Καὶ ἡ ἀνεργία καλπάζει…

Καὶ ἡ ἀνεργία καλπάζει...Τὰ ἐπίσημα στοιχεῖα ἀναφέρονται σὲ 1.230.918 ἀνέργους.
Αὐτὰ ὅμως τὰ στοιχεῖα δὲν περιλαμβάνουν νέους, ποὺ δὲν ἔχουν ἐργαστεῖ ἔως σήμερα.
Ἐπίσης δὲν περιλαμβάνουν ἐπιχειρηματίες ποὺ ἔχουν κλείσει τὶς ἐπιχειρήσεις τους, εἶτε κλείνοντας βιβλία, εἶτε ὄχι, διότι ἁπλῶς δὲν συγκαταλέγονται στοὺς καταλόγους τοῦ ΟΑΕΔ.
Τέλος, μέσα στοὺς ἐργαζομένους περιλαμβάνονται οἱ ὑποαπασχολούμενοι. Αὐτὸ σημαίνει πὼς χιλιάδες συμπολίτες μας δουλεύουν μόλις τρεῖς ἤ τέσσερις ὧρες ἡμερησίως καὶ κατ’ ἐπέκτασιν λαμβάνουν κάτι ψίχουλα γιὰ ἀμοιβή.
Συνεπῶς, ἡ ἀνεργία εἶναι κάτι ποὺ δὲν μποροῦμε πλέον νὰ περιγράψουμε… Μᾶς λείπουν πάρα πολλὰ στοιχεῖα.

Φιλονόη.

Υ.Γ. Πόσοι εἶναι ἀλήθεια οἱ Ἕλληνες ποὺ ἔχουν ξενιτευτεῖ;

 Εφιαλτικά στοιχεία: Στο 1.230.918 ο αριθμός των ανέργων τον Σεπτέμβριο του 2012

Οταν δηλαδή δεν είχε κλείσει ακόμη η τουριστική σεζόν!!!

 Την κόλαση που βιώνει ένας στους 4 Έλληνες που λόγω της οικονομικής κρίσης έχει βρεθεί εκτός της αγοράς εργασίας περιγράφουν τα εφιαλτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.739.018 άτομα και των ανέργων σε 1.230.918. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 24,8%, έναντι 23,6% του προηγούμενου τριμήνου και 17,7% του αντίστοιχου τριμήνου 2011.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,3% σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο του 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 40,2% σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο του 2011.

Κι όλα αυτά όταν δεν είχε κλείσει ακόμη η τουριστική σεζόν και δεν είχαν εγγραφεί ως άνεργοι όσοι εργάζονται στον κλάδο αυτό!!!

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,9%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (21,7%).

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (56,6%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 65,4%.

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (41,0%) ενώ ακολουθούν τα άτομα με πτυχία Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (28,0%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,6%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (17,2%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 43,9% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 48,2% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 7,8% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Ένα ποσοστό ανέργων (5,2%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου του 2012, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:

α) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (25,7%),

β) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (24,2%),

γ) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (24,0%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 24,7% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 62,6%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (33,1% έναντι 24,0%). Επίσης, το 72,3% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,7%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 31,0% και στη Στερεά Ελλάδα με 29,6%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 11,4% και στο Νότιο Αιγαίο με 13,3%.

πηγή

(Visited 10 times, 1 visits today)
Leave a Reply