Εἰκόνες ἀπὸ τὸ μέλλον!

Αὐτὴ εἶναι ἡ εἰκόνα τῆς Χαλκιδικῆς σήμερα κι αὐτὴν τὴν εἰκόνα θὰ ἀρχίσουμε νὰ βλέπουμε ὅλο καὶ συχνότερα στὴν χώρα μας, ἀπὸ ἐδῶ καὶ πέρα. 

Οὐσιαστικῶς ξεχνᾶμε περιβαλλοντικὲς προστασίες, τὸν σεβασμὸ πρὸς τὸν ἄνθρωπο καὶ φυσικὰ τὴν περιβόητη πράσινη ἀνάπτυξι! Διότι, ἐὰν δὲν τὸ ἔχουμε ἀντιληφθεῖ, ἡ φερομένη ὥς πράσινη  ἀνάπτυξις, δὲν εἶναι τίποτα περισσότερο ἀπὸ πράσινη ἀνάπτυξι γιὰ ἐμάς, δῆλα δὴ κατάθεσι ὅλων τῶν οἰκονομιῶν μας στὰ ταμεῖα τῶν ἐπιτηδείων, καὶ διαχείρισις τοῦ περιβάλλοντος ἀπὸ τοὺς ἐπιτηδείους μὲ τέτοιον τρόπο, ὥς τὲ τελικῶς νὰ λαμβάνουμε αὐτὲς τὶς εἰκόνες. 
Θά ζήσουμε νά τό ἀπολαύσουμε;
Θὰ ἔλεγα πὼς πρέπει νὰ ζήσουμε γιὰ νὰ τοὺς σταματήσουμε!
Αὐτὸν τὸν πλανήτη τὸν δανειζόμαστε ἀπὸ τὰ παιδιά μας!
Εἶναι τὸ σπίτι μας!
Γιὰ αὐτοὺς δὲν ξέρω, ἀλλὰ γιὰ ἐμέναν ἦταν, εἶναι καὶ θὰ παραμένῃ τὸ μοναδικό μου σπίτι!
Συνεπῶς ἐὰν ἐγὼ δὲν φροντίσω, τότε αὐτοὶ θὰ μὲ πετάξουν ἔξω.

Φιλονόη.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Χαλκιδική, με τους κατοίκους πολλών οικισμών να αντιστέκονται σθεναρά και να προβαίνουν σε συνεχείς κινητοποιήσεις, με αφορμή τις εργασίες εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Σκουριές, μέσα στο αρχέγονο δάσος της περιοχής.

Χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος, όπως τονίζουν, για τον τόπο τους, το μόνο που επιφέρει το έργο είναι η μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή του δάσους τους…

Πρόκειται για τα μεταλλεία Κασσάνδρας και συγκεκριμένα για την επέκταση των εργασιών στη θέση Σκουριές, όπου ήδη αποψιλώνονται περίπου 1.800 στρέμματα δάσους προκειμένου να εξορυχτεί ο χρυσός, που βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα κάτω από το έδαφος.

Η κάμερα της Ζούγκλας πραγματοποίησε οδοιπορικό στην περιοχή και μίλησε με κατοίκους.

http://www.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_jz993ar0

Τα συγκεκριμένα μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν πολλές φορές από εταιρεία σε εταιρεία (Μεταλλεία Κασσάνδρας, ΑΕΕΧΠ & Λιπασμάτων, TVX Hellas Α.Ε., KINROSS Gold Corporation κτλ.). Από το 2004 ιδιοκτήτης των μεταλλείων Κασσάνδρας είναι η «Ελληνικός Χρυσός», μετοχικού κεφαλαίου κατά 95%της καναδικής «El Dorado Gold» και 5% της ελληνικής «Ελλάκτωρ».

Μετά την πτώχευση της TVX Hellas Α.Ε το 2002, η «European Goldfields» εξαγόρασε το 2004 από το ελληνικό κράτος , έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ, τα μεταλλεία Κασσάνδρας, απαλλάσσοντας παράλληλα το νέο αγοραστή από τα παλιά χρέη, ενώ η ίδια η εταιρεία εξαγοράστηκε στη συνέχεια από την «El Dorado Gold». Το ποσό της πώλησης της περιοχής θεωρείται από τους επικριτές του έργου ως «υπερβολικά χαμηλό», συγκριτικά με την πολλαπλάσια αξία, που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ, του τζίρου που αναμένεται να επιφέρει η εκμετάλλευση της περιοχής.

Η επέκταση των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές αποτέλεσε και το έναυσμα για τις αντιδράσεις. Το αρχέγονο δάσος έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε πεδίο μάχης, σε πολλές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των κατοίκων και των δυνάμεων των ΜΑΤ, που προστατεύουν το εργοτάξιο. Πολλές είναι οι καταγγελίες, μεταξύ αυτών και της βουλευτή της Χαλκιδικής του Σύριζα Κατερίνας Ιγγλέζη, για αστυνομική βία, αυθαιρεσία, ακόμη και για χρήση πλαστικών σφαιρών, που χρησιμοποιούνται για να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων και των ακτιβιστών που αντιτίθεται στο έργο…

Οι ίδιοι τονίζουν ότι αυτή η «βάρβαρη» στάση ουσιαστικά τους πεισμώνει

http://www.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_y9vbu3h4

Η Κατερίνα Ιγγλέζη μίλησε στην εκπομπή «Άγνωστος Μ» και στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο:

http://www.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_cznnygke

Βασικός λόγος της αντίδρασης είναι η «περιβαλλοντική υποβάθμιση» όλης της περιοχής, λόγω του έργου. Αν και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των εργασιών στην περιοχή έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκδώσει πορίσματα στα οποία εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι μεταλλευτικές εργασίες στην περιοχή, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τις υποσχέσεις αλλά και την αποτελεσματικότητα της όποιας αποκατάστασης έχει εξαγγείλει η εταιρεία εξόρυξης.

Καθηγητές του Α.Π.Θ. εξέφρασαν τη γνώμη τους στην κάμερα της zougla.gr.

http://www.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_cznnygke

Από την άλλη πλευρά, η «Ελληνικός Χρυσός», διά στόματος του υπεύθυνου επικοινωνίας της, Κώστα Γεωργαντζή, αμφισβητεί την επιστημονικότητα της εισήγησης του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., κατηγορώντας τους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και διαβεβαιώνει πως κερδισμένοι θα είναι όλοι: Οι πάνω από 1.500 εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στο έργο, το ελληνικό δημόσιο από τις εισφορές της εταιρείας, σε εργατικά και ΦΠΑ, που ανέρχονται στο 30% του τζίρου των εργασιών, καθώς επίσης και η τοπική κοινωνία με τις παράλληλες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν με την μεταλλωρυχεία. Αρκετοί είναι και οι κάτοικοι της περιοχής, κυρίως οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, που μιλούν για «νέα πνοή» στην οικονομία του τόπου ισχυριζόμενοι πως η μεταλλωρυχεία μπορεί να συνυπάρξει με τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

http://www.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_1ky2gbxt

O Κώστας Γεωργαντζής στην εκπομπή «Άγνωστος Μ»:

http://www.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_11g9r40h

Το ζήτημα των Σκουριών έχει λάβει και έντονη πολιτική διάσταση, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη να δημιουργεί αίσθηση δηλώνοντας ότι «όταν το κόμμα του έρθει στην κυβέρνηση, τα μεταλλεία θα κλείσουν γιατί επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή» και οι εργαζόμενοι «θα γίνουν μελισσοκόμοι»…

Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, διότι ουκ ολίγες φορές έχουν σημειωθεί επεισόδια βίας με κύρια χαρακτηριστικά τον κλεφτοπόλενο, τους τραυματισμούς διαδηλωτών και άνδρες των ΜΑΤ να εκτελούν με υπερβάλλοντα ζήλο το καθήκον τους.Παράλληλα, πολλά είναι τα περιστατικά αντιπαράθεσης, ακόμη και βιαιοπραγιών μεταξύ των κατοίκων του δήμου Αριστοτέλη (ο δήμος στηρίζει το έργο), σχετικά με τη συνέχιση ή όχι των εργασιών και πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για «διχασμό». Aπευθυνθήκαμε ουκ ολίγες φορές στον κ. Χ. Πάχτα (σ.σ. γνώριμος για την φωτογραφική τροπολογία αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων υπέρ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς το 2004 που αποκάλυψε η Ζούγκλα), αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Την ίδια ώρα πάντως που οι αντιτιθέμενοι οργανώνουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και διαβήματα προς την καναδική πρεσβεία, οι εργασίες εξόρυξης συνεχίζονται κανονικά, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας…

ζούγκλα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply