Ποιά χρεοκοπία εἶναι αὐτή πού περνάμε τώρα;

Ποιά χρεοκοπία εἶναι αὐτή πού περνάμε τώρα;Τρίτη; Τετάρτη; Εἰκοστή;
Βαρέθηκα…
Ἄν τὲ νὰ χρεοκοπήσουμε κι ἐπισήμως νὰ τελειώνουμε…

Ἔτσι κι ἀλλοιῶς χρεοκοπημένοι εἴμαστε ἐδῶ καὶ καιρό…
Τί θά ἀλλάξῃ δῆλα δή; Θά χρεοκοπήσουν καί οἱ τράπεζες; Καί ὁ Λάτσης; Καί ὁ Μπόμπολας; 
Χά… Σκασίλα ποὺ τὴν εἶχα πάντως…. 

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα

Στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s,

Ο οίκος υποβάθμισε  την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 5 βαθμίδες της κλίμακάς του.

Η προηγούμενη διαβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης ήταν, πάντα από την S&P, στην κλίμακα CCC και είχε «αλλάξει» αμέσως μετά το πέρας της περίφημης αναδιάρθρωσης του χρέους μας, του γνωστού PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων.

Με βάση όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως η συμφωνία των δανειστών της Ελλάδας για νέα μείωση του χρέους της, περιλαμβάνει και επαναγορά ομολόγων. Ως εκ τούτου οι αναλυτές της S&P ήταν «εξαναγκασμένοι» να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αφού παρεμβάλλεται μια νέα «αναδιάρθρωση» στα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν επενδυτές. Εξάλλου το ίδιο είχαν πράξει και κατά τη διαδικασία του PSI+ τον περασμένο Φεβρουάριο (για να αναβαθμίσουν στη συνέχεια τη χώρα σε CCC την άνοιξη). Με αυτό το σκεπτικό η υποβάθμιση αυτή θεωρείται κίνηση ρουτίνας και μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά η S&P αναμένεται να αλλάξει εκ νέου την αξιολόγησή της

Πέραν αυτού όμως γεγονός παραμένει πως αρκετοί αναλυτές διεθνών ΜΜΕ και πρακτορείων που αναμετέδωσαν την είδηση εστιάζουν στο ότι κάποιοι παράγοντες της αγοράς επιμένουν να εκτιμούν πως η συμφωνία επαναγοράς δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο βαθμό που δεν θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία.

Σε κάθε περίπτωση η υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας χαρακτηρίζεται από οικονομικούς κύκλους αναμενόμενη, καθώς η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί ήδη κατά την προπαρασκευή της επαναγοράς χρέους ότι η ανταλλαγή των νέων ελληνικών ομολόγων με ομόλογα του EFSF σε τιμές αισθητά χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας των ομολόγων μετά το PSI θα συνεπαγόταν «αναξιοπαθή» (distressed) ανταλλαγή χρέους καθώς και για το ότι το καθεστώς αυτό θα είναι προσωρινό και τα ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψουν σε rating «επιλέξιμων» μετά το πέρας του προγράμματος επαναγοράς.

πρῶτο θέμα

Νὰ τὸ ποῦμε ξεκάθαρα…
Αὐτὸ τὸ θέμα ἔχει παρατραβήξῃ…
Δὲν εἶναι ποὺ μᾶς πᾶνε καροτσάκι ἔως τὴν καταδίκη μας…
Ἀλλὰ βαροῦν μὲ μαστίγια ἀπὸ ἐπάνω…  Μᾶς ἐξοντώνουν μὲ κάθε τρόπο…
Καὶ τὸ χειρότερο… 
Μᾶς πείθουν πὼς ὅλα ἔχουν καλῶς…

Κακῶς ἔχουν…
Ὁ κακός τους ὁ καιρός…
Ἀλλὰ δὲν πειράζει…
Νὰ μαθαίνουμε…
Διότι αὐτὸ τὸ μάθημα θὰ μείνῃ!! Γιὰ πάντα!

Φιλονόη. 

(Visited 13 times, 1 visits today)
One thought on “Ποιά χρεοκοπία εἶναι αὐτή πού περνάμε τώρα;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ποιά χρεοκοπία εἶναι αὐτή πού περνάμε τώρα; « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply