλάχιστον δύο δεκαετίες καὶ ἀπὸ ποτὰ μόνον οἶνον ἑλληνικότατον καὶ οἰκιακότατον…. 
Εἰλικρινῶς… Γιὰ ἐμέναν καὶ τὸ περιβαλλον μου, εἶναι πράγματι πολὺ καλλίτερα!

Φιλονόη.

 

Τα ενεργειακά ποτά κρύβουν κινδύνους

Αυξάνονται οι φωνές στις ΗΠΑ που συνιστούν προσοχή στην κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Τα ποτά αυτά περιέχουν μεγάλη δόση καφεϊνης, ζάχαρη και διαιτητικά συμπληρώματα, όπως βιταμίνες και αποστάγματα βοτάνων, των οποίων η δράση δεν είναι σαφής. Σε μία νέα έκθεση που δόθηκε χθες Δευτέρα 14-2-2011 στη δημοσιότητα, παιδίατροι από την Φλόριντα αναφέρονται σε περιπτώσεις ανθρώπων που εμφάνισαν σπασμούς, παραισθήσεις, καρδιακά προβλήματα και βλάβη στα νεφρά και στο συκώτι, έχοντας καταναλώσει ένα ή περισσότερα ενεργειακά ποτά.

“Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ενδείξεις ότι σε κάποιους ανθρώπους που καταναλώνουν αυτά τα ποτά, υπάρχουν παρενέργειες”, είπε ο δρ Στίβεν Ε. Λίπσουλτζ, ο οποίος ηγείται του τμήματος παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, “Leonard M. Miller School of Medicine”. Καθώς τα ποτά αυτά χαρακτηρίζονται διατροφικά συμπληρώματα υφίστανται πολύ μκρότερο έλεγχο και περιορισμούς σε σχέση με τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Οι παρασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους ενισχύουν τόσο την πνευματική όσο και την σωματική απόδοση.

Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα του Red Bull, αναφέρεται ότι το ενεργειακό ποτό αυξάνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και την ταχύτητα αντίδρασης και βελτιώνει την ικανότητα εγρήγορσης και τη συναισθηματική κατάσταση.

“Η λειτουργία του Red Bull εκτιμάται σε ολόκληρο τον κόσμο από κορυφαίους αθλητές, πολυάσχολους επαγγελματίες, δραστήριους φοιτητές και οδηγούς μακρινών αποστάσεων”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα. Μόνο μέσα στο 2010, η εταιρία, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς, πούλησε περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ποτά. Το ενεργειακό αυτό ποτό διατίθεται πλέον σε περισσότερες από 160 χώρες. Αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Φλόριντα, οι οποίοι αναθεώρησαν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το θέμα, οι δηλώσεις της βιομηχανίας περί των ευεργετικών ιδιοτήτων του ποτού είναι αμφισβητήσιμες. 

πηγή

 

(Visited 14 times, 1 visits today)
One thought on “«Ἐνεργειακά» ποτά; Εὐχαριστῶ! Δὲν θὰ πάρω!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: «Ἐνεργειακά» ποτά; Εὐχαριστῶ! Δὲν θὰ πάρω! « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply