«Πάμπλουτη σέ πετρέλαιο καί χρυσό ἡ Ἑλλάδα»

Υψηλές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, γεννούν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας είναι τόσο πλούσια σε πηγές κοιτασμάτων, που ο σχεδιασμός εκμετάλλευσης τους μπορεί να αλλάξει την παρούσα ισχνή κατάσταση της οικονομίας.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους, η Ελλάδα είναι παραγωγός πετρελαίου, η καθημερινή παραγωγή της οποίας (2.000 βαρέλια την ημέρα) καλύπτει το 0,5% των αναγκών της. Ηπαραγωγή αυτή μπορεί να είναι πολύ μικρή, αλλά αποτελεί την απαρχή για την άντληση μεγάλων ποσοτήτων μαύρου χρυσού, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Αν και η χώρα μέχρι σήμερα παρέμενε αδιάφορη για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, αποφάσισε να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου σε διάφορες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Ωστόσο, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν δείξει να βιάζονται να «θέσουν υποψηφιότητα» για την εξόρυξη των εν λόγω κοιτασμάτων – τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 50 και 100 εκ. βαρελιών. Παρ’ όλα αυτά, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο, υψηλές προσδοκίες τρέφονται για την αχανή έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στην Κρήτη, όπως αναφέρει η iefimerida.gr.

Νορβηγική εταιρεία με την ονομασία Petroleum Geo-Services (PGS) επελέγη προσφάτως για τη διεξαγωγή υποθαλάσσιων σεισμικών μελετών σε μία περιοχή 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι οποίες θα διαρκέσουν 18 μήνες.

Από την άλλη μεριά, μια ακόμα γαλλική εφημερίδα, η La Tribune, κάνει λόγο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μέλλει να διαδραματίσει η υπερχρεωμένη Ελλάδα στην εξόρυξη χρυσού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός από πλούσια κοιτάσματα βωξίτη και περλίτη που διαθέτουμε, η Ελλάδα μέχρι το 2016 θα μπορούσε να γίνει η πρώτη παραγωγός χρυσού της Ευρώπης, ξεπερνώντας ακόμη και τη Φινλανδία που κατέχει την 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη προμηθευτών χρυσού.

Επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες παροχής αδειών εξόρυξης και ξεπερνώντας τη νοοτροπία πελατειακού κράτους, που μέχρι τώρα έθετε ανυπέρβλητα εμπόδια, δύο ξένες εταιρείες εξόρυξης – η καναδική Eldorado Gold και η αυστραλιανή Glory Resources – αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην παραγωγή χρυσού, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

axialpus.gr

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “«Πάμπλουτη σέ πετρέλαιο καί χρυσό ἡ Ἑλλάδα»

Leave a Reply