Λέτε τό «χρέος» τῆς Κύπρου νά ἀνεβῇ στά 350 δίς;

Λέτε τό «χρέος» τῆς Κύπρου νά ἀνεβῇ στά 350 δίς;Ἐδῶ μᾶς «πρόλαβαν» τὰ παγκόσμια «λαμόγια» καὶ μᾶς φόρεσαν ὅλους τοὺς ἀδαεῖς, ἡμιμαθεῖς κι ἀνθέλληνες, πρὸ κειμένου νὰ μᾶς «χρεώσουν» καταλλήλως καὶ νὰ μᾶς «στολίσουν» μὲ τὰ περὶ μνημονίου.
Βέβαια, ὅλοι αὐτοὶ λογαριάζουν δίχως τὸν ξενοδόχο. Κι ὁ ξενοδόχος σὲ αὐτὴν τὴν περίπτωσιν δὲν εἶναι τὰ τσιράκια τους ποὺ φαινομενικῶς λύνουν καὶ δένουν…
Ἄλλος εἶναι ὁ ξενοδόχος κι ἀκόμη δὲν ἔχει μιλήσει…. Στὴν ὥρα του κι αὐτός…

Στὴν Κύπρο ὅμως ἔχουν ξεκινήσει νὰ ἐκτιμοῦν πὼς τὰ κοιτάσματα ξεπερνοῦν τὶς προβλέψεις κι ἀνέρχονται σὲ κάτι ἀξ’ίες τρισεκατομμυρίων…  Ἀναμενόμενον; 
Χμμμ… Ἴσως…
Πάντως ἐὰν κρίνω ἀπὸ τὶς προθέσεις τῶν παγκοσμίων κρατούντων, κι αὐτὰ τὰ κοιτάσματα ἐποφθαλμιοῦν!
Θά τά πάρουν λοιπόν στό …τζᾶμπα ἤ θά τά πάρουν στό ἐν τελῶς …τζᾶμπα;

Φιλονόη.

Σόλων Κασίνης: “60 τρισ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο αξίας 2 τρισ. ευρώ στην κυπριακή AOZ”

 «Σόκ και δέος» στην παγκόσμια αγορά ενέργειας προκαλούν οι αποκαλύψεις του διευθυντή της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνος Κασίνη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει η Κύπρος. 

Σύμφωνα με τον Σόλωνα Κασίνη στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται  «αποθηκευμένα» συνολικά 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο.

Μόνο στο κοίτασμα Αφροδίτη του «οικοπέδου 12» Αφροδίτη, σύμφωνα με δηλώσεις του Σόλωνος Κασίνη στο ΡΙΚ τα κοιτάσματα πιθανόν να ανέρχονται στα 8 με 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και, όπως σημείωσε, αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 250 χρόνια.

Η συνολική αξία του φυσικού αερίου του «οικοπέδου 12» υπολογίζεται σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος μόνο για το συγκεκριμένο κοίτασμα, αν αφαιρεθεί το κόστος ανόρυξης και εκμετάλλευσης, ανέρχεται στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ για την κυπριακή Δημοκρατία. 

Αν δε υπολογιστεί η συνολική αξία και των υπολοίπων οικοπέδων της κυπριακής στα οποία εκτιμάται ότι υπάρχει φυσικό αέριο ΑΟΖ σύμφωνα με τις γεωλογικές εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή η συνολική αξία των κοιτασμάτων ανέρχεται σε δύο τρισεκατομμύρια ευρώ. 

Το καθαρό κέρδος για την κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα πάντα με τον Σόλωνα Κασίνη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκτιμήσεις του Σόλωνα Κασίνη αφορούν μόνο στην αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Εάν σε αυτές τις εκτιμήσεις υπολογιστεί και το πετρέλαιο που κρύβεται στον πυθμένα της κυπριακής ΑΟΖ τότε το συνολικό ποσό θα αυξηθεί περεταίρω. 

 Ο ίδιος στην συνέντευξη του στο ΡΙΚ διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει και πετρέλαιο και όπως δήλωσε «θα γίνει γεώτρηση σε βάθος επτά χιλιομέτρων και θα διαφανεί πόσο πετρέλαιο υπάρχει».

Αναμφίβολα εάν τελικά τα λόγια του Σόλωνος Κασίνη, ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο το ζήτημα ενεργειακοί πόροι στην Αν. Μεσόγειο, επαληθευτούν τότε θα πρόκειται για την μεγαλύτερη γεωπολιτική μεταβολή στην ιστορία της Κύπρου και ολόκληρου του ελληνισμού, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει η κατάλληλη πολιτική ηγεσία, η οποία θα προετοιμάσει τον ελληνισμό πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά για την υπεράσπιση και διαφύλαξη αυτών των πόρων που αποτελούν την κληρονομία της δικιάς μας γενιάς προς τις επόμενες γενιές που θα έρθουν, για ζήσουν μία καλύτερη ζωή χωρίς τα λάθη και βάσανα που δοκιμάζουν τον ελληνισμό σήμερα.

πηγή

(Visited 23 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Λέτε τό «χρέος» τῆς Κύπρου νά ἀνεβῇ στά 350 δίς;

  1. Ὄχι Φιλονόη. Δὲν πρόκειται νὰ ἀνέλθη τὸ χρέος τῆς Κύπρου καὶ οὔτε πρόκειται νὰ ὑπάρξῃ χρέος.
    Ἐπιτέλους θὰ άφήσωμεν τὴν Μεγαλόνησον ἤσυχον;

    • Γιὰ νὰ δοῦμε Νικόλαε… Τὸ ΔΝΤ καραδοκεῖ… Κι ὁ Χριστόφιας ἐπίσης…
      Ὅσο γιὰ τὴν Μεγαλόνησον, ἐμεῖς δὲν κάνουμε κάτι. Ἀπὸ ἐκεῖ ἔρχονται οἱ πληροφορίες.

Leave a Reply