Ἡ πνευματικὴ «χειμερία νάρκη» τῆς Ἑλλαδος!

 

Ειλικρινά ψάχνω κάθε μέρα να βρώ να ανεβάσω μια καλή είδηση, μια είδηση ελπίδας από κάτι καλό που συμβαίνει και είναι σχεδόν αδύνατον να βρώ!

Τα νέα από το ακριτικό Καστελλόριζο δεν είναι καλά δυστυχώς.

Οι κάτοικοι προέβησαν σε μια κίνηση διαμαρτυρίας,να κλείσουν συμβολικά το Γυμνάσιο & Λύκειο (μαζί και άλλα σχολεία του νομού) εξαιτίας της υπολειτουργίας τους σε διδακτικό προσωπικό.

Διατείνονται δε, ότι θα φύγουν από το νησί,γιατί η υποβάθμιση της ζωής τους ,έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αξιοπρέπειάς τους.

Αν ποτέ συμβεί αυτό,αντιλαμβανόμαστε ότι ανοίγει ο δρόμος για την Τουρκοποίηση του νησιού.

Κι όλα αυτά σε μια Ελλάδα που ανοίγει σχολεία στην Αλβανία,δίνει 150 εκ.€ ετησίως για περίθαλψη αλλοδαπών,δίνει του κόσμου τα λεφτά σε ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο,συντηρεί ένα στρατό  εκτός Ελλάδος για τους πολέμους του ΝΑΤΟ και παρ’΄ολα αυτά κλείνει Ελληνικά σχολεία εντός κι εκτός Ελλάδος.

…Τι άλλο να πω;;

Σεμέλη

Έκλεισαν το γυμνάσιο και το λύκειο Καστελλορίζου

Να κλείσουν το γυμνάσιο και το λύκειο, λόγω της υπολειτουργίας του, αποφάσισαν χθες από κοινού γονείς και μαθητές του Καστελλορίζου, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που επικρατεί. 

Εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης πολλοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το νησί αναφέρουν σε ψήφισμά τους, που στάλθηκε στο υπουργείο Παιδείας, από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και το μαθητικό συμβούλιο. 

Συγκεκριμένα αναφέρονται στο ψήφισμα τα εξής: 
“Οι γονείς και οι μαθητές του Γυμνασίου – Λ.Τ. Καστελλορίζου έλαβαν απόφαση την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 να μην λειτουργήσει το σχολείο, συμμετέχοντας από κοινού μαζί με πολλά ακόμα σχολεία του νομού σε αυτή την συμβολική κινητοποίηση προκειμένου να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για τα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το σχολείο μας και να διεκδικήσουμε την άμεση κάλυψή τους. 

Ειδικότερα, τα κενά στο σχολείο μας είναι: δύο (2) φιλόλογοι, ένας (1) καθηγητής πληροφορικής, μία (1) καθηγήτρια αγγλικών, μία (1) καθηγήτρια γαλλικών και μία (1) καθηγήτρια καλλιτεχνικών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις αυτή τη βδομάδα αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία στο σχολείο μας μία (1) φυσικός και μία (1) μαθηματικός. Τα παραπάνω κενά διδακτικού προσωπικού είχαν σαν αποτέλεσμα το σχολείο να υπολειτουργεί και το ωρολόγιο πρόγραμμα των περισσοτέρων τμημάτων να μην ξεπερνά τις δύο ή τρεις ώρες! 

Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό και κοινωνικά άδικο είναι το γεγονός ότι, μέχρι και σήμερα, ο μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν έχει ακόμα διδαχθεί το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της πληροφορικής. 

Στο πλαίσιο της υποβάθμισης της λειτουργίας του δημοσίου σχολείου σημειώνουμε την πολιτική απόφαση της κατάργησή της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, δηλαδή εκείνων των δομών που συντελούσαν στην άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των δυσπρόσιτων περιοχών. 

Εξαιτίας των κενών διδακτικού προσωπικού και της υπολειτουργίας του σχολείου, πολλοί γονείς εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το Καστελλόριζο και να εγκατασταθούν σε άλλο τόπο. Το σχολείο είναι πηγή ζωής και ανάπτυξης ενός τόπου και οι συνέπειες μιας μαζικής φυγής κατοίκων & ιδιαίτερα νεολαίας μοιάζουν τρομακτικές σε ένα ακριτικό νησί όπως το δικό μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προχωράμε σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και απευθυνόμαστε στην κεντρική εξουσία, ζητώντας να μην αρκεστεί σε υποσχέσεις και φραστικό ενδιαφέρον, αλλά σε πράξεις και ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων: 
• άμεση κάλυψη όλων των κενών του διδακτικού προσωπικού του σχολείου 

• άμεση διάθεση (και όχι αναμονή μέχρι την επόμενη φάση πρόσληψης) των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού που δεσμεύτηκαν στην τελευταία φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών (όμως δεν παρουσιάστηκε κανένας) για την κάλυψη των δύο κενών φιλολόγων 
• υλοποίηση των δομών της Πρόσθεσης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για όλες της τάξεις του σχολείου και για όλα τα μαθήματα 

• απορρίπτουμε κατηγορηματικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών μας (τηλεκπαίδευση μέσω Skype) και απαιτούμε τη φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών 
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΝΑ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ 
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΟΥΝ 
Τα μέλη του μαθητικού συμβουλίου 
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων” 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ 
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη, με θέμα τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία της Κάσου και του Καστελλορίζου. 

Στην ερώτησή της, η Βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρεται και στις έγγραφες διαμαρτυρίες των κατοίκων των δυο ακριτικών νησιών, για τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνικές υποδομές και ζητά από τον Υπουργό, να λάβει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών αυτών, διότι, διαφορετικά, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, οι ακρίτες νησιώτες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. 

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης, η βουλευτής Δωδεκανήσου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Κατέθεσα σήμερα το πρωί, επίκαιρη ερώτηση για τα εκπαιδευτικά κενά που παρατηρούνται στην Κάσο και το Καστελλόριζο, ύστερα από τις έγγραφες διαμαρτυρίες, που μου έστειλαν οι κάτοικοι των δύο ακριτικών νησιών. 

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή αφορά και άλλα νησιά μας, όπως τη Νίσυρο – για την οποία ενημερώθηκα αφού είχα καταθέσει την ερώτηση – και ασφαλώς, θα θίξω και την περίπτωση αυτή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ερώτησης στη Βουλή. 

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι οι προηγούμενες «δεσμεύσεις» και οι «διαβεβαιώσεις» του Υπουργείου Παιδείας, είναι κενές περιεχομένου, όπως τα κενά που φροντίζουν να αφήνουν στην εκπαίδευση των παιδιών, των ακριτικών περιοχών». 

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: 
“Παρά τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε καθηγητές στο Γυμνάσιο/Λ.Τ. Κάσου, και τις «διαβεβαιώσεις» που είχαν δοθεί από το Υπουργείο για την άμεση λύση του προβλήματος, εντούτοις, μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει γίνει. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Γυμνάσιο/Λ.Τ. Καστελλόριζου. 

Αυτά προκύπτουν τόσο από την έγγραφη διαμαρτυρία της Διευθύντριας του Γυμνασίου – Λυκείου Κάσου, της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του Προέδρου του 15μελούς Συμβουλίου και της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, όσο και από το ψήφισμα των μαθητών και των γονέων του Γυμνασίου/Λ.Τ. Καστελλόριζου. 

Ειδικότερα, τα κενά στην Κάσο αφορούν σε τρεις φιλολόγους, έναν οικονομολόγο και έναν καθηγητή Αγγλικών, ενώ για το Καστελλόριζο τα κενά αφορούν σε δύο φιλόλογους, έναν καθηγητή πληροφορικής, μία καθηγήτρια αγγλικών, μία καθηγήτρια γαλλικών και μία καθηγήτρια καλλιτεχνικών. 

Επειδή είναι προφανές ότι τα κενά αυτά, μαζί με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία των σχολείων. Επειδή ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις για το δικαίωμα των ακριτών νησιωτών στην παιδεία και οι γονείς σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα ακριτικά αυτά νησιά. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός 
Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την κάλυψη των κενών στα σχολεία της Κάσου και του Καστελόριζου, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο δικαίωμα της μόρφωσης οι ακρίτες νησιώτες και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους; 
Η Ερωτώσα Βουλευτής 
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη”

πηγη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply